Αναθεώρηση του πλαισίου έκτισης ποινών – Ανθρωποκεντρική προσέγγιση με σεβασμό των κρατουμένων
Σε προχωρημένο στάδιο συζήτησης στην αρμόδια επιτροπή τηςΒουλής, βρίσκεται η νέα περί Φυλακών Νομοθεσία και οι νέοι αντίστοιχοι Κανονισμοί που κατατέθηκαν στη Βουλή από το Μάιο του 2019.
Όπως δήλωσε στον «Φ» η υπουργός Δικαιοσύνης Άννα Κουκκίδη Προκοπίου, η προτεινόμενη νέα νομοθεσίααναμορφώνει πλήρως το υφιστάμενο πλαίσιο έκτισης ποινών στις φυλακές, το οποίο εγκαθιδρύθηκε το 1996, με άξονα την ανθρωποκεντρική έκτιση των ποινών υπό συνθήκες ασφάλειας, ευταξίας και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των κρατουμένων. Καθιστά, μάλιστα, την περί Φυλακών νομοθεσία πλήρως συμβατή με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και εναρμονίζει τις σωφρονιστικές μας πρακτικές με τις συστάσεις που έχουν υποβάλει κατά καιρούς διεθνείς και ευρωπαϊκοί οργανισμοί που επισκέπτονται την Κύπρο, όπως η Επιτροπή Πρόληψης των Βασανιστηρίων (CPT) του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Ειδικότερα, η νέα νομοθεσία:
-εγκαθιδρύει νέα όργανα και μηχανισμούς που θα καταστήσουν αποτελεσματικότερη και ασφαλέστερη τη διεκπεραίωση της σωφρονιστικής διαδικασίας,
-ενσωματώνει τους δυο τρόπους έκτισης ποινής εκτός φυλακών, δηλ ηλεκτρονική επιτήρηση και αποφυλάκιση επ’ αδεία,
-κατοχυρώνει πλήρως τα δικαιώματα εξατομικευμένης μεταχείρισης, στήριξης, περίθαλψης και θεραπείας των κρατουμένων,
-ενισχύει τις δυνατότητες εκπαίδευσης, επαγγελματικής κατάρτισης και εργασίας, αλλά και επαφής με το οικογενειακό περιβάλλον, στοχεύοντας στην κοινωνική επανένταξη τους και στην αποτροπή του κινδύνου υποτροπής και επιστροφής τους στις φυλακές.
Είναι σημαντικό να τονιστεί, προσθέτεi, ότι η νέα νομοθεσία λαμβάνει επίσης υπόψη τις τεράστιες αλλαγές και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα λόγω του υπερπληθυσμού αλλά και της διαφοροποίησης της σύνθεσης του σωφρονιστικού πληθυσμού (πχ. αυξημένος αριθμός αλλοδαπών, βαρυποινιτών και σεξουαλικά αδικοπραγούντων).
Τη νομοθεσία αυτή που εκκρεμεί στη Βουλή καθώς και σειρά άλλων νομοσχεδίων που έχουν κατατεθεί από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, η κ. Προκοπίου ζήτησε χθες από την πρόεδρο της Βουλής να συμβάλει στην άμεση προώθησή τους.
Η Αννίτα Δημητρίου διαβεβαίωσε την υπουργό Δικαιοσύνης ότι εκεί και όπου χρειάζεται, η Βουλή των Αντιπροσώπων θα στηρίξει όλα αυτά που πρέπει να γίνουν, «γιατί για εμάς η μεταρρύθμιση δικαιοσύνης, αλλά και τα θέματα δικαιοσύνης, ασφάλειας και δημόσιας τάξης, είναι απόλυτη προτεραιότητα».
Η κ. Προκοπίου ανέφερε ότι στόχος της συνάντησης ήταν να εξεταστούν διάφορα νομοθετήματα, τα οποία ανέδειξε ως πολύ σημαντικά για το έργο του Υπουργείου Δικαιοσύνης και όλων των υπηρεσιών του, όπως της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, των Φυλακών.
Πηγή: Philenews