Friday, November 22, 2024
Home » Ανίκανη η αστυνομία να διαχειριστεί πλήθος με ταραξίες – Έξι σοβαρά επεισόδια σε 2,5 χρόνια

Ανίκανη η αστυνομία να διαχειριστεί πλήθος με ταραξίες – Έξι σοβαρά επεισόδια σε 2,5 χρόνια

0 comments

Ανίκανη η αστυνομία να διαχειριστεί πλήθος με ταραξίες – Έξι σοβαρά επεισόδια σε 2,5 χρόνια

Στην αστυνόμευση εκδηλώσεων που προϋποθέτουν διαχείριση πλήθους η Αστυνομία Κύπρου παίρνει απροβίβαστο βαθμό. Δεν πρόκειται για θέμα άποψης, αλλά για αδιαμφισβήτητο γεγονός. Έξι σοβαρά επεισόδια σε βάθος χρόνου 2,5 ετών φανερώνει την αδυναμία του αστυνομικού Σώματος να διαχειριστεί καταστάσεις όταν μεγάλος αριθμός προσώπων πρόκειται να συγκεντρωθεί σε συγκεκριμένους χώρους.

Κακή πληροφόρηση που οδηγεί σε λανθασμένες εκτιμήσεις, παθητικότητα και ανεκτικότητα, αδυναμία πρόληψης, αλλά και έγκαιρης επέμβασης είναι κάποια από τα φαινόμενα, τα οποία παρατηρήθηκαν στις έξι αυτές περιπτώσεις.

Παραθέτουμε με χρονική σειρά τα περιστατικά και τα αίτια:

>Επεισόδια ΣΙΓΜΑ (18/7/2021) – Τετραπλάσιοι οι διαδηλωτές από τον αριθμό που ανέμεναν: Τα επεισόδια σε εκδήλωση που άρχισε από το Προεδρικό Μέγαρο και κατέληξε στις εγκαταστάσεις του συγκροτήματος «ΔΙΑΣ» ήταν πολύ σοβαρά με βανδαλισμούς και τραυματισμούς. Οι υπάλληλοι του τηλεοπτικού σταθμού ΣΙΓΜΑ βίωσαν αγωνιώδεις στιγμές, ενώ, σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν σε σχετική δικαστική διαδικασία, ο υπεύθυνος ασφαλείας στην είσοδο των κτηριακών εγκαταστάσεων του συγκροτήματος «κινδύνεψε να καεί ζωντανός», όταν αποκλείστηκε στο κουβούκλιό του και του έριξαν μολότοφ. Το εν λόγω πρόσωπο κατάφερε να σωθεί και να βγει έξω, αφού πρώτα έσπασε το παράθυρο του κουβουκλίου με πυροσβεστήρα. Τρία αυτοκίνητα ιδιοκτησίας του τηλεοπτικού σταθμού κάηκαν ολοσχερώς, προκλήθηκαν εκτεταμένες ζημιές σε άλλα εννέα ιδιωτικής χρήσης οχήματα, τα οποία ανήκουν σε υπαλλήλους του καναλιού και 12 αστυνομικοί τραυματίστηκαν. Όπως διαφάνηκε και σε σύσκεψη που είχε συγκαλέσει ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, η αρμόδια υπηρεσία συλλογής πληροφοριών της Αστυνομίας εκτίμησε βάσει των δεδομένων ότι οι διαδηλωτές κατά των μέτρων αναχαίτισης κορωνοϊού, θα ήταν μεταξύ 500 και 1.000. Όπως, όμως, είχε αναφέρει ενώπιον δικαστηρίου ανακριτής του ΤΑΕ Λευκωσίας, οι διαδηλωτές ήταν γύρω στις 4.000 με 5.000. Στην έκθεση γεγονότων που είχε συντάξει ο υπεύθυνος αξιωματικός είχε αναφερθεί σε κακή εκτίμηση σε ό,τι αφορά τον αριθμό των διαδηλωτών, σε σαφείς οδηγίες που υπήρχαν προκειμένου να δοθεί προτεραιότητα στη συγκέντρωση που υπήρχε στο Προεδρικό και τέλος στη μη ύπαρξη πληροφοριών περί πρόθεσης διαδηλωτών να κατευθυνθούν στον τηλεοπτικό σταθμό.

> Επεισόδια στο Τσίρειο (4/12/2022) – Εκλιπαρούσαν την Αστυνομία επισημαίνοντας ότι «θα κάψουν το Τσίρειο»: Αναμέτρηση μεταξύ Απόλλωνα και ΑΕΛ αναβλήθηκε λόγω επεισοδίων. Θερμοκέφαλοι οπαδοί κατέστρεψαν τσιμεντένια κερκίδα και πέταγαν κομμάτια στο γήπεδοκαι στους παίκτες. Στον απόηχο είχαμε αποκαλύψει ότι τρεις ημέρες πριν από την αναμέτρηση οι Aρχές του σταδίου (ΓΣΟ) με επιστολή προς τον αρχηγό Αστυνομίας που έφερε την φράση «ΠΟΛΥ ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ» προειδοποιούσαν ότι οπαδοί των δύο ομάδων ετοιμάζονται να «κάψουν το Τσίρειο». Η Αστυνομία απάντησε επίσημα στον ΓΣΟ επικαλούμενη τις πρόνοιες της νομοθεσίας και κάνοντας σύσταση στις Αρχές του Τσιρείου ώστε να μεριμνήσουν να προσλάβουν μεγαλύτερο αριθμό επιτηρητών ασφαλείας. Εντόπισαν 107 επιτηρητές, σύμφωνα με επίσημες δηλώσεις, αλλά αποδείχθηκαν λίγοι. Πάντως, ποτέ δεν διευκρινίστηκε γιατί η Αστυνομία δεν έδρασε προληπτικά πριν από τον αγώνα από τη στιγμή που οι πληροφορίες βοούσαν και ήθελαν συνδέσμους φιλάθλων να προετοιμάζονται για έκτροπα, ιδιαίτερα από τη στιγμή που είναι γνωστή η βεντέτα τους.

> Επεισόδια στο «Τάσσος Παπαδόπουλος» (26/3/2023) – Τους έριχναν πέτρες και φωτοβολίδες και τους επέτρεψαν είσοδο στην κλειστή αίθουσα: Ο καλαθοσφαιρικός αγώνας Απόλλωνας – Ανόρθωση σημαδεύτηκε από πολύ σοβαρά έκτροπα. Στην αρχή του αγώνα 100-150 οπαδοί επιδόθηκαν σε πετροβολισμό και ρίψη φωτοβολίδων εναντίον μελών της Αστυνομίας. Λίγο αργότερα, ο επικεφαλής αξιωματικός της Αστυνομίας συμφώνησε με την ίδια ομάδα οπαδών να υποβληθούν σε έλεγχο και να τους επιτραπεί η είσοδος στο κλειστό. Όταν ανέβηκαν στις κερκίδες κάλυψαν τα πρόσωπά τους με κουκούλες, μάσκες και κασκόλ και έριξαν μπουκάλια νερού στους οπαδούς της απέναντι κερκίδας, ενώ άναψαν μια φωτοβολίδα. Θερμοκέφαλοι υποστηρικτές της άλλης ομάδας «απάντησαν» σπάζοντας κεραμικά και ρίχνοντάς τα αδιακρίτως. Ακολούθησαν επεισόδια έξω από το γήπεδο, με αποτέλεσμα να γίνουν παρανάλωμα του πυρός γραφεία εταιρείας λεωφορείων (120.000 ευρώ η αρχική εκτίμηση των ζημιών) και να κλαπεί εξοπλισμός από περιπολικά. Όλα αυτά τα ανέφερε αστυνομικός ανακριτής στο πλαίσιο αιτήματός του ενώπιον δικαστηρίου. Το μεγάλο ερώτημα είναι πώς επιτράπηκε η είσοδος σε ένα κλειστό των 100-150 οπαδών που είχαν προηγουμένως εκδηλώσει παραβατική συμπεριφορά και είχαν επιτεθεί κατά οργάνων της τάξης.

> Επεισόδια Χλώρακας (27/8/2023) – Ανέμεναν ειρηνική διαμαρτυρία, ακολούθησαν βανδαλισμοί: Εκδήλωση κατοίκων της Χλώρακας για το μεταναστευτικό, είχε άσχημη τροπή. Εξελίχθηκε επεισοδιακά, καθώς μετανάστες και μέλη των οικογενειών τουςδέχθηκαν επιθέσεις, καταστράφηκαν περιουσίες, υπήρξαν ξυλοδαρμοί και είχαμε σύλληψη ατόμων. Το αρχικό σχέδιο που εκπονήθηκε και για το οποίο ελέγχεται η Αστυνομία Κύπρου, έκανε λόγο για «ειρηνική διαμαρτυρία στην οδό Ελευθερίας» από κατοίκους της κοινότητας με θέμα το μεταναστευτικό. Σ’ αυτό, σύμφωνα με έγγραφα που είναι στη διάθεσή μας, υπήρχε πρόνοια για αστυνόμευση της εκδήλωσης από μέλη της Αστυνομικής Διεύθυνσης Επαρχίας (ΑΔΕ) Πάφου με 15 στελέχη και επιπλέον αριθμό μελών που υπηρετούν στην Μονάδα Μηχανοκίνητης Άμεσης Δράσης (ΜΜΑΔ). Από πλευράς Αστυνομίας διατυπώθηκε εκ των υστέρων η θέση ότι καθήκοντα για τις ανάγκες της εκδήλωσης εκτέλεσαν συνολικά 70 αστυνομικοί. Ακόμα και αν εκτιμήθηκε σωστά ο κίνδυνος και ήταν τόσες δεκάδες οι αστυνομικοί, γιατί δεν παρεμποδίστηκαν οι θερμόαιμοι γηγενείς που προέβησαν σε βανδαλισμούς;

> Επεισόδια Λεμεσού (1/9/2023) – «Αργήσαμε να αντιδράσουμε»: Η επίθεση ακόμη και στον πρόεδρο της Αρχής Λιμένων Κύπρουγιατί ο άνθρωπος είναι μελαχρινός, καθώς και η καταστροφή περιουσιών μεταναστών, αποδίδουν σε ένα βαθμό τα όσα έγιναν στην διαμαρτυρία Ελληνοκυπρίων στην Επίχωση Λεμεσού. Λόγω των όσων είχαν προηγηθεί στη Χλώρακα, αυτή τη φορά η Αστυνομία ήταν προετοιμασμένη. Ο σχεδιασμός της χαρακτηριζόταν από επάρκεια, αλλά, με βάση το αποτέλεσμα, δεν υπήρχε η ανάλογη βούληση ή, τουλάχιστον, η ικανότητα διοίκησης, ώστε να μην εξελιχθεί η (δήθεν) διαμαρτυρία σε επιδρομή βανδάλων. Το πλάνο περιλάμβανε πρόνοια για τα πάντα και απέδιδε με γλαφυρό τρόπο την κατάσταση σε σχέση με την εκδήλωση στην Επίχωση της Λεμεσού, η οποία είχε αξιολογηθεί ως υψηλού κινδύνου. Η εν λόγω αξιολόγηση ήταν τόσο λεπτομερής, που έδινε πλήρη εικόνα για την τεταμένη ατμόσφαιρα και ότι η Αστυνομία θα έπρεπε να είναι έτοιμη για καταστολή. Καθόριζε τον ρόλο του καθενός και τον τρόπο δράσης. Ωστόσο, οι διαμαρτυρόμενοι με τον σκουρόχρωμο ρουχισμό και τα καλυμμένα πρόσωπα, κτυπούσαν αδιακρίτως κόσμο, ενώ λίγο αργότερα άρχισαν να επιδίδονται σε οδομαχίες που επεκτάθηκαν σε κεντρικές λεωφόρους της Λεμεσού. Ο ίδιος ο αρχηγός Αστυνομίας παραδέχθηκε σε τοποθετήσεις του ενώπιον της Βουλής ότι «αργήσαμε να αντιδράσουμε».

> Επεισόδια στο «Άλφαμέγα» (24/1/2024) – «Εδώ και δέκα μέρες»: Ακόμη ένα ντέρμπι μεταξύ ΑΕΛ και Απόλλωνα αναβάλλεται. Αυτή τη φορά κινδύνεψαν παιδιά και ανυποψίαστοι από ρίψεις φωτοβολίδων. Επεισόδια είχαν σημειωθεί κι εκτός γηπέδου κατά την πορεία οπαδών των δύο ομάδων προς το γήπεδο. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μάριος Χαρτσιώτης, είπε ότι 10 ημέρες πριν από το παιχνίδι υπήρχαν πληροφορίες για επεισόδια. Το ερώτημα παραμένει: Τι έκανε η Αστυνομία για να προλάβει τα γεγονότα;

Πηγή: Philenews

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More