Monday, December 23, 2024
Home » Αποδεικνύεται η «ασθένεια» του MRI στην Κύπρο – 50% των παραπεμπτικών ήταν αχρείαστα

Αποδεικνύεται η «ασθένεια» του MRI στην Κύπρο – 50% των παραπεμπτικών ήταν αχρείαστα

0 comments

Αποδεικνύεται η «ασθένεια» του MRI στην Κύπρο – 50% των παραπεμπτικών ήταν αχρείαστα

Λεπτομερής εξέταση των δεδομένων του ΓεΣΥ από εμπειρογνώμονες έδειξε ότι πέραν του 50% των παραπεμπτικών ήταν αχρείαστα ή θα μπορούσαν να αποφευχθούν

Ένα στα δύο παραπεμπτικά για μαγνητική τομογραφία, που εκδόθηκαν από γιατρούς τριών συγκεκριμένων ειδικοτήτων στο πλαίσιο του ΓεΣΥ, φαίνεται ότι μάλλον ήταν αχρείαστα ή θα μπορούσαν να αποφευχθούν.

Βάσει των δεδομένων, που ισχύουν διεθνώς, ανά εκατομμύριο πληθυσμού χρειάζεται να βρίσκεται σε λειτουργία για να καλύπτονται οι ανάγκες ένας ή δύο μαγνητικοί τομογράφοι (αναλόγως αποστάσεων). Στην Κύπρο λειτουργούν 18 μαγνητικοί τομογράφοι και σε αρκετούς από αυτούς υπάρχει λίστα αναμονής τουλάχιστον δύο εβδομάδων.

Η Ακτινολογική Εταιρεία Κύπρου, τον περασμένο Μάιο αντέδρασε, κάνοντας λόγο για αχρείαστες εξετάσεις και επεσήμανε ότι ο αριθμός των παραπεμπτικών για μαγνητικές τομογραφίες εντός του Γενικού Συστήματος Υγείας έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας προχώρησε σε σύναψη σύμβασης με εμπειρογνώμονα ο οποίος ανέλαβε να εξετάσει τα παραπεμπτικά γιατρών τριών ειδικοτήτων, στις οποίες καταγράφονται οι περισσότερες παραπομπές και οι περισσότερες επαναλήψεις μαγνητικής τομογραφίας σε έναν ασθενή, προκειμένου να ξεκαθαρίσει το σκηνικό.

Πέραν του 50% των παραπεμπτικών που είχαν εκδοθεί από νευρολόγους, ορθοπεδικούς και νευροχειρουργούς, χαρακτηρίστηκαν από τον εμπειρογνώμονα ως αχρείαστα ή ως παραπεμπτικά τα οποία θα μπορούσαν να αποφευχθούν. Σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, το παραπεμπτικό εκδόθηκε χωρίς να υπάρχει καν καταχωρημένος ο λόγος παραπομπής, ενώ εντοπίστηκαν περιπτώσεις κατά τις οποίες ο ίδιος ασθενής υποβλήθηκε σε δύο ή τρεις μαγνητικές τομογραφίες για λόγους οι οποίοι δεν εμπίπτουν στο ΓεΣΥ (π.χ. αθλητές που τραυματίστηκαν και υποβάλλονταν σε εξέταση για να διαπιστωθεί το κατά πόσον είναι έτοιμοι να επιστρέψουν στα γήπεδα ή τον στίβο).

Η εξέταση των δεδομένων, ανέφερε στον «Φ» ο διευθυντής του ΟΑΥ, Κωνσταντίνος Παναγίδης, «ήταν πολύ λεπτομερής και δεν αφορούσε μόνο αυτά καθαυτά τα παραπεμπτικά. Ανώνυμα και χωρίς να γνωρίζει, βεβαίως, τα προσωπικά δεδομένα των δικαιούχων, ο εμπειρογνώμονας εξέτασε τους φακέλους των ασθενών για τους οποίους εκδόθηκαν τα παραπεμπτικά αυτά. Είχε μπροστά του, δηλαδή, όλα τα δεδομένα, τα μελέτησε και μετά καθόρισε ποιο παραπεμπτικό ήταν δικαιολογημένο και ποιο όχι, ή ποιο παραπεμπτικό θα μπορούσε να αποφευχθεί και από αυτό τον έλεγχο πέρασαν και οι επαναλήψεις των παραπεμπτικών για να υπάρχει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα». Αυτή η πρακτική, επεσήμανε, «ακολουθείται διεθνώς για σκοπούς ελέγχου και δεν είναι κάτι που ανακαλύψαμε εμείς εδώ στον ΟΑΥ και το εφαρμόσαμε από μόνοι μας».

Μετά τις διαπιστώσεις του εμπειρογνώμονα, συνέχισε ο κ. Παναγίδης, «και τις δικές του υποδείξεις και ευρήματα, εμείς, ως ΟΑΥ, αρχίσαμε διοικητική έρευνα εναντίον των γιατρών που διαπιστώθηκε ότι είχαν εκδώσει αυτά τα παραπεμπτικά και πρέπει να πούμε ότι το ποσοστό των γιατρών αυτών στο σύνολο των ειδικοτήτων τους ήταν πάρα πολύ μεγάλο».

Για κάποιους γιατρούς, πρόσθεσε, «η διοικητική έρευνα έχει ολοκληρωθεί και ο ΟΑΥ άρχισε να επιβάλλει και πρόστιμα. Ορισμένοι από τους γιατρούς έχουν ήδη ενημερωθεί γραπτώς και για το πρόστιμο που τους έχει επιβληθεί. Για τις υπόλοιπες περιπτώσεις, η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη, διότι εμείς, ως ΟΑΥ, πάντοτε σε τέτοιες περιπτώσεις, δίνουμε και στον πάροχο την ευκαιρία να μας δώσει τη δική του άποψη και να σχολιάσει τα ευρήματα μας πριν προχωρήσουμε στην τελική μας απόφαση. Πρέπει να πούμε ότι, εκ των υστέρων, κάποιοι πάροχοι μας παρουσιάζουν αποδεικτικά στοιχεία τα οποία αλλάζουν τα δεδομένα. Άρα, αυτή η διαδικασία επιβάλλεται».

Με την ολοκλήρωση του ελέγχου που αφορά τους νευρολόγους, ορθοπεδικούς και νευροχειρουργούς, ο ΟΑΥ, όπως ανέφερε ο κ. Παναγίδης, «θα επεκτείνει την έρευνα του και σε άλλες ιατρικές ειδικότητες ακολουθώντας κατά πάσα πιθανότητα την ίδια πρακτική». Ο κ. Παναγίδης, δεν απέκλεισε εξάλλου το ενδεχόμενο η έρευνα αυτή να επεκταθεί και σε άλλες ακτινολογικές εξετάσεις, αφού τα δεδομένα στο λογισμικό του ΓεΣΥ δίνουν ενδείξεις για καταχρήσεις γενικά στον συγκεκριμένο τομέα. Άλλωστε, σε αρκετές περιπτώσεις έχει γίνει και δημόσια αναφορά στον μεγάλο αριθμό αξονικών τομογράφων που λειτουργούν στην Κύπρο σε σύγκριση με το μέγεθος του πληθυσμού.

Αναφέρεται ότι, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα, τα οποία προέκυψαν από το λογισμικό του ΓεΣΥ, κατά τον τέταρτο χρόνο εφαρμογής του ΓεΣΥ (Ιούνιος 2022 – Ιούνιος 2023), 299.900 δικαιούχοι του συστήματος (δηλαδή ο ένας στους τρεις δικαιούχους), επισκέφθηκε ακτινοδιαγνωστικό κέντρο και υποβλήθηκε σε κάποια απεικονιστική εξέταση. Μέχρι το τέλος Μαΐου 2023, ο αριθμός των εγγεγραμμένων δικαιούχων του ΓεΣΥ είχε φθάσει τις 943.978. Σε ό,τι αφορά το ύψος της αποζημίωσης, σύμφωνα με τον ΟΑΥ, για κάθε μαγνητική τομογραφία το σύστημα καταβάλλει από €200 και άνω, ανάλογα με την εξέταση.

Πηγή: Philenews

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00