Αλαλούμ με την 7χρονη που είχε σημάδια βίας – Οι αρμόδιοι δεν πήγαν ποτέ
«Υπενθυμίζεται προς όλους τους εμπλεκόμενους στη διαδικασία ότι το Δικαστήριο διατηρεί εξουσία και στη βάση του άρθρου 21 του Ν. 119(Ι)/2000 σε περίπτωση που καταχωρηθεί οποιαδήποτε υπόθεση προς εκδίκαση να εξετάσει νέο αίτημα για απομάκρυνση ανηλίκου εφαρμόζοντας τις διατάξεις του άρθρου 22 του ιδίου νόμου αν βεβαίως αυτό κριθεί υπό τις περιστάσεις αναγκαίο ή/και δικαιολογείται».
Αυτά κατέγραφε στην απόφασή του στις 8 Νοεμβρίου το Δικαστήριο στην Πάφο σε σχέση με την επτάχρονη που πήγε στο σχολείο με σημάδια στο πρόσωπο και είχε αναφέρει ότι την κτύπησε η μητέρα της στην παρουσία του πατέρα της.
Παρόλο πουη Αστυνομία διερεύνησε την καταγγελία και καταχώρησε στις 17 Νοεμβρίου ποινική υπόθεση στο Δικαστήριο εναντίον των κηδεμόνων της, εντούτοις,καμιά άλλη αίτηση για απομάκρυνση του παιδιού υποβλήθηκε. Δηλαδή, αυτή τη στιγμή έχουμε τους θετούς γονείς ως κατηγορούμενους στο Δικαστήριο για τα σημάδια που έφερε το παιδί, το οποίο όμως συνεχίζει να παραμένει μαζί τους, παρόλο που η διευθύντρια των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας είχε ζητήσει την μόνιμη απομάκρυνση του παιδιού, αίτημα που απορρίφθηκε λόγω ελλιπούς έρευνας.
Επίσης, από πληροφόρηση που έχουμε, προκύπτει ότι ούτε και παιδοψυχολόγος ή παιδοψυχίατρος, όπως ήταν η σύσταση του Δικαστηρίου έχει δει μέχρι σήμερα το κοριτσάκι. Όπως δήλωσε χθες στο Omega ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πάφου Μιχάλης Νικολάου, η Αστυνομία αναμένει το αποτέλεσμα της εξέτασης του παιδιού από παιδοψυχολόγο. Αναμένεται, είπε, λειτουργός των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας να διευθετήσει συνάντηση του παιδιού με παιδοψυχολόγο. Τονίζεται ότι δικαστής στην Πάφο όταν εξέταζε αίτημα της διευθύντριας των ΥΚΕ για να γίνει μόνιμο το διάταγμα που απομάκρυνε την ανήλικη από τους κηδεμόνες της, είχε επισημάνει την ανάγκη να εξεταστεί το παιδί από ιατροδικαστή για να ξεκαθαρίσει από πού προήλθαν τα τραύματά του και να εξεταστεί από παιδοψυχολόγο λόγω της κατάστασής της.
Ο κ. Μιχαήλ ανέφερε ότι η καταγγελία στην Αστυνομία έγινε στις 28 Οκτωβρίου οπόταν και άρχισαν έρευνες. Όπως ισχυρίστηκε έγιναν όλες οι απαραίτητες εξετάσεις και ο φάκελος της υπόθεσης καταχωρήθηκε στο Δικαστήριο με κατηγορούμενους τους θετούς γονείς του παιδιού. Είναι ωστόσο άγνωστο κατά πόσον λήφθηκαν καταθέσεις από τους κηδεμόνες και αν εξετάστηκε ο ισχυρισμός τους ότι το παιδί έπεφτε συνέχεια και κτυπούσε λόγω κάποιων προβλημάτων που είχε και πως ουδέποτε το κτύπησε η μητέρα.
Επισημαίνεται ότι το Δικαστήριο στην απόφασή του της 8ης Νοεμβρίου είχε τονίσει ότι η οπτικογραφημένη κατάθεση που λήφθηκε από την επτάχρονη σε ειδικό χώρο στην Αστυνομία Πάφου δεν τέθηκε ενώπιον του για να έχει γνώση των όσων ανέφερε, ενώ ταυτόχρονα δεν άφησε ασχολίαστο τον ρυθμό διερεύνησης της υπόθεσης από την Αστυνομία.
«Να σημειώσω την ανησυχία του Δικαστηρίου, τονίζεται στην απόφαση, σε σχέση με τον ρυθμό διερεύνησης της υπόθεσης. Πρόκειται για περιστατικό που περιήλθε εις γνώση των εμπλεκομένων Αρχών στις 27.10.2023 ενώ μέχρι και σήμερα (8 Νοεμβρίου) ως έχει επιβεβαιωθεί 12 ημέρες μετά, η Αστυνομία δεν έχει προχωρήσει να λάβει καταθέσεις από τους καθ ων η αίτηση (κηδεμόνες) ούτε και το παιδί εξετάστηκε από οποιοδήποτε άλλο γιατρό ή ειδικότητα σε σχέση με τα όσα περιγράφονται στο Ιατρικό Πιστοποιητικό του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου ημερ. 27.10.2023 το οποίο δεν είναι διαφωτιστικό για τον τρόπο που τέτοια σημάδια ή τραύματα μπορούν να επέλθουν στην ανήλικη».
Όπως είχε επισημάνει το ίδιο δικαστήριο, όταν η ανήλικη εξετάστηκε από γιατρό του Νοσοκομείου Πάφου, αυτός είχε εκδώσει ιατρικό πιστοποιητικό στο οποίο απλά αναγράφονταν τα ευρήματά του, δηλαδή τα σημάδια που έφερε και όχι η αιτία πρόκλησής τους. Είναι γι’ αυτό που ο δικαστής Ν. Φακοντής, είχε εισηγηθεί την εξέταση του παιδιού από ιατροδικαστή προκειμένου να διαπιστωθεί από πού προήλθαν τα σημάδια στο πρόσωπο της.
Την ίδια ώρα, το Δικαστήριο υπογράμμιζε το γεγονός ότι «ούτε βεβαίως το ανήλικο ως έχει επιβεβαιωθεί, έχει εξεταστεί μέχρι και σήμερα από παιδοψυχολόγο ή παιδοψυχίατρο για να διαπιστωθεί σε ποια κατάσταση αυτό βρίσκεται. Παρόλη τη δραστικότητα των εκδοθεισομένων διαταγμάτων αφού το ανήλικο απομακρύνθηκε από την οικογένεια του από τις 31.10.2023 δεν φαίνεται η Αστυνομική Δύναμη Κύπρου να δείχνει ιδιαίτερη σπουδή όπως και θα έπρεπε αλλά και επιβάλλεται για την άμεση διερεύνηση της υπόθεσης. Ιδιαίτερη βεβαίως ανησυχία προκαλεί και η ευκολία με την οποία φαίνεται να καταχωρούνται τέτοιας φύσεως αιτήσεις χωρίς να έχει προηγηθεί ουσιαστική διερεύνηση όλων των πτυχών και παραμέτρων. Σε υποθέσεις τέτοιας φύσεως επιβάλλεται η άμεση διερεύνηση και η εξέταση της υπόθεσης σφαιρικά κατά τρόπο ανεξάρτητο και αποτελεσματικό καθότι οι συνέπειες των διαταγμάτων όπως αυτών που είχαν εκδοθεί μόνο αρνητικές συνέπειες μπορούν να έχουν τόσο στα εμπλεκόμενα ανήλικα πρόσωπα όσο και στις οικογένειες τους γενικότερα», κατέληξε το Δικαστήριο.
Ζήτησαν ενημέρωση, ερωτηματικά γιατί δεν επανήλθαν
Ενημέρωση για τις παρενέργειες από την απόφαση του Δικαστηρίου, ζήτησαν η υπουργός Δικαιοσύνης και η υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας.
Όπως δήλωσε χθεςη Υπουργός ΔικαιοσύνηςΆννα Κουκκίδη Προκοπίου, θα ζητήσει να ενημερωθεί για την υπόθεση. Με ανησυχεί αν ισχύουν αυτά που είδαν το φως της δημοσιότητας και αν πρέπει να παρθούν μέτρα θα παρθούν, ανέφερε. Η Αστυνομία χειρίζεται πάρα πολλές περιπτώσεις με ανήλικους, έχουμε την Επίτροπο Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού που μας επισημαίνει κάποια πράγματα και την ευχαριστώ και είναι μέρος της διαδικασίας το Υπουργείο να ελέγξει αν όλα εφαρμόστηκαν σωστά.
Από την πλευρά του το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας ζήτησε ενημερωτικό σημείωμα έπειτα από την απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου, που δακτυλοδείχνει την Αστυνομία και τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας πωςδεν ενήργησαν ως έπρεπε, σε υπόθεση που αφορούσε παιδί της πρώτης τάξης δημοτικού το οποίο πήγε στο σχολείο με σημάδια στο πρόσωπο.
Μιλώντας στην εκπομπή «Ενημέρωση Τώρα», η διευθύντρια του γραφείου της Υφυπουργού, Τζόζη Φτανού, ανέφερε ότι «είμαστε ενήμεροι για την απόφαση του δικαστηρίου και πως έγινε προκαταρκτική διερεύνηση και προκύπτει ότι οι ΥΚΕ ανταποκρίθηκαν αμέσως». Η Υφυπουργός, είπε, ζήτησε ενημέρωση για την υπόθεση. Η ίδια πρόσθεσε ότι, λαμβάνουμε υπόψη όλες τις υποδείξεις και τις αποφάσεις του Δικαστηρίου και στόχος είναι η βελτίωση των διαδικασιών εκεί και όπου χρειάζεται. Υπάρχει συνεργασία με όλες τις άλλες υπηρεσίες.
Ωστόσο, δεν αναφέρθηκε στο γιατί μέχρι σήμερα το παιδί δεν εξετάστηκε από παιδοψυχολόγο, ούτε και γιατί δεν επανήλθαν με νέο διάταγμα, εφόσον καταχωρήθηκε υπόθεση κατά των γονιών, όπως επισήμανε το Δικαστήριο.
Πηγή: Philenews