Έρευνα και από το Προεδρικό για παράνομη ιχθυοκαλλιέργεια στην Τριμίκλινη
Στη σύσταση τριμελούς ερευνητικής επιτροπής σχετικά με την εκτροπή νερού από τον ποταμό Κούρη και μεταφορά του σε παράνομες εγκαταστάσεις ιχθυοτροφείου στην Τριμίκλινη αποφάσισε πριν από λίγο το Υπουργικό Συμβούλιο.
Πρόκειται για την τρίτη έρευνα που διεξάγεται ταυτόχρονα για τις σοβαρές παρανομίες που εντοπίστηκαν εκ των υστέρων από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Για το θέμα που απασχολεί ήδη την κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος διεξάγονται ήδη δύο έρευνες. Μία αυτεπάγγελτη έρευνα για το θέμα της εκτροπής του νερού του ποταμού Κούρη στην Τριμίκλινη από ιδιώτη, με σκοπό τη διακρίβωση του, κατά πόσον, διαχρονικά υπήρξαν παρανομίες ή/και παραλείψεις, οι οποίες να δημιουργούν υπόνοιες για πράξεις διαφθοράς από πλευράς κρατικών αξιωματούχων ή και λειτουργών, από την Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς.
Η δεύτερη έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη από την Ελεγκτική Υπηρεσία και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός Δεκεμβρίου 2023. Η Ελεγκτική Υπηρεσία, η οποία διαπίστωσε ότι όντως έγινε παράνομα εκτροπή νερού από τον ποταμό Κούρη, αναγέρθηκαν και λειτουργούν παράνομες εγκαταστάσεις ιχθυοκαλλιέργειας, κέντρο αναψυχής και χώροι διαμονής επισκεπτών, καθώς και μέρος της ανάπτυξης επεμβαίνει παράνομα σε κρατική γη. Διαπίστωσε, επίσης, εξασφάλιση ευρωπαϊκών επιδοτήσεων με τρόπο που ενέχει πιθανότητα διάπραξης απάτης.
Όπως προκύπτει μέσα από την αλληλογραφία των κυβερνητικών τμημάτων όχι μόνο υπήρξε ανοχή, αλλά και κάλυψη των παρανομιών, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις όπου διευθυντής τμήματος ενέργησε καθ’ υπέρβαση εξουσίας νομιμοποιώντας μέρος των παρανομιών. Πέρυσι λήφθηκαν μέτρα προς συμμόρφωση, ωστόσο ένα χρόνο μετά συνεχίζει η παράνομη λειτουργία των εγκαταστάσεων.
Η εν λόγω ανάπτυξη παρουσιάζει πολλές παρανομίες οι οποίες εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και του Υπουργείου Εσωτερικών. Συγκεκριμένα, οι παρανομίες σύμφωνα πάντοτε με τα σημειώματα κρατικών υπηρεσιών, αφορούν παραβιάσεις προνοιών των νομοθεσιών του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών, του Τμήματος Περιβάλλοντος, του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως και του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας και του Επάρχου Λεμεσού.
Οι παραβιάσεις, μεταξύ άλλων, αφορούν: (α) Παραποτάμια, επέμβαση για δημιουργία τριών χωμάτινων δεξαμενών μεγάλης κλίμακας, κατασκευής γεφυριών, σοβαρή επέμβαση από μπετόν κατά μήκος του ποταμού, (β) παραβίαση των όρων που συνοδεύουν την άδεια ίδρυσης και λειτουργίας ιχθυοτροφείου, διεξαγωγή ιχθυοτροφικής δράσης εκτός του χώρου που ορίζει η άδεια, (γ) καμία περιβαλλοντική αδειοδότηση, (δ) λάθος χρήση εκμισθωμένης γης, (ε) ανάπτυξη πάνω σε γεωργική γη και ζώνη προστασίας του ποταμού. Για όλες τις περιπτώσεις δεν εξασφαλίστηκαν πολεοδομικές και οικοδομικές άδειες.
Πηγή: Philenews