Home » Έτοιμοι για κινητοποιήσεις οι κάτοικοι της ορεινής Λεμεσού

Έτοιμοι για κινητοποιήσεις οι κάτοικοι της ορεινής Λεμεσού

0 comment

Δρόμος – ταλαιπωρία για ορεινή Λεμεσό – Έτοιμοι για κινητοποιήσεις οι κάτοικοι

Έτοιμοι για προβούν σε δυναμικές κινητοποιήσεις είναι οι κάτοικοι της ορεινής Λεμεσού, λόγω και της τεράστιας ταλαιπωρίας και της καθυστέρησης που παρατηρείται εδώ και αρκετό καιρό με την ολοκλήρωση της Α΄ φάσης του αυτοκινητόδρομου Λεμεσού – Σαϊττά. Αν και η ολοκλήρωση της Α΄ φάσης του δρόμου αναμένονταν –σύμφωνα και με την παράταση που δόθηκε– τον Δεκέμβριο 2023, εντούτοις, κάτι τέτοιο φαντάζει εξωπραγματικό, λέει στον «Φ» ο πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων Λεμεσού και κοινοτάρχης Απαισιάς, Λευτέρης Περικλής.

Η υπάρχουσα κατάσταση είναι απελπιστική με τους κατοίκους των ορεινών κοινοτήτων να ταλαιπωρούνται καθημερινά στο συγκεκριμένο οδικό δίκτυο μέχρι να μεταβούν στις εργασίες τους και να επιστρέψουν πίσω στα σπίτια τους. Η Α΄ φάση, μήκους 3,6 χιλιομέτρων αφορά το τμήμα από το Αθλητικό Κέντρο «Σπύρος Κυπριανού» μέχρι την έξοδο Παλώδιας, όπου και θα αποτελεί τη συνέχεια της λεωφόρου Γιάννου Κρανιδιώτη. Τα συμβόλαια για την Α΄ φάση υπογράφηκαν στις 5 Ιουνίου 2020 με την εργολήπτρια εταιρεία Cyfield Construction και το κόστος ανέρχεται στα €31,09 εκατ. περιλαμβανομένου του ΦΠΑ. Ωστόσο, η κατασκευάστρια εταιρεία έχει ζητήσει –όπως πληροφορείται ο «Φ»– και νέα παράταση μέχρι τον Μάιο του 2024.

Δεν έφτανε η όλη κατάσταση, όπως εξηγεί ο πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων Λεμεσού, το συγκεκριμένο οδικό δίκτυο έχει επιβαρυνθεί και από τα δύο ιδιωτικά σχολεία, περιγράφοντας την κατάσταση ως χαοτική, κυρίως τα πρωινά. «Είναι τόση πολλή η κίνηση που αν δεν τελειώσει ο δρόμος και δεν γίνουν διευθετήσεις, δεν έχουμε σωτηρία», επεσήμανε.

Χαρακτηριστικά, υπέδειξε ότι οι ουρές οχημάτων τις πρωινές ώρες αρχίζουν από το μοναστήρι της Αγίας Ειρήνης με τα οχήματα να πηγαίνουν σημειωτόν για αρκετή ώρα. «Για να διανύσεις ειδικότερα τις πρωινές ώρες μια απόσταση 500 μέτρων, μπορεί να θέλεις και πέραν της μισής ώρας», είπε.

Οι κάτοικοι, σύμφωνα με τον κ. Περικλή, δηλώνουν έτοιμοι να ξεσηκωθούν και να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις αφού πλέον δεν αντέχουν άλλο όλη αυτή την ταλαιπωρία. Επιπρόσθετα, υπέδειξε ότι και τα ιδιωτικά σχολεία έπρεπε και όφειλαν να χρησιμοποιήσουν λεωφορεία για τη μεταφορά των μαθητές τους από και προς της σχολική μονάδα, εντούτοις, κάτι τέτοιο δεν γίνεται.

Η κατάσταση επηρεάζει όλη τη βόρεια περιοχή της Λεμεσού και τις ορεινές κοινότητες, οι οποίες είναι εγκλωβισμένες να χρησιμοποιούν τον συγκεκριμένο οδικό δίκτυο. «Δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Εάν πάνε από την Παλώδια προς Αγία Φύλα, τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα».

Να σημειωθεί ότι κατά την έναρξη των κατασκευαστικών έργων είχε καθοριστεί ότι μόλις παραδοθεί η Α΄ φάση, θα προκηρυσσόταν η Β΄ φάση, ωστόσο, κάτι τέτοιο φαντάζει ακατόρθωτο. «Μας κοροϊδεύουν κανονικά», είπε ο κ. Περικλή εξηγώντας ότι έχει ενημερωθεί πως δεν υπάρχει στον προϋπολογισμό του 2024 το έργο, ενώ δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα από το Κτηματολόγιο οι διαδικασίες για των απαλλοτριώσεων.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του έργου, θα πρόκειται για έναν δρόμο τεσσάρων λωρίδων κυκλοφορίας με κεντρική διαχωριστική νησίδα, με έναν ανισόπεδο κόμβο στην περιοχή των εκπαιδευτηρίων στην Παλώδια και έναν μικρότερο κυκλικό κόμβο στο σημείο που θα καταλήγει η Α΄ φάση του δρόμου. Το έργο περιλαμβάνει ,επίσης, δευτερεύον οδικό δίκτυο συνολικού μήκους 7 χιλιομέτρων με τέσσερις συνολικά κυκλικούς κόμβους, μία υπέργεια διάβαση και μία υπόγεια διάβαση.

Πηγή: Philenews

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise