Friday, November 22, 2024
Home » Άλλαξαν οι κανονισμοί οπλοφορίας μετά την έκθεση της Ελεγκτικής

Άλλαξαν οι κανονισμοί οπλοφορίας μετά την έκθεση της Ελεγκτικής

0 comments

Άλλαξαν οι κανονισμοί οπλοφορίας μετά την έκθεση της Ελεγκτικής

Αλλάζει άρδην η εσωτερική διαδικασία της Αστυνομίας Κύπρου για παραχώρηση αδειών οπλοφορίας σε πολίτες και ιδιώτες.

Μόλις μια ημέραμετά την ειδική έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το Σώμα, στην οποία αποτυπωνόταν και με επίσημο τρόπο η άρνηση του αρχηγού Δύναμης Στέλιου Παπαθεοδώρου να διαβιβάσει πληροφορίες σε σχέση με την παραχώρηση κυβερνητικών πιστολιών, ο τελευταίος διαφοροποίησε τον σχετικό εσωτερικό κανονισμό. Εξέλιξη που από μόνη της προκαλεί ερωτηματικά.

Η υποπαράγραφος της αστυνομικής διάταξης που διέπει τους όρους υπό τους οποίους αξιολογούνται ειδικά αιτήματα για «άδεια απόκτησης, κατοχής και μεταφοράς περιστρόφων και πιστολιών» τροποποιήθηκε και κοινοποιήθηκε προς όλους τους αρμοδίους εντός του αστυνομικού Σώματος την 1η Δεκεμβρίου, δηλαδή την προπερασμένη Παρασκευή. Η ειδική έκθεση της Ελεγκτικής είχε δημοσιοποιηθεί μια ημέρα προηγουμένως και συγκεκριμένα την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου.

Πλέον η σύνθεση της επιτροπής ασφαλείας διαφοροποιείται σε σημαντικό βαθμό, καθώς αυξάνονται οι αξιωματικοί/μέλη της που εξετάζουν τέτοια αιτήματα. Ταυτόχρονα, δίνεται η ευκαιρία σε υψηλόβαθμούς αξιωματικούς της Αστυνομίας να μην συμμετέχουν οι ίδιοι στην αξιολόγηση, αλλά να εξουσιοδοτούν υφιστάμενούς τους να τους εκπροσωπούν.

Αναλυτικά τι προνοεί η νέα αστυνομική διάταξη όπως διαμορφώθηκε μετά από απόφαση της ηγεσίας της Δύναμης:

Η επιτροπή «Αξιολόγησης Αιτήσεων για Παραχώρηση/Ανανέωση Άδειας Οπλοφορίας» πλέον θα απαρτίζεται από 10 αξιωματικούς. Πρόεδρος της εν λόγω επιτροπής είναι ο εκάστοτε υπαρχηγός Αστυνομίας, ενώ σ’ αυτή συμμετέχουν ακόμη εννέα αξιωματικοί. Πρόκειται για τους τέσσερις βοηθούς αρχηγούς Αστυνομίας, τον διευθυντή του Τμήματος Καταπολέμησης Εγκλήματος, τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών (Υ.ΔΑ.Π.), τον διοικητή της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών (ΥΚΑΝ), τον οικείο αστυνομικό διευθυντή της επαρχίας όπου διαμένει ο αιτητής για απόκτηση άδειας οπλοφορίας και τον διοικητή της Κυπριακής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΚΥΠ).

Οι πέντε από τους 10 αξιωματικούς θα μπορούν να εξουσιοδοτούν εκπρόσωπό τους για να συμμετάσχουν στην επιτροπή. Η αστυνομική διάταξη δεν καθορίζει τον βαθμό αξιώματος των εκπροσώπων και κατά συνέπεια συνάγεται πως αυτοί θα μπορεί να είναι ακόμα και απλά μέλη του αστυνομικού Σώματος.

Οι πέντε αξιωματικοί που θα δικαιούνται να στέλνουν εκπρόσωπό τους είναι ο διευθυντής του Τμήματος Καταπολέμησης Εγκλήματος, ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών (Υ.ΔΑ.Π.), ο διοικητής της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών (ΥΚΑΝ), ο οικείος αστυνομικός διευθυντής της επαρχίας και ο διοικητής της Κυπριακής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΚΥΠ).

Ο υπαρχηγός της Αστυνομίας θα μπορεί να καλέσει οποιονδήποτε άλλον εκπρόσωπο τμήματος, μονάδας ή υπηρεσίας της Αστυνομίας για να συμμετάσχει στη συνεδρία (συμβουλευτικά) προκειμένου να δώσει απόψεις/πληροφορίες για το πρόσωπο που αιτείται απόκτηση άδειας οπλοφορίας.
Για να θεωρείται ότι η επιτροπή ασφαλείας έχει απαρτία, θα πρέπει να παρευρεθούν τουλάχιστον έξι μέλη της και το ένα εξ αυτών να είναι ο πρόεδρος, δηλαδή ο υπαρχηγός Αστυνομίας.

Οι αποφάσεις (έγκριση/απόρριψη αιτήματος) θα λαμβάνονται με απλή πλειοψηφία. Σε περίπτωση ισοψηφίας, η νικώσα ψήφος θα είναι αυτή του πρόεδρου της επιτροπής. Αυτό που προκαλεί εντύπωση εκ πρώτης είναι η δυνατότητα που δίδεται προκειμένου πέντε αξιωματικοί νευραλγικών πόστων να στέλνουν αντιπροσώπους τους. Αυτό το δεδομένο σε συνάρτηση με το γεγονός ότι η επιτροπή μπορεί να συνεδριάσει με συνολικά έξι μέλη, σημαίνει πως την ευθύνη για μια άδεια οπλοφορίας που κακώς παραχωρήθηκε θα την φέρουν και χαμηλόβαθμα στελέχη της Αστυνομίας. Ήδη σχολιάζεται σε αστυνομικούς κύκλους ότι κάποιοι υψηλόβαθμοι αξιωματικοί θα είναι καλυμμένοι πίσω από υφιστάμενούς τους.

Με μια επιδερμική προσέγγιση η διαδικασία που ακολουθείτο δεν διαφέρει σε μεγάλο βαθμό από την υφιστάμενη, ωστόσο, προηγουμένως η σύνθεση της επιτροπής Ασφαλείας της Αστυνομίας ήταν πολύ διαφορετική. Όπως σημειώσαμε, πλέον συμμετέχουν περισσότερα άτομα στην επιτροπή Ασφαλείας, ενώ παρέχεται η δυνατότητα εκπροσώπησης προϊσταμένων. Αυτές οι διαφοροποιήσεις, δεν είναι αμελητέες.

Επτά οι ψήφοι της επιτροπής Ασφάλειας μέχρι πρότινος

Όταν μια αίτηση για εξασφάλιση άδειας οπλοφορίας υποβαλλόταν στον εκάστοτε αρχηγό της Αστυνομίας, αυτός με τη σειρά του ειδοποιούσε την επιτροπή Ασφαλείας του αρχηγείου Αστυνομίας, η οποία και καλείτο να αποφασίσει. Η επιτροπή Ασφαλείας, με βάση τα όσα ίσχυαν μέχρι πρότινος, στελεχωνόταν από τον εκάστοτε υπαρχηγό Αστυνομίας, τους τέσσερις βοηθούς αρχηγούς Αστυνομίας, καθώς και δύο προϊστάμενους υπηρεσιών πληροφοριών. Πρόκειται για επτά πρόσωπα που είχαν δικαίωμα ψήφου.

Στην επιτροπή συμμετείχαν και είχαν συμβουλευτικό ρόλο, ο διοικητής της ΥΚΑΝ και οι εκάστοτε αστυνομικοί διευθυντές των επαρχιών όπου διαμένουν οι αιτητές. Αφού πρώτα ο υποψήφιος αξιολογείτο και αναφέρονταν όλες οι σχετικές πληροφορίες για το ποιόν του, τα μέλη της επιτροπής τοποθετούνταν θετικά ή αρνητικά στο αίτημα για παραχώρηση άδειας οπλοφορίας. Η άδεια εγκρινόταν ή απορριπτόταν με απλή πλειοψηφία. Εν συνεχεία ο αρχηγός, ανάλογα και με την απόφαση της επιτροπής Ασφαλείας, διαβίβαζε την τελική του εισήγηση στο Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο ενέκρινε ή απέρριπτε. Εδώ να σημειωθεί ότι το 2005, το τότε Υπουργικό Συμβούλιο είχε εκχωρήσει την εξουσία έγκρισης των αδειών στον υπουργό Δικαιοσύνης (σημ. είχε προηγηθεί εισήγηση από τον τότε αρχηγό Αστυνομίας).

Το 2021, η εξουσία εκχωρήθηκε πάλι στο Υπουργικό Συμβούλιο. Το συγκεκριμένο έτος είχαν προηγηθεί αποκαλύψεις για κακές πρακτικές που ακολουθούνταν σε σχέση με τις άδειες οπλοφορίας. Όπως είχαμε αναφέρει με σειρά δημοσιευμάτων μας, πολιτογραφηθέντες αιτήθηκαν και έλαβαν άδεια οπλοφορίας για μέλη της ιδιωτικής τους φρουράς, παρόλο που η νομοθεσία απαγορεύει στους ιδιώτες φύλακες να οπλοφορούν. Επιπλέον, άτομα που είτε είχαν βεβαρημένο παρελθόν ή ελέγχονταν από τις Αρχές για τέλεση σοβαρών ποινικών αδικημάτων, βρέθηκαν να οπλοφορούν νόμιμα.

Το θέμα επανήλθε στην επικαιρότητα λόγω της μεγάλης έρευνας της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για την Αστυνομία. Μεταξύ άλλων, ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης είχε ζητήσει στοιχεία από την Αστυνομία με επιστολή του για να διαπιστώσει κατά πόσον τα όπλα της Δημοκρατίας που παραχωρήθηκαν σε ιδιώτες από την Αστυνομία, συνάδουν με τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου. Ζήτησε, επίσης, στοιχεία για τη νομική βάση «στην οποία στηρίζεται η έκδοση του υπηρεσιακού οπλισμού σε ιδιώτες».

Ο αρχηγός Αστυνομίας, με απαντητική επιστολή στις 25/9/2023 αρνήθηκε, επικαλούμενος συμβουλή που έλαβε από τον Γενικό Εισαγγελέα. Στην ειδική έκθεση που δημοσιεύτηκε στις 30 Νοεμβρίου η Ελεγκτική Υπηρεσία έκανε λόγο για ενδεχόμενη κατάχρηση εξουσίας σε σχέση με πληροφορίες για άτομο που φέρεται να είχε στην κατοχή του δύο πιστόλια που ανήκαν στη Δημοκρατία (το θέμα τέθηκε και στην Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς). Το πρόσωπο αυτό, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε ο «Φ», ήταν ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Την περασμένη Πέμπτη η έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για την αστυνομική Δύναμη συζητήθηκε στην κοινοβουλευτική επιτροπή Ελέγχου, με την βουλευτή Ειρήνη Χαραλαμπίδου να θέτει θέμα για κακές πρακτικές που ακολουθούνταν. Ο αρχηγός Αστυνομίας, Στέλιος Παπαθεοδώρου, σχολιάζοντας το θέμα είχε πει ότι ο Γενικός Ελεγκτής «δεν είχε ευγενείς προθέσεις» όταν ζητούσε τα στοιχεία για άδειες οπλοφορίας. Είπε ανάμεσα σ’ άλλα: «Ενόσω είμαι Αρχηγός δεν θα ξαναδείτε ονόματα να κυκλοφορούν δημόσια για όσους οπλοφορούν. Είναι θέμα ασφάλειας».

Πολιτική παρέμβαση

Οι κακές πρακτικές σε σχέση με την παραχώρηση αδειών οπλοφορίας τα προηγούμενα χρόνια, δεν απαριθμούνται σε λίγες αράδες. Είναι πολλές οι περιπτώσεις. Μια από τις πιο χαρακτηριστικές έχει να κάνει με άτομο που εκτελεί καθήκοντα σε νευραλγικό πόστο για την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ελεγχόταν από αρμόδιες υπηρεσίες της Δημοκρατίας για ενδεχόμενα ποινικά αδικήματα και η επιτροπή ασφαλείας της Αστυνομίας είχε απορρίψει αίτημά του να οπλοφορεί. Ακολούθησε, ωστόσο, πολιτική παρέμβαση, η οποία έπιασε τόπο αφού βρέθηκε να οπλοφορεί κανονικά και με το νόμο…

Πηγή: Philenews

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More