Απαιτούν αυξήσεις βρέχει χιονίσει οι συντεχνίες των κρατικών νοσοκομείων
Αυξήσεις βρέξει χιονίσει απαιτούν οι έξι συντεχνίες που εκπροσωπούν περίπου 7.000 εργαζόμενους στα κρατικά νοσοκομεία.
Η διασύνδεση των ετήσιων μισθολογικών αυξήσεων που με τα οικονομικά δεδομένα του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, αποτελεί κόκκινη γραμμή, με κάποιες συντεχνίες, μάλιστα, να διερωτώνται «τι θα γίνει σε περίπτωση που μια οικονομική κρίση οδηγήσει τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα σε μειώσεις μισθών και τι θα γίνει σε περίπτωση που αποφασιστούν γενικές αυξήσεις για τους δημόσιους υπαλλήλους και τους υπαλλήλους των άλλων ημικρατικών οργανισμών;».
Ηεπομένη της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε υπό την υπουργό Υγείας, Πόπη Κανάρη, μάλλον κατέδειξε ότι αυτή η περιπέτεια των δημόσιων νοσοκομείων δεν θα λήξει σύντομα. Χθες, εκπρόσωποι των συντεχνιών, δήλωναν δημόσια, ότι και η νέα πρόταση που έθεσε ενώπιον τους ο ΟΚΥπΥ δεν μπορεί να γίνει, ως έχει, αποδεκτή και ξεκαθάριζαν πως δεν πρόκειται να δεχθούν να εξαρτώνται οι αυξήσεις των εργαζομένων από την οικονομική κατάσταση στην οποία θα βρίσκεται ο οργανισμός κάθε χρόνο.
Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, εξαιτίας της διαφωνίας τους με τον ΟΚΥπΥ, σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο των συλλογικών συμβάσεων οι οποίες καταβάλλεται προσπάθεια να συνομολογηθούν, είχαν προχωρήσει στις 25 Οκτωβρίου σε απεργία ζητώντας συμβάσεις με περιεχόμενο αντίστοιχο των συμβάσεων που ισχύουν στους άλλους ημικρατικούς οργανισμούς.
Την Τρίτη, ο ΟΚΥπΥ παρουσίασε νέα πρόταση, η οποία προβλέπει αυξήσεις σε δύο επίπεδα. Το πρώτο επίπεδο προνοεί σταθερή καταβολή ετήσιας αύξησης και το δεύτερο κυμαινόμενες αυξήσεις ανάλογα με την αξιολόγηση του κάθε εργαζόμενου και ανάλογα με τα οικονομικά δεδομένα του οργανισμού την συγκεκριμένη στιγμή.
«Σε καμία περίπτωση, δεν δεχόμαστε να γίνεται διασύνδεση των μισθολογικών αυξήσεων με τα οικονομικά δεδομένα του ΟΚΥπΥ», ανέφερε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών, Σωτήρης Κούμας και διερωτήθηκε, «ποιος άλλος ημικρατικός οργανισμός σήμερα βασίζει τις αυξήσεις των υπαλλήλων του στα ετήσια οικονομικά του δεδομένα;». Επίσης, είπε,
το ερώτημα που πρέπει να απαντήσει ο ΟΚΥπΥ, είναι το «τι θα γίνει το δεύτερο εξάμηνο του 2024 που λήγει η περίοδος κρατικής επιδότησης του οργανισμού».
Σε παρόμοιο ύφος και οι δηλώσεις του εκπροσώπου τύπου της ΠΑΣΥΝΟ, Θεόδωρου Πετέλη: «Σε καμία περίπτωση δεν δεχόμαστε να γίνεται διασύνδεση των μισθολογικών αυξήσεων με τα οικονομικά δεδομένα του ΟΚΥπΥ. Για εμάς αυτό, αποτελεί κόκκινη γραμμή. Ο ΟΚΥπΥ ως ημικρατικός οργανισμός θα έπρεπε να προσαρμόσει μια συλλογική σύμβαση στη βάση άλλων ημικρατικών οργανισμών. Δεχόμαστε την αξιολόγηση μαζί με τον μισθό, δεν ήμασταν ποτέ ενάντια. Είμαστε, όμως, ενάντια στο να συνδεθούν τα οικονομικά του ΟΚΥπΥ μαζί με τον εργαζόμενο, δεν μπορεί να εξαρτόμαστε από τα οικονομικά δεδομένα του οργανισμού».
Τέλος, ο πρόεδρος του κλάδου νοσηλευτών της ΠΑΣΥΔΥ, Πρόδρομος Αργυρίδης, ανέφερε ότι «η φιλοσοφία της νέας πρότασης που μας παρουσιάστηκε χθες δεν διαφέρει από τις προηγούμενες. Η προσέγγιση του ΟΚΥπΥ είναι η ίδια. Έχουμε αποδεχθεί τη θέση ότι για κάποιο μέρος των προσαυξήσεων θα γίνεται σύνδεση με την αξιολόγηση. Πρόκειται για κάτι που συμβαίνει και σε άλλους ημικρατικούς οργανισμούς. Εκείνο, όμως, που μπερδεύει τα πράγματα είναι η διασύνδεση των οικονομικών δεδομένων του ΟΚΥπΥ με τις αυξήσεις. Αυτό το πράγμα αντιλαμβάνεστε δεν μπορεί να υιοθετηθεί. Επίσης, το άλλο που είναι καθαρό είναι ότι στην περίπτωση που συμβεί οτιδήποτε στον δημόσιο τομέα και στον ευρύτερο τομέα, π.χ. έρθει μια κρίση όπως το 2013 και γίνουν αποκοπές, ο ΟΚΥπΥ θέλει να είναι έξω από αυτό το παιχνίδι. Αν έρθει μια συμφωνία, μια συλλογική σύμβαση που να προνοεί μισθολογική αύξηση, ο ΟΚΥπΥ θέλει και πάλι να είναι εκτός. Αυτό το πράγμα αντιλαμβάνεστε ότι δημιουργεί δυσκολίες και εμπόδια στο να προχωρήσουμε στην συλλογική σύμβαση».
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου, κληθείς να σχολιάσει τις αναφορές ότι ο ΟΚΥΠΥ διασυνδέει τις μισθοδοτικές αυξήσεις με τα οικονομικά δεδομένα του οργανισμού, ανέφερε πως «δεν υπάρχει οργανισμός που να μη συνδέει τις μισθοδοτικές του καταστάσεις με τα ωφελήματα των εργαζομένων».
Πηγή: Philenews