Αρχαιολογικό Πάρκο Κάτω Πάφου: Πρωτιά και με διαφορά στην επισκεψιμότητα το 2023
Η τεχνολογική αναβάθμιση και τα άλλα έργα ανάδειξης του Αρχαιολογικού Πάρκου Κάτω Πάφου, συνέτειναν στο να καταστεί ο ήδη πρωτοπόρος σε θέματα επισκεψιμότητας ανά το παγκύπριο αρχαιολογικός χώρος, ακόμη πιο δημοφιλής για τους ξένους επισκέπτες της Πάφου.
Το διάστημα της επαναφοράς της κανονικότητας στη λειτουργία της τουριστικής βιομηχανίας, μετά την διετία των σκληρών μέτρων της πανδημίας, ο αρχαιολογικός χώρος με την μείζονα σπουδαιότητα σε παγκόσμιο επίπεδο, κατακλύζεται από ξένους επισκέπτες οι οποίοι καθιστούν τον τεράστιο χώρο με διαφορά τον πλέον επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο της Κύπρου.
Ειδικά το φετινό καλοκαίρι, σύμφωνα με αρμόδιους φορείς, αλλά και τους επιχειρηματίες της τουριστικής βιομηχανίας στο λιμανάκι της Κάτω Πάφου, που γειτνιάζει με την είσοδο του αρχαιολογικού χώρου, στρατιές τουριστών έκαναν ουρές κάθε μέρα για να εισέλθουν και να περιηγηθούν στις μοναδικές αρχαιότητες που περικλείονται εκεί. Τα επίσημα στοιχεία καταδεικνύουν ότι και το 2023 ο αρχαιολογικός χώρος της Κάτω Πάφου διατήρησε και μάλιστα μακράν του δευτέρου, την πρωτοκαθεδρία στην επισκεψιμότητα σε αρχαιολογικούς χώρους ανά την Κύπρο.
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων έχει παράλληλα σε εξέλιξη εκπόνηση διαχειριστικού σχεδίου για τον Αρχαιολογικό Χώρο της Νέας Πάφου και των Τάφων των Βασιλέων, όπου μεταξύ άλλων προχωρεί στην αντικατάσταση όλης της περίφραξης στους Αρχαιολογικούς Χώρους της Νέας Πάφου και των Τάφων των Βασιλέων, ολοκλήρωσε τις εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης της παραδοσιακής Οικίας στο λόφο της Φάμπρικας, ενώ ολοκληρώνονται οι εργασίες συντήρησης της παραδοσιακής Οικίας πλησίον της Οικίας Διονύσου στη Νέα Πάφο.
Παράλληλα διεξήχθηκαν εργασίες συντήρησης του Κέντρου Επισκεπτών στη Νέα Πάφο και ανακαίνισης του πωλητηρίου, ενώ συνεχίζονται οι εργασίες συντήρησης των ψηφιδωτών στην Οικία των Τεσσάρων Εποχών, στα Λουτρά του Τρίτωνα, στην Ρωμαϊκή Οικία Ανατολικά της Οικίας Διονύσου και στο Ψηφιδωτό της Αφροδίτης, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας. Δρομολογημένη είναι επίσης η τοποθέτηση συστήματος ασφαλείας στον Αρχαιολογικό Χώρο της Νέας Πάφου, ενώ θα ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός για τοποθέτηση συστημάτων ασφαλείας και στον Αρχαιολογικό Χώρο των Τάφων των Βασιλέων, όπως επίσης και ο σχεδιασμός για ανακαίνιση των χώρων υγιεινής του Αρχαιολογικού Χώρου της Νέας Πάφου.
Πηγή: Philenews