Ασθενείς με Covid στην ουρά στο κρατικό φαρμακείο – Εξόργισαν τον γιατρό Κώστα Σχίζα
Πήγε να προμηθευτεί αντιικό φάρμακο από το φαρμακείο του νοσοκομείου για ασθενή του η οποία νοσεί με Covid και βρήκε στην αναμονή τρεις άλλους θετικούς ασθενείς. Πρόκειται για τον παθολόγο Κώστα Σχίζα, ο οποίος έγινε μάρτυρας του θλιβερού περιστατικού, το οποίο αναδεικνύει μια νοσηρή νοοτροπία στην οποία πρυτανεύει η αδιαφορία για τους άλλους.
Ο γιατρός, μιλώντας στο philenews, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στις αρμόδιες υπηρεσίες, καλώντας τiς να προωθήσουν εκστρατείες ευαισθητοποίησης. Υπογραμμίζει, όμως, και την ανάγκη ατομικής ευθύνης από τον καθένα.
«Πήγα στο νοσοκομείο για να προμηθευτώ αντιικά φάρμακα για μία ασθενή μου που είναι θετική στην Covid, η οποία δεν είχε κάποιον συγγενή της κοντά της. Δυστυχώς, τα παιδιά της βρίσκονται στο εξωτερικό. Είναι και οι μέρες τέτοιες που δεν βρήκε βοήθεια. Της είπα ότι θα πάω εγώ να τα προμηθευτώ για εκείνη, καθώς τα κρατικά φαρμακεία ήταν ανοιχτά την Κυριακή, μεταξύ 11:00 με 12:00», αναφέρει ο γιατρός.
Όταν έφτασε, όπως εξηγεί, πρόσεξε ότι ο κόσμος δεν κρατούσε αποστάσεις. «Φορούσαν μάσκες, όμως, ο ένας ήταν πάνω στον άλλο. Εισηγήθηκα να αραιώσουμε. Τότε, έρχεται ακριβώς πίσω μου μια γυναίκα, η οποία άρχισε να βήχει. Της ζήτησα να μείνει πέντε μέτρα πιο πίσω». Πάνω στη συζήτηση η γυναίκα είπε στον κ. Σχίζα ότι βγήκε θετική στην Covid και ότι ο προσωπικός της γιατρός την παρότρυνε να πάει άμεσα στο κρατικό φαρμακείο να προμηθευτεί τα σκευάσματα που χρειάζονταν, καθώς το ωράριο λόγω των γιορτών είχε τροποποιηθεί και θα έκλεινε.
«Ήταν μεγάλο λάθος του γιατρού να πει σε θετικοποιημένο ασθενή να μεταβεί για τα φάρμακα. Να μπει, δηλαδή, σε νοσοκομείο με τον ιό». Εξάλλου, είπε, στα κρατικά φαρμακεία αναμένουν ιδιαίτερα ευάλωτοι άνθρωποι, συνήθως χρόνιοι ασθενείς. Αμέσως μετά το περιστατικό με τη γυναίκα, άκουσε άλλο άτομο από την ουρά να παραδέχεται ότι είναι και ο ίδιος θετικός στην covid. «Είπα στον άνθρωπο ότι δεν έπρεπε να έρθει, πόσο μάλλον να μείνει στην αναμονή και να πιάσει κουβέντα με τον κόσμο». Στη συνέχεια προέκυψε και τρίτο άτομο θετικό.
Είναι θέμα ατομικής ευθύνης αλλά και κοινής λογικής, σημείωσε. «Πώς είναι δυνατόν να πας στο νοσοκομείο για φάρμακα και να βήχεις ανάμεσα στους υπόλοιπους ασθενείς;», διερωτήθηκε. «Ακόμη και άλλη ίωση να έχει κάποιος, πρέπει να μείνει δύο – τρεις μέρες στο σπίτι, από τη μία διότι είναι ευάλωτος και από την άλλη για να περιορίσει τη μετάδοση».
Αυτό που διαπιστώνει, όπως μας είπε ο κ. Σχίζας, είναι ότι το κράτος και ειδικά το υπουργείο Υγείας, έπρεπε να ενημερώνει περισσότερο τον κόσμο. «Να υπάρχουν συνεχώς εκστρατείες ευαισθητοποίησης, για να θυμάται ο κόσμος ότι πρέπει να τηρεί τα μέτρα προστασίας, να φοράει μάσκα, να πλένεται, να γίνεται αερισμός στα δωμάτια. Χρειάζεται να γίνει αυστηρή σύσταση για χρήση μάσκας σε όλες τις μονάδες υγείες και σε όλους τους χώρους που υπάρχουν ηλικιωμένοι, όπως τα νοσοκομεία, τα ιατρεία κ.α.», είπε.
«Δυστυχώς έχει κόσμο που κυκλοφορεί θετικός. Το έχω ζήσει». Άλλωστε, είπε, η ευαισθητοποίηση πρέπει να αφορά και στους εμβολιασμούς. «Είναι πολύ μικρό το ποσοστό, καθώς προχώρησαν με τις επαναληπτικές δόσεις μόλις 20.000 πολίτες. Μπορεί να υπάρχουν υγιή άτομα άνω των 60 ετών, όμως, δεν πρέπει να ξεχνούν ότι είναι πιο ευάλωτοι λόγω ηλικίας, αφού πέφτει το ανοσοποιητικό».
Εμείς οι μάχιμοι γιατροί, συνέχισε ο κ. Σχίζας, βλέπουμε ότι η covid επανήλθε με άγριες διαθέσεις. Για τον λόγο αυτό κάλεσε τον κόσμο να προσέχει και να μην ξεθαρρεύει ότι πρόκειται απλώς για άλλη μια ίωση.
Πηγή: Philenews