Άλλαξε ο χάρτης του μεταναστευτικού – Δείτε ποια εθνικότητα κυριαρχεί
Ανατροπή του σκηνικού με τη χαρτογράφηση του μεταναστευτικού. Οι μεγάλες ροές παράτυπων μεταναστών που έρχονταν από τις χώρες της Αφρικής τα τελευταία τρία χρόνια μειώθηκαν κατακόρυφα και, παράλληλα, παρατηρήθηκε τεράστια αύξηση των υπηκόων από τη Συρία, οι οποίοι προτιμούν να έρχονται στη χώρα μας διά θαλάσσης.
Τα στοιχεία φέτος δείχνουν μείωση πάνω από 50% στις αιτήσεις ασύλου και παράλληλη αύξηση στην εξέταση όσων εκκρεμούν. Σε συνδυασμό με τις αυξημένες επιστροφές, έχει δημιουργηθεί μια αισιόδοξη εικόνα ότι το 2024, αν δεν αλλάξει δραματικά η κατάσταση, το μεταναστευτικό θα είναι καλύτερα διαχειρίσιμο. Το υπουργείο Εσωτερικών και κατ’ επέκταση η κυβέρνηση, βλέπει θετικά το γεγονός ότι ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή δεν αύξησε τις μεταναστευτικές ροές, ωστόσο, τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμα. Φέτος έφτασαν διά θαλάσσης 2.200 Σύροι μετανάστες, σε αντίθεση με πέρσι που οι αφίξεις ήταν σχεδόν στο μισό.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΥΠΕΣ, στις νέες αιτήσεις ασύλου, καταγράφεται μείωση 50% για την περίοδο Μαρτίου – Οκτωβρίου 2023 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022. Συγκεκριμένα, πέρσι οι νέες αιτήσεις που υποβλήθηκαν ήταν 15.155, σε σύγκριση με 7.673 φέτος. Επιπλέον, οι αφίξεις, μέσω της Πράσινης Γραμμής, από χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής έχουν μειωθεί κατά 75%. Για πρώτη φορά, το συνολικό ισοζύγιο αφίξεων–επιστροφών παρουσιάζει θετική εικόνα, με τη χώρα μας να κατατάσσεται στις πρώτες θέσεις ανάμεσα στα ευρωπαϊκά κράτη σε απόλυτους αριθμούς επιστροφών.
Η μείωση αυτή, σύμφωνα με το ΥΠΕΣ, κατέστη δυνατή μέσα από την εφαρμογή μιας σειράς μέτρων, όπως η διεξαγωγή ενημερωτικής εκστρατείας σε χώρες της Αφρικής (Κόγκο και Νιγηρία), οι εντατικότεροι και καλύτεροι έλεγχοι που γίνονται στις πτήσεις από την Κωνσταντινούπολη σε συνεργασία με τη Frontex, το μήνυμα που στέλνεται ότι οι αιτήσεις ασύλου εξετάζονται πλέον εντός τριών μηνών και είναι, στην πλειονότητα τους, για τους Αφρικανούς απορριπτικές, η αποκοπή των επιδομάτων από τους απορριφθέντες, η παράταση του διαστήματος αποκλεισμού της πρόσβασης στην αγορά εργασίας σε εννέα μήνες και οι αυστηρότεροι έλεγχοι που γίνονται για καταστολή τα παράνομης εργασίας.
Όσον αφορά στο θέμα των επιστροφών, φέτος επέστρεψαν στη χώρα καταγωγής τους πέραν των 6.000 προσώπων, από 4.900 που ήταν μέχρι τον Οκτώβριο του 2022. Συνολικά, ο αριθμός των αποχωρήσεων, στον οποίο περιλαμβάνονται οι εθελούσιες αποχωρήσεις, οι απελάσεις και οι μετεγκαταστάσεις, έχει αυξηθεί κατά 60% την περίοδο μέχρι τον Οκτώβριο 2023. Φέτος αποχώρησαν από την Κύπρο 9.300 πρόσωπα, σε σύγκριση με 5.800 που αποχώρησαν πέρσι. Σημειώνεται, επίσης, ότι σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα για τον μήνα Νοέμβριο, η αυξητική τάση για τις επιστροφές φαίνεται ότι συνεχίζεται. Ενδεικτικά, την περίοδο 1-24 Νοεμβρίου 2023 έγιναν 685 επιστροφές και απελάσεις ενώ για ολόκληρο τον μήνα Νοέμβριο του 2022 οι επιστροφές/ απελάσεις ήταν 626.
Μείωση αιτήσεων ασύλου κατά 50%
Ένα άλλο σημαντικό κομμάτι του μεταναστευτικού, αυτό με την εξέταση εκκρεμούντων αιτήσεων ασύλου, φέτος η εικόνα είναι σαφώς καλύτερη από πέρσι.
Σύμφωνα με το ΥΠΕΣ, η περίοδος εξέτασης των αιτήσεων από 9-21 μήνες που ήταν μέχρι το 2022, τώρα μειώθηκε από 1-3 μήνες.
Επιπλέον, με την αύξηση του αριθμού των εξεταστών, δίνεται η δυνατότητα εξέτασης περισσότερων από 2.200 αιτήσεων τον μήνα, σε σύγκριση με 1.200 αιτήσεις που εξετάζονταν την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Λόγω του γεγονότος αυτού, ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων που εκκρεμούσαν πέρσι από 30.350 μειώθηκε τώρα σε 26.700 τον Οκτώβριο.
Όσον αφορά δε την εξωτερική διάσταση της μετανάστευσης, δίνεται πλέον έμφαση στην εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης της Ανατολικής Μεσογείου, με στόχο την αποτελεσματική διαχείριση των ροών. Ήδη, αρκετά από τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Δράσης εφαρμόζονται στην Κύπρο ανεπίσημα τους τελευταίους μήνες, με τα πιο πάνω αποτελέσματα. Επιπρόσθετα, υπενθυμίζεται η πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας για έναρξη της συζήτησης σε επίπεδο ΕΕ για την επαναξιολόγηση του καθεστώτος της Συρίας και του καθορισμού συγκεκριμένων περιοχών στη χώρα ως ασφαλείς. Μια τέτοια εξέλιξη, θα βοηθήσει σημαντικά στην προώθηση των επιστροφών Σύρων, οι οποίοι δεν θα πληρούν τους όρους για εξασφάλιση καθεστώτος πρόσφυγα.
Όσον αφορά στις υποδομές υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών, το ΥΠΕΣ έχει ήδη δρομολογήσει έργα τα οποία αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός 24 μηνών. Συγκεκριμένα, άρχισαν οι εργασίες κατασκευής του νέου Κέντρου Φιλοξενίας, χωρητικότητας περίπου 1.000 ατόμων και του Προαναχωρησιακού Κέντρου στην περιοχή «Λίμνες» στη Μενόγεια, χωρητικότητας περίπου 800 ατόμων. Επίσης, στις αρχές του 2024, ολοκληρώνεται η αναβάθμιση του Κέντρου Πρώτης Υποδοχής «Πουρνάρα», με συνολικό κόστος €25 εκατ.
Πηγή: Philenews