Friday, September 20, 2024
Home » Έργα ΑΠΕ σε αυτοκινητοδρόμους, λατομεία και σκυβαλότοπους

Έργα ΑΠΕ σε αυτοκινητοδρόμους, λατομεία και σκυβαλότοπους

0 comments

Έργα ΑΠΕ σε αυτοκινητοδρόμους, λατομεία και σκυβαλότοπους

Ξεκάθαρη είναι η θέση του υπουργείου Γεωργίας πως δεν πρέπει να εγκαθίστανται φωτοβολταϊκά συστήματα σε γόνιμες, εύφορες και αρδεύσιμες περιοχές αναδασμού. Μάλιστα, το υπουργείο Γεωργίας προχωρεί σε ακόμα ένα βήμα και εισηγείται όπως για την αυστηρή προστασία της γεωργικής γης τα νέα έργα ΑΠΕ να χωροθετούνται σε χαμηλής γονιμότητας άγονη γη, τεμάχια κατά μήκος των αυτοκινητοδρόμων, εγκαταλελειμμένα λατομεία και χώρους ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων που έχουν ήδη αποκατασταθεί. Το θέμα της διαφύλαξης της εύφορης γεωργικής γης και των περιοχών αναδασμού απασχόλησε χθες την κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας.

Ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας Ανδρέας Γρηγορίου, αναφερόμενος στην εγκατάσταση αγροφωτοβολταϊκών πάρκων, ανέφερε ότι το 2022 το Υπουργείο ετοίμασε ένα σχέδιο εγκατάστασης αγροφωτοβολταϊκών συστημάτων που επιτρέπει την καλλιέργεια της γης και την ταυτόχρονη εγκατάσταση φωτοβολταϊκών ώστε να υπάρχει ένα πρόσθετο εισόδημα στους αγρότες αλλά και αύξηση της συνεισφοράς των ΑΠΕ στην παραγωγή ενέργειας. Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής το Τμήμα Γεωργίας εξέφρασε θετικές απόψεις για 24 αιτήσεις.

Έχουν ετοιμαστεί κριτήρια τα οποία προσδιορίζουν τα χαρακτηριστικά των συστημάτων αυτών, όπως για παράδειγμα να έχουν κάποιο υψόμετρο, ώστε να επιτρέπουν την παράλληλη καλλιέργεια της γης. Η θέση του Υπουργείου, σύμφωνα με τον κ. Γρηγορίου, είναι πως με την εγκατάσταση των συστημάτων αυτών διασφαλίζεται ότι οι γεωργοί θα μπορούν να καλλιεργούν και θα είναι αγροτική γη διπλής χρήσης.

Μόνη ανησυχία στο Τμήμα Γεωργίας για τα αγροφωτοβολταϊκά έχει να κάνει με το γεγονός ότι δεν έχει τύχει εφαρμογής στην Κύπρο. Προς το σκοπό αυτό διερευνάται αυτή την περίοδο κατά πόσο είναι αποτελεσματική η διπλή χρήση. Μέχρι την ολοκλήρωση της διερεύνησης το Υπουργείο Γεωργίας έχεις ουσιαστικά παγώσει την εγκατάσταση νέων αγροφωτοβολταϊκών.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας Γιαννάκης Γαβριήλ ανέφερε πως δεν έχει δημοσιευτεί από τον Νοέμβριο που θα έπρεπε να είχε γίνει, η νέα εντολή για την εγκατάσταση αγροτοφωτοβολταϊκών. Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή ενημερώθηκε πως μέχρι το τέλος του Γεννάρη θα εκδοθεί η εντολή για την εγκατάσταση αγροτοφωτοβολταϊκών σε γεωργική εύφορη γη, ενώ τόνισε πως ο στόχος είναι να προστατευτεί η γη αυτή καθώς και ο πρωτογενής τομέας.

Πηγή: Philenews

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More