Άφησαν κανάλι νερού ακαθάριστο από το 1986 – Οργή κοινοτάρχη Ορόκλινης
Χωμάτινο κανάλι, μέσω του οποίου τα νερά της βροχής διοχετεύονται σε κανάλι από μπετόν το οποίο καταλήγει στη λίμνη Ορόκλινης, κατασκευάστηκε πριν από περίπου 40 χρόνια και για τελευταία φορά καθαρίστηκε το 1986, με αποτέλεσμα να έχει σχεδόν κλείσει, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ιδιοκτήτες παρακείμενων οικοδομών σε περίπτωση πλημμυρών.
Σημειώνεται, όπως ανέφερε ο κοινοτάρχης Ορόκλινης κ. Νεόφυτος Φακοντής ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εσωτερικών, η περιοχή γνώρισε ραγδαία οικοδομική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, κάτι το οποίο επιβεβαιώνεται και από τα επίσημα στοιχεία (Στατιστική Υπηρεσία) που την κατατάσσουν ως την μεγαλύτερη κοινότητα της Κύπρου με 7.575 κατοίκους.
Από όσα ανέφερε ο κ. Φακοντής, αποκαλύπτεται και ο τρόπος λειτουργίας κρατικών υπηρεσιών, οι οποίες,προφανώς θα ρίχνουν η μία την ευθύνη στην άλλη σε περίπτωση που προκληθούν καταστροφικές πλημμύρες.
Και αν στην περίπτωση της Ορόκλινης η περιοχή που θα επηρεαστεί σε περίπτωση πλημμυρών είναι σχετικά μικρή, στην περίπτωση της Λάρνακας και της Αραδίππου όπου σημειώθηκαν πλημμύρες την περίοδο 2014-2016, ο επηρεασμός είναι ασύγκριτα μεγαλύτερος. Στην τελευταία περίπτωση, όπως υπέδειξαν και βουλευτές τη Λάρνακας, πέρασαν ήδη εννέα χρόνια και ακόμη δεν άρχισαν καν τα κατασκευαστικά έργα αντιμετώπισης πιθανής επερχόμενης πλημμύρας.
Τι συνέβη όμως στην περίπτωση της Ορόκλινης; Όπως ανέφερε ο κοινοτάρχης, η ανάπτυξη στο λόφο του προφήτη Ηλία, λόγω της εντατικής δόμησης τα τελευταία 20 χρόνια γνώρισε ραγδαία ανάπτυξη και σε περίπτωση που προκύψουν ακραίες καιρικές συνθήκες πιθανό να δημιουργηθούν πολλά προβλήματα.
Σύμφωνα πάντα με τον κοινοτάρχη, στο λόφο της Ορόκλινης υπάρχει ένα χωμάτινο κανάλι, μήκους περίπου ενάμιση χιλιομέτρου το οποίο δημιουργήθηκε πριν από περίπου 40 χρόνια και καθαρίστηκε για τελευταία φορά από τις αρμόδιες υπηρεσίες πριν 37 χρόνια.
Όπως εξήγησε ο κοινοτάρχης, το κανάλι αυτό έχει σχεδόν κλείσει από τις κατολισθήσεις χώματος και από τις ακακίες που φύτρωσαν σε αυτό.
Ο κ. Φακοντής, ανέφερε, πως σε πρώτη φάση απαιτείται ο καθαρισμός του καναλιού, καθότι εκεί που καταλήγει υπάρχει μόνιμο κανάλι ομβρίων υδάτων με σκυρόδεμα μέσω του οποίου διοχετεύονται τα νερά στη λίμνη της Ορόκλινης. Επιπλέον, όπως έχει διαμορφωθεί η οικιστική περιοχή, χρειάζεται να γίνει επέκταση του καναλιού, ώστε να παραλαμβάνει τα όμβρια ύδατα και να τα μεταφέρει στον κεντρικό αγωγό. Το κοινοτικό συμβούλιο Ορόκλινης εκμίσθωσε μηχανήματα και δημιούργησε νέο χωμάτινο κανάλι, ώστε όταν προκύψουν εκτεταμένες βροχές να μπορούν να καταλήγουν στο κανάλι. Τέλος ανέφερε, ότι το κανάλι πρέπει να καθαρίζεται κάθε 3-5 χρόνια. Πάντως, μέχρι και χθες, ουδεμία κρατική Υπηρεσία είχε μεριμνήσει για καθαρισμό του καναλιού.
Συνεννόηση… μπουζούκι
Όσον αφορά τη Λάρνακα και την Αραδίππου, των οποίων περιοχές πλημμύρισαν την περίοδο 2014-2016 και απειλούνται από τυχόν νέες έντονες βροχοπτώσεις, η διαδικασία υλοποίησης των αντιπλημμυρικών έργων που αποφασίστηκαν, εξακολουθεί να καρκινοβατεί και ήδη χάθηκε πολύτιμος χρόνος.
Ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας ανέφερε ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εσωτερικών, πως το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λάρνακας (ΣΑΛ) του οποίου προεδρεύει, ανέλαβε να διαχειριστεί το ζήτημα μόλις τον Οκτώβριο του 2022, έχοντας ενώπιον του, μελέτη η οποία κάλυπτε μόνο την αστική περιοχή Λάρνακας. Όπως είπε, στημελέτη υπήρχαν ελλείψεις, ενώ δεν είχαν γίνει ούτε και οι απαιτούμενες απαλλοτριώσεις.
Για τα έργα της Λάρνακας, και ειδικά για την περιοχή «Καμάρες», εξεδήλωσε ενδιαφέρον μόνο ένας εργολάβος του οποίου η προσφορά ήταν κατά 30% ψηλότερη από την εκτίμηση του μελετητή του έργου, οπόταν ο διαγωνισμός ακυρώθηκε.
Όσον αφορά την περιοχή του Δήμου Αραδίππου ο κ. Βύρας ανέφερε ότι δεν υπάρχει διαθέσιμη μελέτη γι’ αυτό πρέπει να εκπονηθεί. Όπως εξήγησε, τα τελευταία χρόνια έχουν υλοποιηθεί αντιπλημμυρικά έργα κόστους €20 εκατ., στο πλαίσιο των οποίων κατασκευάστηκαν τα μεγαλύτερα αντλιοστάσια στην Κύπρο. Εκκρεμεί η υλοποίηση άλλων 3-4 έργων για τα οποία θα δαπανηθούν άλλα €10 εκατ.
Εκπρόσωπος του Τμήματος Υδάτων διαβεβαίωσε πως θα αναληφθούν οι ενδεικνυόμενες ενέργειες ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα με τη μελέτη.
Έργα υπό μορφήπρώτων βοηθειών
Όπως είπε, εκπρόσωπος του Τμήματος Υδάτων, μετά τα πλημμυρικά φαινόμενα που σημειώθηκαν την περίοδο 2014-2016 εκτελέστηκαν εργασίες πρώτης προτεραιότητας στην περιοχή των Καμάρων, ενώ επελέγη και ειδικός για εκπόνηση υδρολογικής μελέτης η οποία να αντιμετωπίζει το σενάριο επαναφοράς (των πλημμυρών) για 50 έτη. Όπως εξήγησε, παρατηρήθηκε μεγάλη καθυστέρηση στην παράδοση της μελέτης και δόθηκε παράταση για να ολοκληρωθεί. Εκκρεμεί η εκπόνηση των κατασκευαστικών αντιπλημμυρικών σχεδίων τα οποία θα οχυρώσουν και την περιοχή της Αραδίππου.
Κόλλησε η δημιουργία λιμνών στην Έγκωμη
Καθυστέρηση παρατηρείται και στην περίπτωση υλοποίησης αντιπλημμυρικών έργων στο Δήμο Έγκωμης, τα οποία θα αντιμετώπιζαν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν λόγω του καναλιού του ποταμού Κλήμου, τμήμα του οποίου στεγανοποιήθηκε ενώ άλλο τμήμα παρέμεινε ανοικτό μεταφέροντας πάσης φύσεως υλικά, όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Έγκωμης Ζαχαρίας Κυριάκου ενώπιον της Βουλής. Όπως εξήγησε, προ πενταετίας αποφασίστηκε η δημιουργία δύο λιμνών, μία παρά την Κρατική Έκθεση και μία στο εγκαταλελειμμένο αεροδρόμιο Λευκωσίας. Η δημιουργία της λίμνης στο αεροδρόμιο κόλλησε λόγω του καθεστώτος της περιοχής ενώ η λίμνη παρά την πρώην Διεθνή Έκθεση, σκάλωσε ένεκα αντίδρασης του τέως Αρχιεπισκόπου.
Όπως είπε ο Δήμαρχος, μετακλήθηκε ειδικός από τη Βρετανία ο οποίος υπέβαλε σχετικές εισηγήσεις και τώρα απομένει η θέση του Υπουργείου Γεωργίας. Σύμφωνα με τον Δήμαρχο, σε περίπτωση εκπόνησης νέας μελέτης, το έργο θα καθυστερήσει περαιτέρω για ακόμη μερικούς μήνες.
«Δυστυχώς οι υποδομές μας ανάγονται στο 1960 και οι πόλεις μας, μας εκδικούνται», πρόσθεσε.
Ο εκπρόσωπος του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων ανέφερε πως το 2019 αποφασίστηκε η εκπόνηση ρυθμιστικού σχεδίου για περιοχή της πρώην Διεθνούς Έκθεσης, στο οποίο περιλαμβανόταν και η διαμόρφωση λίμνης. Όπως είπε, πολεοδομικά κρίθηκε πως δεν είναι ορθή η δημιουργία «μόνιμης» λίμνης και προκρίθηκε η δημιουργία λίμνης η οποία, όμως, θα λειτουργεί κάποιες μέρες τον χρόνο (όταν κατέρχεται το νερό της βροχής), ενώ το υπόλοιπο διάστημα του χρόνου θα μπορεί να λειτουργεί σαν πάρκο.
Τέλος, ο Δήμαρχος Αγίου Δομετίου κ. Κώστας Πέτρου, ανέφερε ότι τα προβλήματα που δημιουργούνται από το κανάλι του ποταμού Κλήμου και γενικότερα από τη βροχόπτωση, επηρεάζουν και τον δικό του Δήμο και ζήτησε επίσπευση των έργων, ώστε να επιλυθούν τα προβλήματα το συντομότερο δυνατόν.
Πηγή: Philenews