Monday, December 23, 2024
Home » Στον Πρόεδρο η μελέτη για πανεπιστημιακή σχολή στη Λάρνακα

Στον Πρόεδρο η μελέτη για πανεπιστημιακή σχολή στη Λάρνακα

0 comments

Στον Πρόεδρο η μελέτη για πανεπιστημιακή σχολή στη Λάρνακα

Ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας θα κατατεθεί πριν το τέλος Ιανουαρίου η πολυσέλιδη μελέτη βιωσιμότητας και στρατηγικού πλάνου για τη δημιουργία Σχολής Θαλάσσιων Επιστημών, Τεχνολογίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΤΕΠΑΚ στη Λάρνακα.

Ο Πρύτανης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου, Παναγιώτης Ζαφείρης, ανακοίνωσε πως η μελέτη έχει ολοκληρωθεί και θα παρουσιαστεί τις επόμενες δύο εβδομάδες στα αρμόδια σώματα του ΤΕΠΑΚ. Ακολούθως θα παραδοθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα εξεταστεί από τα Υπουργεία Οικονομικών και Παιδείας κι εάν εγκριθεί θα οδηγηθεί ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου.

Η δημιουργία πανεπιστημιακής σχολής στη Λάρνακα αποτελεί προεκλογική δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος είχε ζητήσει τον περασμένο Αύγουστο μελέτη βιωσιμότητας από το ΤΕΠΑΚ. Μιλώντας στον «Φ» ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ ανέφερε πως η μελέτη περιέχει κυρίως οικονομικά στοιχεία, που είναι πολύ κοντά στην αρχική πρόταση που κατέθεσε στον Νίκο Χριστοδουλίδη τον περασμένο Μάιο η Επιτροπή Ανάπτυξης Λάρνακας. Σύμφωνα με την αρχική πρόταση το κόστος για τον σχεδιασμό, την κατασκευή των κτηριακών εγκαταστάσεων και τον εξοπλισμό εκτιμήθηκε στα €16 εκατ. ευρώ. Ακολούθως υπολογίστηκε πως θα απαιτούνται €4 εκατ. ευρώ τον χρόνο για λειτουργικά έξοδα.

Το ΤΕΠΑΚ όπως ανέφερε ο κ. Ζαφείρης συμφωνεί με τον Δήμο Λάρνακας πως ιδανικός χώρος για ανέγερση της πανεπιστημιακής σχολής είναι τουρκοκυπριακό τεμάχιο στην περιοχή Μακένζι, δίπλα από το παλαιό αεροδρόμιο Λάρνακας. «Συζητήσαμε με τον δήμαρχο και θεωρούμε πως η περιοχή του Μακένζι προσφέρεται επειδή είναι κοντά στη θάλασσα και το αεροδρόμιο. Εκεί θα κτιστούν και τα κτήρια του Κέντρου Αριστείας CMMI (Κυπριακό Ινστιτούτο για τη Θάλασσα και τη Ναυτιλία) και είναι πολύ σημαντικό να είναι κοντά τα δύο. Στη μελέτη περιλαμβάνεται και υλικό που μας έχει δώσει το CMMI σ’ ό,τι αφορά τους εξοπλισμούς και τις υποδομές που θα αναπτύξει και είναι πολύ χρήσιμο για εξοικονόμηση πόρων».

Κληθείς ν’ αναφέρει εάν η νέα πανεπιστημιακή σχολή, νοουμένου πως θα πάρει το πράσινο φως, θα μπορεί να λειτουργήσει το 2027, όπως είναι η επιθυμία του Δήμου Λάρνακας, ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ ανέφερε πως όλα θα εξαρτηθούν από το πόσο γρήγορα θα ληφθούν οι αποφάσεις από το κράτος. «Εάν αποφασίσει φέτος νομίζω πως θα μπορέσουμε» σημείωσε.

Σε πρώτη φάση θα λειτουργήσουν τμήματα που θα έχουν σχέση με τις θαλάσσιες επιστήμες και τη βιώσιμη ανάπτυξη «Το κομμάτι της τεχνολογίας με την έννοια της μηχανικής δεν θα αναπτυχθεί αμέσως» ανέφερε ο κ. Ζαφείρης αναδεικνύοντας τη σημασία της δημιουργίας της πανεπιστημιακής σχολής. «Οι τομείς της πράσινης και γαλάζιας οικονομίας έχουν σημαντική άνοδο τα τελευταία χρόνια και στην Κύπρο και παγκόσμια. Το δείχνουν έρευνες που έχουν γίνει διεθνώς, αλλά και από την ΑνΑΔ. Αυτές οι έρευνες αναφέρονται στην έκθεσή μας και δείχνουν μια άνοδο 30-35% σ’ ό,τι αφορά την εργοδότηση στο άμεσο μέλλον. Η Κύπρος δεν έχει τέτοια αντικείμενα σε τριτοβάθμια εκπαίδευση και θα υπάρξουν ανάγκες σε θέματα εργοδότησης. Επιπρόσθετα είναι σημαντικοί τομείς επειδή είμαστε ένα νησί. Όσον αφορά τη βιώσιμη ανάπτυξη είναι ένας τομέας για τον οποίο δείχνουν ενδιαφέρον όλες οι χώρες για το μέλλον, για το πώς χρησιμοποιούμε τις πηγές ενέργειας, πώς διασφαλίζουμε το περιβάλλον κλπ. Όλα αυτά τα θέματα είναι αλληλένδετα με την κοινωνική μας δράση και οι τοπικοί παράγοντες, όπως για παράδειγμα ένας Δήμος, έχουν σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν, Εμείς ως ΤΕΠΑΚ έχουμε επιδείξει ενδιαφέρον γι’ αυτούς τους τομείς εδώ και επτά με οκτώ χρόνια».

Πηγή: Philenews

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00