Friday, October 18, 2024
Home » Σφράγισαν την κόντρα για τις πιστοποιήσεις

Σφράγισαν την κόντρα για τις πιστοποιήσεις

0 comments

Σφράγισαν την κόντρα για τις πιστοποιήσεις

Συνολικά 50 υποθέσεις με ματσαράγκες που αφορούνπιστοποιούντες υπαλλήλους έχουν οδηγηθεί ενώπιον του Δικαστηρίου, κάτι το οποίο δείχνει ότι κάτι δεν πάει καλά και ότι επιβάλλεται να ληφθούν μέτρα, ώστε αφενός να επιβληθεί τάξη στον κλάδο και αφετέρου να μην κινδυνεύει να εκτεθεί η Κύπρος διεθνώς με πιστοποιήσεις πλαστών εγγράφων ή και άλλων παρανομιών.

Τα πιο πάνω ήταν μερικά από τα επιχειρήματα που ανέπτυξε ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών εκ μέρους του υπουργείου Εσωτερικών διευθυντής του γραφείου του υπουργού Εσωτερικών Λοΐζος Χατζηβασιλείου.

Για να καταδείξει το αλαλούμ που επικρατεί ανέφερε, πως για την πιστοποίηση των ιδίων εγγράφων ένας χρεώνει €2 και άλλος €120. Με άλλα λόγια καθένας φαίνεται να ενεργεί κατά το δοκούν, γι’ αυτό πρέπει να επιβληθεί τάξη.

Από την άλλη, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Πιστοποιούντων υπαλλήλων Φίλιππος Γιαπατός υπεστήριξε, ότι λειτουργοί του υπουργείου δεν έχουν ιδέα για το πως λειτουργούν οι πιστοποιούντες υπάλληλοι και πως με την τακτική τους οδηγούν σε διάλυση τον κλάδο εις βάρος και των πολιτών.

Την ίδια ώρα επέκρινε την κατάργηση της σφραγίδας που χρησιμοποιούταν οι πιστοποιούντες υπάλληλοι με τον θυρεό της Κυπριακής Δημοκρατίας, κάτι που όπως ανέφερε, έχει αρνητικό αντίκτυπο για την Κύπρο, τη στιγμή που κυκλοφορεί μόνο η σφραγίδα του ψευδοκράτους.

Με την κατάργηση του θυρεού της Κυπριακής Δημοκρατίας διαφωνεί και η πλειοψηφία των βουλευτών και προειδοποίησαν ότι δεν θα δεχθούν κάτι τέτοιο. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Άριστος Δαμιανού, υπέδειξε, πως αν διαπιστώνεται κατάχρηση της σφραγίδας τότε η λύση είναι η δίωξη όσων την καταχρώνται και όχι η κατάργηση της.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου επέμεινε, πως για να πιστοποιηθεί η αυθεντικότητα μιας υπογραφής δεν απαιτείται η σφραγίδα με τον θυρεό. Χρησιμοποιούσαν τη σφραγίδα με τον θυρεό ακόμη και γραμματείς πιστοποιούντων υπαλλήλων και όταν πρόκυπτε κάποιο αδίκημα δεν μπορούσε κανείς να αποδείξει ποιος χρησιμοποίησε τη σφραγίδα, υπέδειξε ο κ. Χατζηβασιλείου. Υπέδειξε επίσης, πως αν ένα απολυτήριο γυμνασίου είναι πλαστό και κατατίθεται σε πανεπιστήμιο του εξωτερικού για σκοπούς εισδοχής, τότε κάποιος πρέπει να λογοδοτήσει. Οι πιστοποιούντες υπάλληλοι ισχυρίζονται, ότι αυτό που πιστοποιούν είναι την υπογραφή που υπάρχει στο έγγραφο και όχι την αυθεντικότητα του εγγράφου, οπόταν δεν μπορεί να βρεθεί άκρη, είπε.

Τόσο βουλευτές όσον και ο πρόεδρος των πιστοποιούντων υπαλλήλων τόνισαν, ότι δεν πρέπει να θυματοποιούνται όλοι οι πιστοποιούντες υπάλληλοι, αν κάποιοι από αυτούς δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους.

Ο κ. Γιαπατός εξέφρασε τη διαφωνία του με κάποιες από τις ταρίφες που προτείνει το υπουργείο Εσωτερικών για την πιστοποίηση εγγράφων και για να δείξει την έντονη αντίθεση του κλάδου ανέφερε, πως οι πιστοποιούντες υπάλληλοι δεν είναι μισταρκοί, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, του υπουργείου Εσωτερικών.

Η βουλευτής Αλεξάνδρα Ατταλίδου επικαλέστηκε προσωπική της εμπειρία αναφέροντας, πως όταν χρειάστηκε να πιστοποιήσει κάποια έγγραφα πλήρωσε €150, παρατηρώντας πως δεν μπορούν όλοι οι πολίτες να αντέξουν τέτοιο κόστος. Εισηγήθηκε δε, το κράτος οφείλει να βρει τρόπο αποθήκευσης των εγγράφων που πιστοποιούνται, ώστε να μην είναι αναγκαία η πιστοποίησης τους κάθε φορά που τα ζητά μια υπηρεσία.

Μιλώντας εκ μέρους της Ένωσης Κοινοτήτων Ανδρέας Κιτρομιλίδης χαρακτήρισε θετική εξέλιξη το γεγονός ότι επαναφέρεται το δικαίωμα των κοινοταρχών να πιστοποιούν έγγραφα των κατοίκων των κοινοτήτων, σε πολλές από τις οποίες δεν υπάρχουν καν πιστοποιούντες υπάλληλοι.

Πηγή: Philenews

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More