Monday, December 23, 2024
Home » Η κοινοβουλευτική διπλωματία στην Κύπρο

Η κοινοβουλευτική διπλωματία στην Κύπρο

0 comments

Η κοινοβουλευτική διπλωματία στην Κύπρο

Μπορεί η ορολογία της κοινοβουλευτικής διπλωματίας να μην είναι πολύ οικεία στο κοινό, ένα βιβλίο όμως έρχεται για πρώτη φορά να εστιάσει το ενδιαφέρον του στην κοινοβουλευτική διπλωματία της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας και καλύπτει την περίοδο 1960–2004, δηλαδή από την ανεξαρτησία της χώρας μας μέχρι την ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πρόκειται για βιβλίο που συνέγραψε ο διδάκτορας οικονομικών επιστημών, Γιαννάκης Γεωργιάδης και το οποίο παρουσίασε πρόσφατα σε εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος. Μιλώντας στον «Φ» για το έργο του, ο Πάφιος επιστήμονας και συγγραφέας τονίζει ότι η ώθηση για συγγραφή του βιβλίου δόθηκε πρωτίστως από την άποψη του ότι αυτή η δραστηριότητα πρέπει να αναδειχθεί και να τεκμηριωθεί σοβαρά και αξιόπιστα και να διασωθεί ως ένα κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας μας.

«Διατηρούσα προσωπικό αρχείο για την βιωματική περίοδο αυτής της διαδρομής, αλλά χρειάστηκε να αναζητήσω υλικό και τεκμήρια για τις δεκαετίες του ‘60, ‘70 και ’80», αναφέρει. Η γνώση της ιστορικής διαδρομής είναι πιο σημαντική και από την ίδια τη διαδρομή. Από πού ξεκινήσαμε, τι κάναμε και τι δεν κάναμε, ποια ήταν η εξέλιξη και που φτάσαμε. Στις πρώτες δεκαετίες της ανεξαρτησίας η αίσθηση της ανάγκης για κοινοβουλευτική διπλωματία ήταν ανύπαρκτη. Ακόμη και μετά την τουρκική εισβολή του 1974, η Βουλή των Αντιπροσώπων ήταν ουσιαστικά απούσα από τους ευρωπαϊκούς κοινοβουλευτικούς οργανισμούς και όχι μόνο. Ο δρ. Γιαννάκης Γεωργιάδης σημειώνει πως «αν δεν γνωρίζουμε πως πορευτήκαμε, μπορεί να μην μάθουμε ποτέ πώς θα πορευτούμε στο μέλλον. Πρόκειται για ένα πολιτικό βιβλίο, με ευρωπαϊκή διάσταση και προσανατολισμό τις διεθνείς σχέσεις και τον κόσμο».

Για πολλούς λόγους που κάθε αναγνώστης του βιβλίου θα μπορεί να εντοπίσει, η υποβολή της αίτησης για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση λειτούργησε καταλυτικά για τη συνειδητοποίηση της ανάγκης για ουσιαστική ανάληψη δράσης για υλοποίηση ενός στόχου, εξηγεί ο δρ. Γεωργιάδης. «Ασφαλώς δεν υπήρχε άλλη επιλογή», παρατηρεί, «είτε θα κάναμε ως χώρα όσες προϋποθέσεις έθετε η Ευρωπαϊκή Ένωση, είτε για αλλού θα αρμενίζαμε. Το εναρμονιστικό κομμάτι από τη μια, το διπλωματικό κομμάτι από την άλλη. Είμαι της άποψης», τονίζει, «ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων τότε, δηλαδή τη δεκαετία του ’90, μπόρεσε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της ενταξιακής πορείας της χώρας μας, για να οδηγηθούμε το 2004 στην ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Το βιβλίο είναι δομημένο σε έξι ενότητες, αναλύοντας κατά σειρά τη συμμετοχή στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, τις σχέσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τις δραστηριότητες της προενταξιακής μας πορείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τη συμμετοχή στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, ενώ μια ενότητα αφιερώνεται στους άλλους διεθνείς κοινοβουλευτικούς οργανισμούς. Μια μεγάλη ενότητα καλύπτει τις διμερείς σχέσεις της Βουλής με άλλα Κοινοβούλια, ενώ μια ενότητα είναι αφιερωμένη στους ανθρώπους, τα μέσα, τα εργαλεία και τις καλές διπλωματικές πρακτικές.

Ο Γιαννάκης Γεωργιάδης εκτιμά ότι το συγκεκριμένο έργο απουσίαζε εμφαντικά από τη βιβλιογραφία. Στην ελληνική βιβλιογραφία δεν εντοπίζονται συγγράμματα για την κοινοβουλευτική διπλωματία, σε αντίθεση με άλλες χώρες, διευκρινίζει. «Ελπίζω να υπάρχει συνέχεια και ενδιαφέρον από ερευνητές και άλλους, για περαιτέρω εμβάθυνση και συζήτηση του θέματος. Πρέπει δε να πω, ότι το βιβλίο περιλαμβάνει ψηφιοποίηση δεκάδων σελίδων εγγράφων της δεκαετίας του 1960, περισώζοντας τα από την παρέλευση του χρόνου, ενώ έγγραφα διεθνών οργανισμών τεκμηριώνουν κάθε άποψη που καταγράφεται στο βιβλίο».

Πρακτική προώθησης, προβολής και ανάδειξης διεθνών των πολιτικών θέσεων

Το βιβλίο «Ταξιδεύοντας στον κόσμο. Κοινοβουλευτικοί διπλωματικοί βηματισμοί, 1960-2004» του δρα Γιαννάκη Γεωργιάδη παρουσίασαν σε ειδική εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος, ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Νεάπολις καθηγητής Παντελής Σκλιάς και ο Νέαρχος Παλάς πρέσβης ε.τ.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, στον χαιρετισμό του κατά τη δημόσια παρουσίαση του έργου στην Πάφο, που ανέγνωσε εκ μέρους του η Έπαρχος Πάφου, Μαίρη Λάμπρου, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι το βιβλίο αποτελεί ένα νέο, πραγματικά ωφέλιμο εργαλείο για όσους δραστηριοποιούνται στον τομέα της διπλωματίας αλλά και της πολιτικής γενικότερα, ενώ ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφος, Παντελής Σκλιάς, υπογράμμισε ότι το βιβλίο θα μπορούσε να αποτελέσει πολύτιμο εγχειρίδιο για κάθε πανεπιστημιακό ίδρυμα και για κάθε Έλληνα διπλωμάτη. «Αποτελεί μοναδική γραφή και είναι το μοναδικό βιβλίο στην ελληνική γλώσσα για την κοινοβουλευτική διπλωματία», σημείωσε.

«Από αυτές τις αναφορές, αλλά και από όσα είπε ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Γιαννάκης Ομήρου», είπε ο δρ. Γεωργιάδης, «κρατώ τη σημαντικότητα του υλικού, τη σφαιρικότητα της προσέγγισης και της μεθοδολογίας, την αντικειμενικότητα της σκοπιάς και τη χρησιμότητα του βιβλίου για διπλωμάτες και στελέχη της Βουλής, τους βουλευτές και τους ευρωβουλευτές, αλλά και τους εν ενεργεία πολιτικούς».

Η κοινοβουλευτική διπλωματία και οι διεθνείς σχέσεις ενός Κοινοβουλίου δεν αποτελούν διαδικασίες προς καλλιέργεια και ανάπτυξη για τις περιπτώσεις χωρών και Κοινοβουλίων που αντιμετωπίζουν απειλές, κινδύνους και εθνικά προβλήματα, αναφέρει. Αντίθετα, αποτελούν σύγχρονη καλή πρακτική προώθησης, προβολής, ανάδειξης και ανάπτυξης στο διεθνές σκηνικό, των πολιτικών θέσεων ενός εθνικού Κοινοβουλίου, μιας χώρας, με σκοπό την ευρύτερη ευαισθητοποίηση, την άσκηση επιρροής και τη διαμόρφωση δικτύου κατανόησης, συνεργασίας και επικοινωνίας. Πρόκειται για ένα πεδίο δραστηριοποίησης για κάθε προφίλ Κοινοβουλίου, συνιστώντας αναπόσπαστο μέρος της φυσιολογικής και ολοκληρωμένης λειτουργίας ενός εθνικού Κοινοβουλίου.

Ποιος είναι ο δρ. Γιαννάκης Γεωργιάδης

Ο Γιαννάκης Γεωργιάδης γεννήθηκε στην Πάφο το 1956. Σπούδασε στο πανεπιστήμιο Λυών ΙΙ της Γαλλίας οικονομικές επιστήμες και κοινωνιολογία. Είναι διδάκτορας οικονομικών επιστημών από το ίδιο πανεπιστήμιο και κάτοχος άλλων μεταπτυχιακών τίτλων στα οικονομικά. Εργάστηκε ως ερευνητής στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας, διετέλεσε σύμβουλος του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, διευθυντής διεθνών σχέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων και διευθυντής του Συμβουλίου Αμπελοοινικών Προϊόντων.

Πηγή: Philenews

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00