Μιλημένοι επιχειρηματίες για διάθεση κρατικής γης
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης κατήγγειλε το Κτηματολόγιο ότι ενημερώνει επιχειρηματίες σχετικά με το ποια κρατικά τεμάχια γης δεν διατέθηκαν και προφέρονται για αξιοποίηση και στη συνέχεια οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν αίτηση για εκμετάλλευση τους. Ακολούθως, το Υπουργικό Συμβούλιο εγκρίνει τις αιτήσεις με αδιαφάνεια και εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος, υπό την έννοια ότι καθορίζεται ενοίκιο χαμηλότερο του αγοραίου και χωρίς ανταγωνιστική διαδικασία.
Ο κ. Χριστοφίδης έκανε σχετικές αναφορές ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών η οποία συζήτησε χθες πρόταση του ΑΚΕΛ, την οποίαν κατέθεσε ο ίδιος, που προνοεί προκήρυξη διαγωνισμώνγια διάθεση κρατικής γης σε όποιον προσφέρει ψηλότερο ενοίκιο.
Με το σκεπτικό τη πρότασης νόμου συμφώνησαν και εκπρόσωποι κρατικών υπηρεσιών καθώς και εκπρόσωπος της Ελεγκτικής Υπηρεσίας η οποία είχε εγείρει το θέμα και με έκθεσή της. Εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας ανέφερε, πως όσα προνοούνται στην πρόταση νόμου περιλαμβάνονται σε κανονισμούς που προωθεί η κυβερνητική πλευρά και εισηγήθηκε όπως δοθεί χρόνος να ολοκληρωθεί η επεξεργασία τους, ώστε να προωθηθούν στη Βουλή προς έγκριση.
Μετά το πέρας χθεσινής συνεδρίας της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εσωτερικών, ενώπιον της οποίας συζητήθηκε η πρόταση νόμου, ο κ. Χριστοφίδης δήλωσε, πως «με βάση τη διαδικασία που ακολουθείται σήμερα, κάποιος εντοπίζει με κάποιο τρόπο -που πολλές φορές είναι και αδιαφανής– κρατική γη στο κτηματολόγιο. Mετά την επισήμανση υποβάλλει αίτηση, καθορίζεται ένα ενοίκιο από το Υπουργικό Συμβούλιο – αν ληφθεί απόφαση παραχώρησης- το οποίο, κατά κανόνα, είναι πολύ πιο κάτω από την αξία που υπάρχει στην αγορά και παίρνει αυτή τη γη».
Ακούσαμε, συνέχισε, από εκπροσώπους του υπουργείου Εμπορίου, ότι έχουμε και διάφορα αλλά φαινόμενα. Πολλοί έχουν πάρει πολλά τεμάχια γης για να αποκλείσουν ανταγωνιστές τους και τα έργα δεν προχωρούν, όπως για παράδειγμα για Α.Π.Ε. Θα πρέπει, πρόσθεσε, «σε αυτή την κατάσταση, η οποία δημιουργεί αποστέρηση εσόδων από το κράτος και κατ’ επέκταση από την κοινωνία, προωθεί την αδιαφάνεια και κατ’ επέκταση τη διαφθορά, να μπει ένα τέλος και να μπορέσουμε με διαφανείς διαδικασίες προς όφελος του κοινωνικού συνόλου να ρυθμίσουμε αυτά τα ζητήματα».
Πηγή: Philenews