Thursday, October 3, 2024
Home » Ασθενείς με λευχαιμία στην αναμονή για να αρχίσουν τη θεραπεία τους

Ασθενείς με λευχαιμία στην αναμονή για να αρχίσουν τη θεραπεία τους

0 comments

Ασθενείς με λευχαιμία στην αναμονή για να αρχίσουν τη θεραπεία τους

Εδώ και αρκετές ημέρες βρίσκονται στην αναμονή ασθενείς με λευχαιμία, οι οποίοι επιβάλλεται να υποβληθούν χωρίς άλλη καθυστέρηση στην απαραίτητη για την κατάσταση τους χημειοθεραπεία, αλλά το αιματολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσούέχει ξεπεράσει τα όρια της δυναμικότητας του και δεν διαθέτει κλίνες ώστε να τους εξυπηρετήσει με ασφάλεια και όπως οι γιατροί τους κρίνουν ορθό.

Αποτέλεσμα, να αρχίσει σιγά – σιγά να δημιουργείται λίστα αναμονής, η οποία έχει φέρει ήδη σε δύσκολη θέση τόσο τους γιατρούς όσο και τη διεύθυνση του νοσοκομείου, η οποία εδώ και αρκετό καιρό προσπαθεί να βρει έστω μια λύση ανάγκης προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ασθενείς που χαρακτηρίζονται ως επείγοντα περιστατικά.

Μάλιστα, όσο περνούν οι ημέρες, τόσο μεγαλώνει η αγωνία των ασθενών, οι οποίοι, προκειμένου να εξασφαλίσουν τη θεραπεία τους,απευθύνονται σε κόμματα και βουλευτές ζητώντας την παρέμβαση τους. Σχετική αναφορά έγινε εξάλλου και στο Παρατηρητήριο Ασθενών της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου, η οποία, επίσης, παρακολουθεί την κατάσταση.

Το αιματολογικό Τμήμα του νοσοκομείου της Λεμεσού, διαθέτει συνολικά 14 κλίνες οι οποίες κατανέμονται σε τετράκλινο και δίκλινα δωμάτια. Υπό κανονικές συνθήκες ο αριθμός των κλινών μπορεί να καλύψει τις ανάγκες, ωστόσο, λόγω της ιδιαιτερότητας των ασθενών, της νόσου που αντιμετωπίζουν αλλά και των συνεπειών της χημειοθεραπείας στην οποία υποβάλλονται, σε αρκετές περιπτώσεις επιβάλλεται η νοσηλεία τους σε μονόκλινο δωμάτιο ώστε να μην κινδυνεύουν από άλλους εξωγενείς παράγοντες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, τα δίκλινα δωμάτια του Τμήματος να μετατρέπονται με μονόκλινα και ως εκ τούτου να μην υπάρχουν κλίνες για να εισαχθούν για θεραπεία περισσότεροι ασθενείς. Σημειώνεται, επίσης, ότι το συγκεκριμένο Τμήμα του νοσοκομείου της Λεμεσού εξυπηρετεί και άλλους ασθενείς, με διαφορετικά αιματολογικά προβλήματα οι οποίοι χρειάζονται άλλου είδους θεραπείες και ως εκ τούτου το πρόβλημα γίνεται ακόμα μεγαλύτερο και η ανάγκη πλέον για εξεύρεση μόνιμης λύσης είναι μάλλον επιτακτική.

Η αύξηση των κλινών στο Τμήμα θα μπορούσε να αποτελέσει μια πιθανή λύση, ωστόσο, αυτό συνεπάγεται και αύξηση του νοσηλευτικού προσωπικού, το οποίο θα διαθέτει την απαραίτητη γνώση και την εμπειρία για να περιθάλψει ασθενείς με αυτού του είδους τα προβλήματα υγείας, με ασφάλεια.

Από τη διεύθυνση του νοσοκομείου Λεμεσού έχουν γίνει μέχρι σήμερα αρκετές προσπάθειες για επίλυση του προβλήματος καθώς το θέμα κρίνεται ως ιδιαίτερα σοβαρό. Όπως πληροφορούμαστε, γίνονται κάποιες σκέψεις για παραχώρηση κλινών από άλλα Τμήματα του νοσηλευτηρίου χωρίς όμως να έχουν ολοκληρωθεί ακόμα οι απαραίτητες διαδικασίες και χωρίς να ξεκαθαρίσει το κατά πόσον θα υπάρχουν διαθέσιμοι νοσηλευτές για να εξυπηρετήσουν σωστά τους συγκεκριμένους ασθενείς.

Μιλώντας στον «Φ», ο εκτελεστικός διευθυντής της περιφέρειας Λεμεσού – Πάφου του ΟΚΥπΥ, Χρίστος Νικολάου, παραδέχθηκε το πρόβλημα και εξήγησε πως «έχει βρεθεί κάποιος τρόπος για να εξυπηρετήσουμε τώρα τους ασθενείς που περιμένουν εδώ και αρκετές μέρες, αλλά σίγουρα σύντομα πρέπει να λάβουμε τα μέτρα μας ώστε να μην δημιουργηθεί ξανά παρόμοια κατάσταση. Είναι γεγονός ότι και κοντά μας έχουν φθάσει παράπονα από ασθενείς οι οποίοι περιμένουν για να διευθετηθεί η έναρξη της θεραπείας της και πραγματικά, κάνουμε ότι είναι δυνατό για να σταματήσει η ταλαιπωρία τους. Αντιλαμβανόμαστε πλήρως την κατάσταση και εμείς ως διεύθυνση και σίγουρα οι γιατροί μας και το πρόβλημα θα διευθετηθεί σύντομα».

ΟΣΑΚ: Πρέπει να λυθεί χωρίς άλλη καθυστέρηση

Από πλευράς του, σε δηλώσεις του στον «Φ», ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου, Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, ο οποίος ενημερώθηκε σχετικά, ανέφερε ότι «δεν μπορούμε να βλέπουμε ασθενείς με λευχαιμία να βρίσκονται στην αναμονή για να αρχίσουν τη θεραπεία τους. Γνωρίζουμε ότι γιατροί και διεύθυνση στο νοσοκομείο της Λεμεσού δεν έχουν μείνει άπραγοι, αλλά τονίζουμε ότι αυτό το πρόβλημα πρέπει να λυθεί χωρίς άλλη καθυστέρηση. Οι ασθενείς έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν τους γιατρούς και το νοσηλευτήριο που θα τους εξυπηρετήσει και το κάθε νοσηλευτήριο πρέπει να είναι σε θέση, από τη στιγμή που προσφέρει αυτή την υπηρεσία που χρειάζονται, να τους παρέχει έγκαιρα την απαραίτητη θεραπεία».

Σχετική αναφορά έγινε και στο Παρατηρητήριο Ασθενών της ΟΣΑΚ, είπε ο κ. Παπαδόπουλος, προσθέτοντας ότι «παρακολουθούμε τις εξελίξεις, έχουμε ενημέρωση ότι γίνονται κάποιες κινήσεις για να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα τις επόμενες ημέρες και σίγουρα θα παρέμβουμε, εάν παραστεί ανάγκη».

Πηγή: Philenews

You may also like

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise