Monday, December 23, 2024
Home » Επανέρχεται το «Larnaca Tower» με 28 ορόφους – Νέο πλάνο ανάπτυξης

Επανέρχεται το «Larnaca Tower» με 28 ορόφους – Νέο πλάνο ανάπτυξης

0 comments

Επανέρχεται το «Larnaca Tower» με 28 ορόφους – Νέο πλάνο ανάπτυξης

Πέντε χρόνια μετά την υποβολή της πρώτης αίτησης και τρία χρόνια μετά το ναυάγιο των διαβουλεύσεων για την πολυδιαφημιζόμενη ανάπτυξη του Ρώσου πολυεκατομμυριούχου, Νικολάι Ποταπένκο, στην περιοχή των Φοινικούδων, υποβλήθηκε νέα αίτηση για νέα ανάπτυξη στην ίδια περιοχή.

Για την νέα πρόταση έχει υποβληθεί Μελέτη Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον (ΜΕΕΠ) στην Περιβαλλοντική Αρχή η οποία έθεσε το εν λόγω έργο σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 7 Ιανουαρίου 2024.

Το έργο αφορά ενοποιημένη ανάπτυξη σύνθετων χρήσεων με την ονομασία «Larnaca Tower» αποτελούμενη από 28 ορόφους συνολικού ύψους 109 μέτρων, ιδιοκτησία της εταιρείας Lanomex Development Ltd στην περιοχή Φοινικούδες του Δήμου Λάρνακας.

Σημειώνεται ότι τον Ιούνιο του 2018 ο Ρώσος επενδυτής υπέβαλε αιτήσεις γιαπολεοδομική άδεια για οικιστικό πύργο 148 διαμερισμάτων και για ξενοδοχείο 100 δωματίων. Ακολούθως, ο ιδιοκτήτης αποφάσισε την αλλαγή της χρήσης του πύργου από 148 διαμερισμάτων σε ξενοδοχείο δυναμικότητας 263 δωματίων.

Συγκεκριμένα, η πρώτη αίτηση αφορούσε στην ανέγερση πολυώροφου οικιστικού κτηρίου 30 ορόφων και ξενοδοχείου 5 αστέρων. Η γνωμοδότηση επί της ΜΕΕΠ της πρώτης αίτησης εκδόθηκε την 1/6/2020 και η θέση της περιβαλλοντικής Αρχής ήταν ότι το έργο θα μπορούσε να υλοποιηθεί με την προϋπόθεση ότι θα τηρούνταν οι σχετικοί όροι, τόσο για τη φάση κατασκευής, όσο και για τη φάση λειτουργίας.

Η νέα αίτηση που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση υποβλήθηκε, καθώς ο επενδυτής αποφάσισε όπως προχωρήσει σε επανασχεδιασμό του έργου. Σε κάποιο βαθμό, ο σχεδιασμός του νέου προτεινόμενου έργου που υποβλήθηκε στην περιβαλλοντική Αρχή στις 7/11/2023 βασίστηκε στον σχεδιασμό του αρχικού έργου.

Η νέα ΜΕΕΠ αποτελείται συνολικά από 739 σελίδες και σε αυτή ενσωματώνονται άλλες έξι υποστηρικτικές μελέτες που αφορούν:

1) Γεωλογική/ γεωτεχνική μελέτη.

2) Μελέτη διαχείρισης και διάθεσης νερού αποστραγγιστικών έργων.

3) Υπολογιστικά μοντέλα διασποράς θορύβου για τη διαχείριση του περιβαλλοντικού θορύβου, τόσο κατά τη φάση κατασκευής, όσο και κατά τη φάση λειτουργίας.

4) Υπολογιστικά μοντέλα για τη διασπορά της σκόνης κατά το στάδιο κατασκευής του έργου.

5) Μελέτη σκίασης.

6) Μελέτη Εκτίμησης Κυκλοφοριακών Επιπτώσεων.

Η νέα προτεινόμενη ανάπτυξη θα αποτελείται από ένα κτήριο συνολικά 28 ορόφων και όχι κτηρίων δύο όπως η προηγούμενη αίτηση. «Κόβονται» δύο όροφοι, ενώ δεν περιλαμβάνει ξενοδοχειακή μονάδα. Το έργο περιλαμβάνει την ανέγερση ενοποιημένης ανάπτυξης σύνθετων χρήσεων, η οποία θα περιλαμβάνει οικιστικές μονάδες, εμπορικές αναπτύξεις, χώρους εστίασης, γραφεία και χώρους ευεξίας. Με βάση το σχεδιασμό του προτεινόμενου έργου, προβλέπονται 142 διαμερίσματα 1, 2 και 3 υπνοδωματίων.

Το προτεινόμενο έργο θα χωροθετηθεί σε τεμάχια που βρίσκονται στην ενορία Σκάλα, εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Λάρνακας. Το συνολικό εμβαδόν των τεμαχίων υλοποίησης του προτεινόμενου έργου είναι 4.585τ.μ.. Στο πλαίσιο υλοποίησης του προτεινόμενου έργου η επιφάνεια του εδάφους που εκτιμάται ότι θα σφραγισθεί ανέρχεται σε περίπου 3.150τ.μ., η οποία αντιστοιχεί στο 68,5% της συνολικής επιφάνειας των τεμαχίων.

Η εταιρεία ανάπτυξης του έργου, Lanomex Development Ltd, δραστηριοποιείται στον κατασκευαστικό τομέα παρέχοντας αναπτύξεις πολυτελών διαμερισμάτων και επαγγελματικών χώρων. Αναγνωρίζοντας πως ο Δήμος Λάρνακας παρουσιάζει συνεχόμενη ανάπτυξη και τη ζήτηση που υπάρχει στην περιοχή Φοινικούδες, σκοπός υλοποίησης του προτεινόμενου έργου είναι η ενίσχυση της ανάπτυξης της περιοχής.

Σύμφωνα με τους μελετητές, η ανάγκη υλοποίησης του προτεινόμενου έργου προκύπτει από την συνεχή ανάπτυξη της περιοχής και την αυξανόμενη ζήτηση αγοράς χώρων διαμονής, επαγγελματικούς χώρους εργασίας και εμπορικών καταστημάτων. Η κατασκευή και λειτουργία του προτεινόμενου έργου αναμένεται να επιφέρει, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα κοινωνικοοικονομικά και αναπτυξιακά οφέλη στην τοπική κοινωνία:

● Βελτίωση στην ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής.
● Αναβάθμιση και εμπλουτισμό των χρήσεων της περιοχής προς όφελος τόσο των μόνιμων κατοίκων όσο και των επισκεπτών, μέσα από τη δημιουργία χώρων φιλοξενίας, αναψυχής, ευεξίας καθώς επίσης και επαγγελματικών χώρων.
● Συμβολή στην ανάπτυξη της περιοχής μέσα από την δημιουργία πολλαπλών θέσεων εργασίας.
● Αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση της περιοχής.
● Η προτεινόμενη οικιστική χρήση αναμένεται να προσφέρει στην ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας καθώς θα προσφέρει πολυτελή διαμερίσματα για τη στέγαση ντόπιων ή/και επισκεπτών της περιοχής.
● Οι προτεινόμενοι χώροι για εμπορική χρήση θα συνεισφέρουν στην αύξηση των επισκεπτών στην περιοχή.
● Οι προτεινόμενοι χώροι για γραφειακή χρήση αναμένεται να φιλοξενούν εταιρείες οι οποίες θα εξυπηρετούνται από τις υπηρεσίες που προσφέρει η περιοχή.

Οι λύσεις διαχείρισης των νερών αποστράγγισης

Εκπονήθηκε μελέτη, δεδομένου του βάθους στο οποίο απαντάται υπόγειο νερό εντός των τεμαχίων.

Στο πλαίσιο διεξαγωγής των εργασιών θεμελίωσης του προτεινόμενου έργου και δεδομένου του βάθους στο οποίο απαντάται υπόγειο νερό εντός των τεμαχίων, εκπονήθηκε μελέτη διαχείρισης του νερού αποστράγγισης που θα προκύψει από τις εργασίες.

Οι εναλλακτικές λύσεις για την διαχείριση του αντλούμενου νερού συνοψίζονται ως εξής:

1. Επαναφόρτιση στον υδροφόρο ορίζοντα μέσω γεωτρήσεων ή φρεάτων στο κατάλληλο βάθος ή/και δεξαμενών.
2. Απόρριψη σε οχετό όμβριων.
3. Απομάκρυνση και απόρριψη σε άλλο, αδειοδοτημένο χώρο με τη χρήση βυτιοφόρων.
4. Απόρριψη στη θάλασσα στο απαιτούμενο βάθος και στην απαιτούμενη απόσταση, δεδομένης της εξασφάλισης άδειας από τις αρμόδιες Αρχές.

Σύμφωνα με τους μελετητές, στις τελευταίες τρεις περιπτώσεις θα πρέπει να εξεταστούν τόσο οι πιθανές επιπτώσεις που θα προκαλέσει η απόρριψη τέτοιας ποσότητας και ποιότητας νερού στον συγκεκριμένο χώρο όσο και η δυνατότητα του χώρου, όπου θα γίνει η απόρριψη, να δεχτεί τέτοιες ποσότητες νερού.

Η πρώτη λύση θεωρείται η πιο ευνοϊκή κυρίως για τους παρακάτω παράγοντες:

Α) Οι αντλούμενες ποσότητες είναι δυνατό να διοχετευτούν πίσω στο έδαφος σε μικρή απόσταση από τα σημεία άντλησης.
Β) Oι δυνατότητες διοχέτευσης των νερών στο υπέδαφος είναι πολύ μεγάλες, κατά πάσα πιθανότητα πολύ μεγαλύτερες από ότι έχει εκτιμηθεί στην προκαταρκτική έκθεση.
Γ) Με την επανεισαγωγή του αντλούμενου νερού στο έδαφος, θα αποφευχθεί η πιθανή απόρριψή του στο θαλάσσιο περιβάλλον και κατά συνέπεια η εμφάνιση πιθανών δυσμενών επιπτώσεων σε αυτό.
Δ) Οι διαδικασίες άντλησης και αποστράγγισης της εκσκαφής, όσο και η διαχείριση των νερών με αυτόν τον τρόπο είναι διεργασίες διαχειρίσιμες.

Πηγή: Philenews

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00