Saturday, November 23, 2024
Home » Περνούν κόκκινο με κλειστά μάτια – Η μακάβρια λίστα με τα πολύνεκρα θανατηφόρα

Περνούν κόκκινο με κλειστά μάτια – Η μακάβρια λίστα με τα πολύνεκρα θανατηφόρα

0 comments

Περνούν κόκκινο με κλειστά μάτια – Η μακάβρια λίστα με τα πολύνεκρα θανατηφόρα

Μακραίνει η μακάβρια λίστα με τα πολύνεκρα τροχαία δυστυχήματα στην Κύπρο. Τη θλιβερή πρωτιά κατέχει η στροφή του θανάτου στον Μονιάτη, που μέχρι να γίνει το αυτονόητο, δηλαδή να ληφθούν μέτρα, κατάπιε 22 ψυχές.

Το τετραπλό θανατηφόρο στη Λεμεσό ανήμερα της Πρωτοχρονιάς που ξεκλήρισε δυο γενιές μιας οικογένειας, ξύπνησε μαύρες μνήμες από τις πολύνεκρες τροχαίες οδικές συγκρούσεις που συγκλόνισαν την Κύπρο.

Ο δρόμος Λεμεσού – Πλατρών παρά τον Μονιάτη, είναι μακράν ο χειρότερος σε οδικές συγκρούσεις, ώσπου το 2000 και αφού χάθηκαν επί τόπου έξι ζωές σε ένα τροχαίο, οι αρμόδιοι δεήθηκαν και πήραν μέτρα. Έγινε δηλαδή το αυτονόητο, κτίστηκε μεγάλο περιτοίχισμα που σταματά τα οχήματα σε περίπτωση βλάβης ή απροσεξίας, ώστε να βυθίζονται στον γκρεμό. Μέχρι τότε, όμως, θρηνήσαμε φαντάρους, μαθητές, γκουβερνάντες. Οι εκδρομές τους στο χιονισμένο Τρόοδος έμελλε να βαφτούν με αίμα.

Με πολύνεκρα δυστυχήματα είχαν σημαδευτεί και οι κοινότητες του Ψευδά και των Αγγλισίδων, η Λεωφόρος Γρίβα Διγενή στη Λευκωσία και σε δυο περιπτώσεις η Λεμεσός. Παλαιά, ευθυνόταν η ταχύτητα και η κακή κατασκευή του δρόμου. Τώρα, η εγκληματική αμέλεια συν την ταχύτητα.

Η μακάβρια λίστα με τα πολύνεκρα θανατηφόρα ξεκινά γύρω στο 1980 όταν καταγράφηκε το πρώτο δυστύχημα στην Κύπρο με πολλούς νεκρούς. Στη λεγόμενη «στροφή του θανάτου», στον παλαιό δρόμο Λάρνακας – Κοφίνου, λίγο έξω από το χωριό Αγγλισίδες, είχε εντοπιστεί ένα όχημα το οποίο έπειτα από τροχαίο είχε μετατραπεί σε άμορφη μάζα σιδερικών. Περαστικοί οδηγοί το αντελήφθησαν το πρωί εκείνης της μαύρης μέρας και κάλεσαν την Αστυνομία, η οποία όταν έφθασε στο σημείο διαπίστωσε ότι μέσα στο όχημα υπήρχαν πρόσωπα. Μέλη της Πυροσβεστικής που κλήθηκαν για απεγκλωβισμό τους, ανέσυραν από το όχημα πέντε νεκρούς.

Το πρώτο τριπλό θανατηφόρο σημειώθηκε 14 χρόνια αργότερα, δηλαδή το 1994. Τρεις ανήλικοι, 16-17 ετών, ανασύρθηκαν νεκροί από το όχημα στο οποίο επέβαιναν στο χωριό Ψευδάς.
Λίγο αργότερα είχαμε το τετραπλό θανατηφόρο στη Λεωφόρο Γρίβα Διγενή στη Λευκωσία. Τέσσερις νεαρές που επέβαιναν σε μικρό όχημα έχασαν τη ζωή τους ακαριαία μετά από οδική σύγκρουση.

Επρόκειτο τότε για μια πολυσύχναστη λεωφόρο, χωρίς καμιά προστασία για τους διερχόμενους οδηγούς. Αν και δυο λωρίδες κυκλοφορίας στην κάθε κατεύθυνση, δεν υπήρχε διαχωριστικό κιγκλίδωμα, οπόταν με το παραμικρό οι οδηγοί συγκρούονταν μεταξύ τους. Το συγκεκριμένο τροχαία που έστειλε στον τάφο τέσσερις ζωές, ήταν η αφορμή να τοποθετηθεί διαχωριστικό κιγκλίδωμα που υπάρχει μέχρι και σήμερα και, παράλληλα, λίγο αργότερα, να τοποθετηθούν οι δύο πρώτες κάμερες στην Κύπρο για να ελέγχουν την ταχύτητα των οδηγών. Παράλληλα, λήφθηκαν και άλλα μέτρα για έλεγχο της ταχύτητας.

Στις 27/5/2017 κατεγράφη ακόμη ένα πολύνεκρο τροχαίο στη Λεμεσό, όταν τρία παιδιά ξεψύχησαν στην άσφαλτο σε σύγκρουση σε φώτα τροχαίας στα Πάνω Πολεμίδια.

«Η στροφή του θανάτου»

Τρεις ήταν οι πολύνεκρες τραγωδίες στον πιο επικίνδυνο δρόμο της Κύπρου με μια στροφή που φώναζε από χιλιόμετρα ότι καταπίνει ανθρώπινες ζωές.

Κι’ όμως χρειάστηκε να χαθούν 22 ψυχές, όλοι νέοι άνθρωποι, για να ληφθούν δραστικά μέτρα. Πολλές οι θανατηφόρες συγκρούσεις στη στροφή του θανάτου παρά τον Μονιάτη, μια κατηφόρα με επικίνδυνη στροφή που αλλοίμονο αν ένα όχημα και δη λεωφορείο, υποστεί βλάβη (κυρίως φρένα λόγω υπερθέρμανσης). Ο τραγικός απολογισμός των θανατηφόρων τροχαίων μετρά 22 νεκρούς, μεταξύ των οποίων, μαθήτριες, στρατιώτες και αλλοδαπούς που ήρθαν στην Κύπρο για μια καλύτερη ζωή.

Το πρώτο πολύνεκρο θανατηφόρο ατύχημα στη συγκεκριμένη στροφή σημειώθηκε αρχές της δεκαετίας του 1980. Ένα λεωφορείο με μαθήτριες επέστρεφε από σχολική εκδρομή στο Τρόοδος. Ήταν 13/3/1981 όταν το μαθητικό λεωφορείο κατηφόριζε από το Τρόοδος για τη Λεμεσό, μεταφέροντας μαθήτριες του Οικονομικού Λυκείου. Ο οδηγός του λεωφορείου έχασε τον έλεγχο στη μοιραία στροφή και αφού αναποδογύρισε κατέληξε σε μια δεξαμενή νερού. Αποτέλεσμα ήταν πέντε μαθήτριες να πνιγούν και άλλες τριάντα να τραυματιστούν.

Στις 20 Νοεμβρίου 1989, καταγράφηκε το μεγαλύτερο πολύνεκρο δυστύχημα. Ένα στρατιωτικό φορτηγό των Βρετανικών Βάσεων που μετέφερε στρατιώτες, έκανε βουτιά στο κενό. Από το φοβερό τροχαίο δυστύχημα έχασαν τη ζωή τους οκτώ Βρετανοί στρατιώτες. Το γεγονός αυτό θυμίζει κάθε μέρα στους διερχόμενους οδηγούς, το μικρό μνημείο που έχει κατασκευαστεί στο σημείο, εις μνήμην των νεκρών.

Στο συγκεκριμένο σημείο σημειώθηκαν κι άλλα θανατηφόρα δυστυχήματα. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, άλλος ένας οδηγός έχασε τον έλεγχο του οχήματός του με αποτέλεσμα να βρεθεί στον γκρεμό. Από το συγκεκριμένο τροχαίο έχασαν τη ζωή τους τρία άτομα.

Δέκα χρόνια αργότερα, ακολούθησε άλλο ένα πολύνεκρο τροχαίο. Η εκδρομή στο χιονισμένο Τρόοδος για Φιλλιππινέζες και γυναίκες από τη Σρι Λάνκα, μετατράπηκε σε εφιάλτη. Ένα μίνι μπας που μετέφερε τους αλλοδαπούς στις 30 Ιανουαρίου του 2000 στο Τρόοδος, προφανώς από υπερθέρμανση των φρένων, έφυγε από την πορεία του και στη στροφή του θανάτου, κατέληξε στο κενό. Από το τροχαίο σκοτώθηκαν έξι άνθρωποι, ενώ αρκετοί τραυματίστηκαν.
Έκτοτε λήφθηκαν μέτρα, με την κατασκευή τσιμεντένιου περιτοιχίσματος και τη δημιουργία τάφρου με άμμο για διαφυγή οχημάτων με βλάβες.

321.000 εξώδικες καταγγελίες το 2023

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε στον «Φ» ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου, τα τελευταία χρόνια καταγράφεται γενική μείωση των θανάτων σε οδικές συγκρούσεις στην Κύπρο, όμως αυτό δεν εφησυχάζει την Αστυνομία.

Όπως ανέφερε, το 2020 ο αριθμός των νεκρών ανήλθε σε 48, το 2021 σε 45, το 2022 σε 37 και το 2023 σε 34. Ο κ. Ανδρέου πρόσθεσε ότι τον Δεκέμβριο του 2023 πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω τροχαίων δυστυχημάτων, σημειώνοντας ότι ο Ιούνιος του 2022 ήταν ο χειρότερος μήνας, αφού δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε θανατηφόρες συγκρούσεις.

Ο κ. Ανδρέου απέδωσε την πτωτική τάση όσον αφορά στις θανατηφόρες τροχαίες συγκρούσεις, στους τροχονομικούς ελέγχους που διεξάγει η Αστυνομία, στο σύστημα φωτοεπισήμανσης αλλά και στις δράσεις πρόληψης.

Όσον αφορά στις κυριότερες αιτίες πρόκλησης θανατηφόρων οδικών συγκρούσεων απαρίθμησε την ιλιγγιώδη ταχύτητα, την οδήγηση χωρίς ζώνη ασφαλείας, υπό την επήρεια αλκοόλης ή ναρκωτικών ουσιών, την οδήγηση με μη ελεύθερα χέρια και όσον αφορά τους μοτοσικλετιστές τη μη χρήση προστατευτικού κράνους.

Αναφερόμενος στους τροχονομικούς ελέγχους για τον μήνα Δεκέμβριο, ο κ. Ανδρέου είπε ότι από πλευράς Αστυνομίας έγιναν περίπου 9.600 έλεγχοι και με την προσθήκη των παραβάσεων που καταγράφηκαν από το σύστημα φωτοεπισήμανσης οι εξώδικες καταγγελίες έφτασαν γύρω στις 42.000.

Ο κ. Ανδρέου εξήγησε ότι 27.000 καταγγελίες αφορούν παράβαση του ορίου ταχύτητας, 408 για μη χρήση ζώνης ασφαλείας, 505 για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης, περίπου 760 για οδήγηση με μη ελεύθερα χέρια (χρήση κινητού τηλεφώνου), περίπου 6.000 για παραβίαση του κόκκινου σηματοδότη, περίπου 220 για στάθμευση σε χώρους αναπήρων και περίπου 90 καταγγελίες για στάθμευση πάνω σε πεζοδρόμιο ή πεζόδρομο.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας σημείωσε ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία για το 2023 έγιναν περίπου 321.000 εξώδικες καταγγελίες και άλλες 189.000 από το σύστημα φωτοεπισήμανσης.

Πηγή: Philenews

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More