Saturday, November 23, 2024
Home » Ένοχη σιωπή από Κύπρο για παρακολουθήσεις δημοσιογράφων – Ο «Φ» αποκαλύπτει πρακτικά

Ένοχη σιωπή από Κύπρο για παρακολουθήσεις δημοσιογράφων – Ο «Φ» αποκαλύπτει πρακτικά

0 comments

Ένοχη σιωπή από Κύπρο για παρακολουθήσεις δημοσιογράφων – Ο «Φ» αποκαλύπτει πρακτικά

Απλός θεατής ήταν η Κύπρος στην τελευταία τριμερή συζήτηση που έγινε για την προώθηση του αμφιλεγόμενου κανονισμού που ρυθμίζει την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης της Ευρώπης (European Media Freedom Act –EMFA), αλλά προβλέπει παρακολουθήσεις δημοσιογράφων.

Κι αυτό παρ’ όλο που ο «Φ» με αποκαλυπτικό του δημοσίευμα από το πρωί της ίδιας ημέρας, είχε φέρει προ των ευθυνών της την κυβέρνηση για την υποστήριξη της προώθησης του νομοθετήματος που καταπατεί την ελευθεροτυπία. Στην τελευταία διαπραγμάτευση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη μεταξύ Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ευρωκοινοβουλίου και Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης δεν εξέφρασε καμία ουσιώδη τοποθέτηση για το επίμαχο άρθρο 4 του εν λόγω κανονισμού.

Πρακτικά, το περιεχόμενο των οποίων φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας ο «Φ», δεν αφήνουν αμφιβολία για την παθητική στάση της Κύπρου. Στη διάθεσή μας βρίσκονται τρία διαφορετικά κείμενα που εξασφαλίσαμε κι αποτυπώνουν τα διαμειφθέντα στις επαφές της περασμένης Τρίτης. Η εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, δεν εμφανίζεται σε καμία περίπτωση να εκφράζει ξεκάθαρη θέση.Στάση που προκαλεί ερωτηματικά.

Να σημειωθεί ότι την Τρίτη το πρωί ο «Φ» και αφού την προηγούμενη είχε ενημερώσει σχετικά την εκπρόσωπο του υπουργείου Παιδείας και του υφυπουργείου Πολιτισμού στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αποκάλυψε ότι η Κύπρος όχι μόνο στηρίζει το άρθρο 4 του κανονισμού που προβλέπει υποκλοπή δεδομένων από ηλεκτρονικές συσκευές δημοσιογράφων, αλλά και ότι τάχθηκε υπέρ καταχρηστικής πρόνοιας.

Ο λόγος για την προσθήκη που πρότεινε Γαλλία (Ιούνιος 2023) και δίνει την ευχέρεια σε υπηρεσίες κρατών–μελών να παρακολουθούν τους δημοσιογράφους αν κρίνουν ότι αυτοί ασχολούνται με θέματα εθνικής ασφάλειας. Η Κύπρος, όπως αποκάλυψε η εφημερίδα μας, μαζί με άλλα δίκτυα ερευνητικών δημοσιογράφων την ίδια ημέρα, ήταν μια από τις επτά χώρες, οι οποίες υποστήριζαν τη σχετική πρόταση της Γαλλίας. Αποκαλύψαμε συγκεκριμένες αναφορές που αποτύπωναν τη θέση της Κύπρου.

Αρμόδιο πρόσωπο που εκφράζει τις θέσεις της κυπριακής κυβέρνησης, ήταν ενημερωμένο από τον «Φ» από τη Δευτέρα, ωστόσο, μια ημέρα αργότερα, δεν διαφοροποίησε τη θέση της και είναι προφανές ότι ούτε ειδοποιήθηκε από την κυβέρνηση για να κάνει κάτι τέτοιο. Στη συνεδρία της 12ης Δεκεμβρίου επέλεξε τον δρόμο της σιωπής σε ό,τι αφορά τα ουσιώδη θέματα που συζητήθηκαν.

Στη συνάντηση (τρίλογος) της Τρίτης το Ευρωκοινοβούλιο εμφανίζεται να θέτει θέμα διαγραφής ολόκληρου του άρθρου 4 του κανονισμού που διέπει παρακολούθηση δημοσιογράφων. Ωστόσο, το Συμβούλιο της Ευρώπης, την προεδρία του οποίου έχει η Ισπανία (η Κύπρος ακολουθεί τη γραμμή της προεδρίας, όπως μας δηλώθηκε επισήμως), απέρριψε την σχετική πρόταση. Στα πρακτικά καταγράφονται ξεκάθαρα οι απόψεις αρκετών χωρών επί των συζητήσεων. Ωστόσο, όπως σημειώσαμε από τις αναλυτικές αναφορές για τα διαμειφθέντα, η Κύπρος λάμπει διά της απουσίας της.

Τα έγγραφα που έχει στη διάθεσή του ο «Φ» δείχνουν ότι διαμορφώθηκε το μεγαλύτερο μέρος του κειμένου του κανονισμού, το οποίο θα πάει την τελική μορφή του στη νέα τριμερή διαπραγμάτευση που θα γίνει εντός της σημερινής ημέρας.

Την περασμένη Τρίτη, λοιπόν, διαπιστώθηκε ότι ακόμη υπάρχουν τρία καυτά ζητήματα ανοικτά. Το ένα εξ αυτών είναι πολύ σοβαρό και δείχνει ότι ο κανονισμός που κατατέθηκε από την Κομισιόν και υποστηρίζεται από το Συμβούλιο της Ευρώπης, επιτρέπει στα κράτη ναπαρακολουθούν δημοσιογράφους και να μην τους ενημερώνουν εκ των υστέρων οι αρμόδιες υπηρεσίες πληροφοριών. Με άλλα λόγια, μιλούμε για σοβαρή καταπάτηση των ατομικών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε βάρος των προασπιστών τους, που στην προκειμένη είναι οι δημοσιογράφοι.

Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο φανέρωσε τη θέση ότι πρέπει να υπάρχει ολοκληρωμένη προστασία όχι μόνο για τους δημοσιογράφους αλλά και «για γνήσια τρίτα μέρη» (αυτούς με τους οποίους μιλούν οι δημοσιογράφοι), σε ό,τι αφορά τις διατάξεις που αφορούν τον τρόπο χρήσης των λογισμικών παρακολούθησης. Επιθυμεί, δηλαδή, ισχυρότερες προστατευτικές διατάξεις ώστε η παρακολούθηση να γίνεται αποκλειστικά και μόνο για τους λόγους που εκδίδεται το διάταγμα παρακολούθησης.

Σύμφωνα πάντα με τα πρακτικά που έχουμε στη διάθεσή μας, η πρόταση της Γαλλίας για υποκλοπές συνομιλιών δημοσιογράφων για λόγους «εθνικής ασφαλείας», παραμένει στο τραπέζι. Το θέμα θα ξεκαθαριστεί εντός της ημέρας. Στη διαπραγμάτευση της Τρίτης, φαίνεται να αναγνωρίστηκε ότι ο όρος «εθνική ασφάλεια» δεν πρέπει να τυγχάνει καπήλευσης από ένα κράτος–μέλος για να υποκλέπτονται οι συνομιλίες ενός δημοσιογράφου. Ωστόσο, το γεγονός ότι παραμένει υπό συζήτηση η σχετική πρόνοια, προκαλεί προβληματισμό.

Το τελικό κείμενο του κανονισμού θα πάρει την τελική του μορφή σήμερα. Η επεξεργασία που θα υπολείπεται, θα είναι επί νομοτεχνικών ζητημάτων. Το θετικό είναι ότι θα πρέπει να περάσει από το Ευρωκοινοβούλιο. Δυο Ελληνοκύπριοι ευρωβουλευτές, με τους οποίους μίλησε ο «Φ» εντός της χθεσινής ημέρας, ξεκαθάρισαν ότι θα δώσουν αρνητική ψήφο σε ολόκληρο το άρθρο 4 του κανονισμού.

Ο λόγος για τους Λουκά Φουρλά και Δημήτρη Παπαδάκη. Πανομοιότυπες δηλώσεις έκανε προχθές και ο ευρωβουλευτής Γιώργος Γεωργίου, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι θα τοποθετηθεί αρνητικά. Χθες, εξάλλου, ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος με ανακοίνωσή του ξεκαθάρισε πως τάσσεται υπέρ των δημοσιογράφων δηλώνοντας ετοιμότητα για να προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες.

Πηγή: Philenews

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More