Wednesday, October 2, 2024
Home » Αποχωρούν από το Προεδρικό τα τρακτέρ – Τα βρήκαν με την Κυβέρνηση

Αποχωρούν από το Προεδρικό τα τρακτέρ – Τα βρήκαν με την Κυβέρνηση

0 comments

Αποχωρούν από το Προεδρικό τα τρακτέρ – Τα βρήκαν με την Κυβέρνηση

Αποχωρούν τα τρακτέρ από το Προεδρικό Μέγαρο, καθώς οι διαμαρτυρόμενοι αγρότες συμφώνησαν με την τελική πρόταση της Κυβέρνησης. Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας ενημέρωσε τους διαμαρτυρόμενους για τις οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας σύμφωνα με τις οποίες ηκυβέρνηση δεσμεύεται να παραχωρήσει τα €4,3 εκατ., που αντιστοιχούν με €6 ανά δεκάριο για τα σιτηρά και €55 το δεκάριο για τις πατάτες και επιπλέον οι πόρτες του Υπουργείου Γεωργίας είναι ανοικτές να εξετάσουν τα υπόλοιπα αιτήματα που τέθηκαν σε υπόμνημα ενώπιον του Προέδρου.

Σημειώνεται ότι σιτοπαραγωγοί και πατατοπαραγωγοί πέτυχαν πριν τη διαμαρτυρία τους να διασφαλίσουν οικονομική ενίσχυση €4,3 εκατ. από τα €2,78 εκατ. που πρότεινε η κυβέρνηση μετά την έναρξη των διαβουλεύσεων.

Νωρίτερα επέδωσαν υπόμνημα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ζητώντας τα πιο κάτω:

1) Εισοδηματική στήριξη λόγω του αυξημένου κόστους παραγωγής.

2) Άμεση πληρωμή των εκταρικών επιδοτήσεων και των μέτρων (eco – schemes & αγροπεριβαλλοντικών) στους δικαιούχους.

3) Απόσυρση των επιστολών από τον ΚΟΑΠ ούτως ώστε να προχωρήσει απρόσκοπτα η προκαταβολή των επιδοτήσεων.

4) Άμεση αποζημίωση για την ανομβρία.

5) Τροποποίηση πλαισίου για την ορθότερη αποζημίωση των αγροτών.

Κοινή θέση ΠΕΚ, Νέας Αγροτικής και Ευρωαγροτικού

«Μετά την συνάντηση που είχαμε στο Προεδρικό με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά την οποία συζητήσαμε τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος, ιδιαίτερα την μεγάλη αύξηση του κόστους παραγωγής, η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες τις αποφάσεις της όπως είχε υποσχεθεί», αναφέρουν οι αγροτικές οργανώσεις ΠΕΚ, Νέα Αγροτική Κίνηση και Ευρωαγροτικός.

Οι τρεις αγροτικές οργανώσεις κρίνουν θετική υπό τις περιστάσεις, την απόφαση για παραχώρηση οικονομικής βοήθειας ύψους €4,3 εκατ. προς τους πατατοπαραγωγούς και τους σιτοπαραγωγούς, γι’ αυτό και δεν συμμετείχαν επίσημα στην σημερινή εκδήλωση έξω από το Προεδρικό την οποία χαρακτηρίζουν αχρείαστη. «Ευελπιστούμε ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τον πρωτογενή τομέα και ότι θα στηρίξει και άλλους κλάδους οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα από το ψηλό κόστος παραγωγής», καταλήγουν.

Η θέση της Κυβέρνησης

Ερωτηθείς για την εκδήλωση διαμαρτυρίας των πατατοπαραγωγών και των σιτοπαραγωγών και για τα αιτήματα τους, ο κ. Λετυμπιώτης είπε ότι «η Κυβέρνηση έκανε μια πρόταση χορηγίας ύψους 4,3 εκ. ευρώ που αντιστοιχεί σε 6 ευρώ ανά το δεκάριο στους σιτοκαλλιεργητές και 55 ευρώ το δεκάριο στους πατατοπαραγωγούς. Θεωρούμε ότι η πρόταση είναι πολύ καλή. Είναι σεβαστό το δικαίωμα ως προς τη λήψη των όποιων μέτρων, αλλά αντιλαμβάνεστε ότι δεν βοηθούν αυτά τα μέτρα και δεν είναι ό,τι καλύτερο εν μέσω συζητήσεων ή διαβουλεύσεων να λαμβάνονται τέτοια μέτρα, όπως τα σημερινά που αποκλείονται και οι δρόμοι πέριξ του Προεδρικού αλλά ταλαιπωρείται και ο κόσμος».

Πηγή: Philenews

You may also like

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise