Friday, November 22, 2024
Home » Αντιπαράθεση για άδειες οπλοφορίας σε πολιτικούς -Κάθετος ο Αρχηγός Αστυνομίας, δεν θα δώσει στοιχεία σε κανέναν

Αντιπαράθεση για άδειες οπλοφορίας σε πολιτικούς -Κάθετος ο Αρχηγός Αστυνομίας, δεν θα δώσει στοιχεία σε κανέναν

0 comments

Αντιπαράθεση για άδειες οπλοφορίας σε πολιτικούς -Κάθετος ο Αρχηγός Αστυνομίας, δεν θα δώσει στοιχεία σε κανέναν

Αντιπαράθεση Ελεγκτικής Υπηρεσίας και Αστυνομίας πράξη δεύτερη. Μετά τη δημόσια αντιπαράθεση που ξέσπασε την περασμένη βδομάδα μετά τη δημοσιοποίηση της ειδικής έκθεσης για την Αστυνομία, χθες, το θέμα οδηγήθηκε στην επιτροπή Ελέγχου της Βουλής, όπου και συνεχίστηκαν οι εκατέρωθεν βολές.

Δυο ήταν τα ζητήματα που έθιξε ηΕλεγκτική Υπηρεσίαως το πρόβλημα μετά τον έλεγχο που διενήργησε, αφήνοντας στο περιθώριο το ζήτημα με τη μεταφορά των παιδιών του Προέδρου, το οποίο, ωστόσο, έθιξε η υπουργός Δικαιοσύνης, Άννα Κουκκίδη Προκοπίου και, μάλιστα, με έντονο τρόπο.

Αρχικά,ο διευθυντής Ελέγχου, της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, Άκης Κίκας, (ο Γενικός Ελεγκτής απουσίαζε) αναφέρθηκε στα προσκόμματα που αντιμετώπισε η Υπηρεσία του κυρίως σε δύο ζητήματα, στην προσπάθειά της να κάνει τη δουλειά της. Το πρώτο ζήτημα αφορούσε στον έλεγχο των εξωδίκων που ενώ δεν πληρώθηκαν και κατέληξαν στο Δικαστήριο, τελικά οι υποθέσεις αποσύρθηκαν με οδηγίες του Γενικού Εισαγγελέα. Ζητήθηκαν, είπε, στοιχεία από την Αστυνομία προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο αυτό έγινε νομότυπα και κατά πόσο κάποιες υποθέσεις διαγράφηκαν από την Αστυνομία, παράνομα. Όπως εξήγησε ο κ. Κίκας, εφόσον τα εξώδικα θεωρούνται έσοδα της Δημοκρατίας, καθηκόντως η Υπηρεσία που εκπροσωπεί, όφειλε να τα ελέγξει. Στο θέμα αυτό παρενέβη ο Αρχηγός Αστυνομίας, Στέλιος Παπαθεοδώρου, αναφέροντας ότι τα εξώδικα αποτελούν τιμωρία και όχι έσοδο του κράτους.

Το δεύτερο ζήτημα αφορά στη χορήγηση οπλισμού από τη Δημοκρατία σε ιδιώτες, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Ο κ. Κίκας επεσήμανε ότι, με βάση το Σύνταγμα, η Ελεγκτική Υπηρεσία έχει δικαίωμα να ελέγχει όλα τα περιουσιακά στοιχεία της Κυπριακής Δημοκρατίας, χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις. Ο εκπρόσωπος της Ελεγκτικής, είπε, μεταξύ άλλων, ότι δεν δόθηκε από την Αστυνομία η πληροφόρηση που ζητήθηκε, επικαλούμενη λόγους ασφάλειας. Ο κ. Κίκας, αναφέρθηκε επίσης και σε άλλα ευρήματα από τον έλεγχο της Αστυνομίας, όπως:

>> Τα πολλά εξώδικα που εκδίδονται λανθασμένα λόγω προβλημάτων στον εξοπλισμό.
>> Απλήρωτα παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα πολλά εξώδικα, χωρίς να παραπέμπονται οι παραβάτες στο Δικαστήριο.
>> Το 35% των εξωδίκων από το σύστημα φωτοεπισήμανσης δεν έχουν ακόμη παραληφθεί.
>> Πολλές παραβάσεις από τον ίδιο παραβάτη που αν τα παραλάμβαναν θα τους στερείτο η άδεια.
>> Δεν τηρούνται τα προβλεπόμενα στις αποθήκες οπλισμού και πυρομαχικών της Αστυνομίας, με τους ελέγχους να διενεργούνται κάθε έξι μήνες, αντί κάθε δύο όπως προνοείται. Κενά υπάρχουν και στο σύστημα ασφαλείας τους.
>> Δεκατρία υπηρεσιακά πιστόλια της Αστυνομίας χάθηκαν. Το ένα ανευρέθηκε, ενώ όπως διαπιστώθηκε, είχε χρησιμοποιηθεί σε ποινικό αδίκημα και συγκεκριμένα σε φόνο στη Λάρνακα. Σε άλλη πρόσφατη περίπτωση, ένα μέλος της Αστυνομίας πήγε να κάνει βολή, άφησε το όπλο του στο όχημα, του το έκλεψαν και τιμωρήθηκε με επίπληξη.
>> Επτά μέλη της Δύναμης που οπλοφορούν επί 24ώρου βάσεως, δεν είχαν πιστοποιητικό ικανότητας.

Ένα από τα θετικά που καταγράφεται αφορά στη σταθεροποίηση στον αριθμό των ανεκτέλεστων ενταλμάτων, με το νούμερο, ωστόσο, να είναι πολύ ψηλό. Σύμφωνα με τον Αρχηγό της Αστυνομίας, αυτά αφορούν γύρω στα €290 εκατ.

Ιδιαίτερη έμφαση κατά τη συζήτηση χθες στην επιτροπή, δόθηκε και για τα κτήρια της Αστυνομίας, με την υπουργό Δικαιοσύνης και τον Αρχηγό Αστυνομίας να παραδέχονται ότι όντως κάποια κτήρια δεν έχουν πιστοποιητικά καταλληλότητας, σημειώνοντας ότι στόχος είναι η ανέγερση ενός κτηρίου στους χώρους δίπλα στο ΡΙΚ, στο οποίο να στεγάζονται όλες οι υπηρεσίες της Αστυνομίας και το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Στην επιτροπή Ελέγχου σχολιάστηκε και το γεγονός ότι σε έναν χρόνο δαπανήθηκαν €6 εκατ. για να φύγουν παράτυποι μετανάστες. Ο Αρχηγός Αστυνομίας ανέφερε ότι φέτος ήρθαν 10.257 παράτυποι μετανάστες και έφυγαν 8.897, αριθμός που είναι ο μεγαλύτερος που σημειώθηκε ποτέ στους επαναπατρισμούς.

«Άδικη η συζήτηση για παιδιά Προέδρου»

Η υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως, Άννα Κουκκίδη Προκοπίου, φανερά ενοχλημένη από την τροπή που πήρε η δημόσια συζήτηση της έκθεσης του Γενικού Ελεγκτή, ανέφερε πως η Αστυνομία πραγματεύεται ευαίσθητα θέμα που δεν μπορούν να δημοσιοποιούνται. Ανέφερε ότι καταβάλλονται προσπάθειες ορθολογισμού στην Αστυνομία και πρόσθεσε: «Υπάρχουν διαπιστώσεις στην έκθεση που δεν μας βρίσκουν σύμφωνους, όπως η νύξη για χρήση υπηρεσιακών οχημάτων από μη δικαιούχους. Αυτό», είπε, «αφορά στο θέμα της ασφάλειας των παιδιών του Προέδρου. Υπήρξε αχρείαστη, άδικη και υπερβολική δημόσια αντιπαράθεση», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «ο Αρχηγός Αστυνομίας είχε απαντήσει στην Ελεγκτική ότι τα πρόσωπα που κινδυνεύουν, επιτρέπεται να μεταφέρονται από οχήματα της Αστυνομίας για προστασία τους, κάτι που περιλαμβάνεται σε αστυνομική διάταξη που αποτελεί δευτερογενή νομοθεσία».

Η ίδια διερωτήθηκε πώς θα εξοικονομηθούν χρήματα του κράτους, αν ένα αστυνομικό όχημα συνοδεύει το ιδιωτικό, σημειώνοντας ότι ένα ιδιωτικό όχημα δεν έχει τις ίδιες δυνατότητες με τα υπηρεσιακά. «Είναι ξεκάθαρο», επεσήμανε η υπουργός, «ότι η Αστυνομία είναι η αρμόδια Αρχή για να αξιολογήσει τον κίνδυνο για κάποιον αλλά και να λάβει μέτρα», σημειώνοντας ότι «δεν μπορούν οι θέσεις της Αστυνομίας να αμφισβητούνται από άτομα που δεν έχουν την επιστημοσύνη για να τοποθετηθούν».

Στην αντεπίθεση πέρασε και ο Αρχηγός της Αστυνομίας, Στέλιος Παπαθεοδώρου, ο οποίος απέρριψε την τοποθέτηση του κ. Κίκα ότι υπήρξαν προσκόμματα στον έλεγχο της Υπηρεσίας, λέγοντας ότι έχει ανταλλαχθεί σχετική αλληλογραφία, έγιναν συζητήσεις με την Ελεγκτική, με τις διαδικασίες να γίνονται επίσημα, με γνωματεύσεις και σχετικές απαντήσεις. Ο Γενικός Ελεγκτής, είπε, «δεν είχε ευγενείς προσθέσεις» όταν ζητούσε τα στοιχεία για άδειες οπλοφορίας και ξεκαθάρισε ότι δεν θα δώσει κανέναν κατάλογο με ονόματα. «Ενόσω είμαι Αρχηγός», είπε, «δεν θα ξαναδείτε ονόματα να κυκλοφορούν δημόσια για όσους οπλοφορούν. Είναι θέμα ασφάλειας», τόνισε.

Οι απαντήσεις μας που δόθηκαν στην Ελεγκτική Υπηρεσία, πρόσθεσε, είναι νόμιμες και όσα κάναμε είναι νόμιμα. Οι διαδικασίες για τις άδειες οπλοφορίας τηρούνται κατά γράμμα, παρατήρησε χαρακτηριστικά ο Αρχηγός.

Σε παρέμβασή της η βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, έθεσε ζήτημα με τους επτά πολιτικούς που σύμφωνα με επίσημο έγγραφο του 2020 κατέχουν άδεια οπλοφορίες. Όπως είπε, τα εν λόγω πρόσωπα, είτε δεν έχουν επαρκή προστασία, είτε έχουν μπλεξίματα με τον υπόκοσμο.

«Για λόγους ασφαλείας δεν θα δώσουμε περισσότερες πληροφορίες», ήταν η απάντηση του Αρχηγού της Αστυνομίας, ενώ ανέφερε ότι οι άδειες οπλοφορίας έχουν μειωθεί κατά πολύ και οι διαδικασίες τηρούνται κατά γράμμα.

Η Ειρήνη Χαραλαμπίδου σε έντονο ύφος απάντησε ότι θα θέσει τα ερωτήματα αυτά και δημόσια. Σε δηλώσεις της μετά το πέρας της συνεδρίας, η κ. Χαραλαμπίδου ανέφερε ότι δημιουργείται μείζον θέμα όταν ο Αρχηγός Αστυνομίας δεν δέχεται να απαντήσει για τις εφτά άδειες οπλοφορίες για πολιτικά πρόσωπα. Να πει από ποιους κινδυνεύουν και γιατί, ανέφερε.

Πηγή: Philenews

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More