Friday, September 20, 2024
Home » Θα πληρωθούν για δεκάδες χιλιάδες ώρες ανάπαυσης μέλη της Αστυνομίας

Θα πληρωθούν για δεκάδες χιλιάδες ώρες ανάπαυσης μέλη της Αστυνομίας

0 comments

Θα πληρωθούν για δεκάδες χιλιάδες ώρες ανάπαυσης μέλη της Αστυνομίας

Οι δεκάδες χιλιάδες συσσωρευμένες ώρες ανάπαυσης μελών της Αστυνομίας μέχρι και το τέλος του 2022, θα τους παραχωρηθούν υπό τη μορφή χρημάτων.

Η ηγεσία της Αστυνομίας υπέβαλε αίτημα στο Υπουργείο Οικονομικών ούτως ώστε τα στελέχη της αστυνομικής Δύναμης να πληρωθούν το αντίστοιχο ποσό για τις ώρες υπερωριακής τους απασχόλησης μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου του 2022. Αίτημα, το οποίο εγκρίθηκε λίγο πριν το τέλος του 2023.

Να σημειωθεί ότι τα μέλη της Αστυνομίας, τα οποία δεν ολοκλήρωναν τα καθήκοντά τους στο προκαθορισμένο ωράριο, αλλά λόγω εκτάκτων περιστατικών εργάζονταν υπερωριακά, ανταμείβονταν με τις ανάλογες ώρες ξεκούρασης.

Ωστόσο, λόγω του γεγονότος ότι ο χρόνος ανάπαυσης συσσωρεύτηκε και δεν θα ήταν λειτουργικό για το Σώμα αν παραχωρείτο στα μέλη της Αστυνομίας, κρίθηκε πως θα έπρεπε να αντισταθμιστεί οικονομικά.

Τα χρήματα αυτά, λοιπόν, θα καταβληθούν σε τρεις δόσεις στα επόμενα τρία χρόνια, δηλαδή εντός του 2024, του 2025 και του 2026. Υπολογίζεται ότι το αντίστοιχο ποσό ανέρχεται σε αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Ήδη ανώτερος αξιωματικός της Αστυνομίαςέχει ενημερώσει όλους τους αρμόδιους για την πιο πάνω εξέλιξη, ενώ έχει δώσει σαφείς οδηγίες προκειμένου να ελεγχθούν οι υπερωρίες εκάστου στελέχους της Αστυνομίας (μέσω σταθμών/κλάδων και αστυνομικών διευθύνσεων) και εν συνεχεία να διαβιβαστούν στοιχεία στο κεντρικό λογιστήριο της Αστυνομίας για τη διευθέτηση της τελικής διαδικασίας, ώστε να γίνουν οι πληρωμές.

Έχουν, μάλιστα, τεθεί χρονοδιαγράμματα ούτως ώστε μέχρι το τέλος του προσεχούς Ιουνίου το λογιστήριο της αστυνομικής Δύναμης να έχει ολοκληρώσει το έργο του.

Σε ό,τι αφορά τον ανάλογο χρόνο ανάπαυσης για το έτος 2023, η ηγεσία της Αστυνομίας Κύπρου θα καταβάλει προσπάθειες προκειμένου να γίνει η ίδια διευθέτηση, δηλαδή, να παραχωρηθεί υπό τη μορφή χρηματικού ποσού.

Η διευθέτηση του θέματος με τον χρόνο ανάπαυσης που είχε συσσωρευθεί τα τελευταία χρόνια είχε τεθεί επανειλημμένως από συνδικαλιστικά σώματα. Αναφορά για το ζήτημα είχε κάνει και η Ελεγκτική Υπηρεσία στην τελευταία της έκθεση για την Αστυνομία Κύπρου (30/11/2023). Μάλιστα, είχε εκφράσει προβληματισμό για το φαινόμενο.

Σε σύσταση της Ελεγκτικής για το ύψος των υπερωριών, επισημαινόταν ότι «η συσσώρευση μεγάλου χρόνου ανάπαυσης θα πρέπει να προβληματίσει σοβαρά, τόσο την Αστυνομία όσο και το Υπουργείο Οικονομικών, ώστε να αποφευχθούν τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στο παρελθόν και είχαν ως αποτέλεσμα την καταβολή σημαντικών χρηματικών ποσών από το κράτος».

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, η Αστυνομία δήλωνε στην Ελεγκτική Υπηρεσία πως η επίλυση του ζητήματος δεν είναι απλή. Σύμφωνα με την Ελεγκτική Υπηρεσία η αστυνομική Δύναμη είχε εξηγήσει ότι «η μείωση της συσσώρευσης χρόνου ανάπαυσης καθίσταται ιδιαίτερα δύσκολη».

Σύμφωνα με τις επίσημες θέσεις της Αστυνομίας η αύξηση στο κόστος υπερωριών οφείλεται στη συνέχιση των αυξημένων καθηκόντων της Δύναμης, στα μέτρα που λαμβάνονται για την πρόληψη/καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, τη διερεύνηση σοβαρών υποθέσεων, την οδική ασφάλεια, αλλά και στη συνεχιζόμενη έλλειψη προσωπικού. Να σημειωθεί ότι η Αστυνομία μέχρι και τον περασμένο Νοέμβριο έκανε λόγο για 537 κενές οργανικές θέσεις. Η Ελεγκτική είχε εισηγηθεί να εξεταστεί κατά πόσο οι λόγοι που οδήγησαν στη μεγάλη αύξηση των υπερωριών αφορούν στην κάλυψη μόνιμων αναγκών, ώστε να αξιολογηθεί το κόστος κάλυψης τους από μόνιμο προσωπικό, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης της Αστυνομίας.

Πηγή: Philenews

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More