Δύο τύποι γρίπης μας ταλαιπωρούν – Διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία
Δύο είναι οτύποι γρίπης που μας ταλαιπωρούν και θα συνεχίσουν να μας ταλαιπωρούν για τους επόμενους τουλάχιστον δύο μήνες ενώ οι υγειονομικές Αρχές παραμένουν σε εγρήγορση και με εγκύκλιο τους καλούν όλους τους γιατρούς να χορηγούν έγκαιρα τα αντιιικά φάρμακα για τον κορωνοϊό για να προλαμβάνουν την επιδείνωση των συμπτωμάτων που προκαλεί η νόσος Covid-19.
Με βάση τα δεδομένα του υπουργείου Υγείας τις πρώτες 10 ημέρες του Ιανουαρίου, είχαν καταγραφεί 3.346 νέα περιστατικά κορωνοϊού με τα περισσότερα να αφορούν τις ηλικιακές ομάδες 55-59 ετών και 60-64 ετών. «Όσον αφορά στις εργαστηριακές εξετάσεις, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 3.205 εκ των οποίων το ποσοστό θετικότητας ήταν 10,4% σε σύγκριση με 8,1% το δεκαήμερο που είχε προηγηθεί». Στην εγκύκλιο τονίζεται ότι η αύξηση των περιστατικών έχει οδηγήσει και σε αυξημένο αριθμό ασθενών στα νοσηλευτήρια για αυτό και «με σκοπό την προστασία των ευάλωτων ομάδων κρίνεται σημαντική η έγκαιρη έναρξη της αντιιικής αγωγής».
Υπενθυμίζεται ότι και από πλευράς ΟΚΥπΥ είχε τονιστεί τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα ότι «παρατηρείται το φαινόμενο άτομα ηλικίας 50-60 ετών να εισάγονται για νοσηλεία επειδή καθυστερεί η έναρξη της χορήγησης αντιιικών φαρμάκων ή καθυστερούν οι ίδιοι οι ασθενείς να αποταθούν στον προσωπικό τους γιατρό για να τους καθοδηγήσει σωστά».
Σε ό,τι αφορά την γρίπη, οι εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία αυξάνονται σταδιακά και σταθερά και πλέον η γρίπη Α και γρίπη Β έχουν μπει για τα καλά στην καθημερινότητα όλων μας.
Η γρίπη Α κατέχει τα σκήπτρα, η γρίπη Β ακολουθεί, ενώ σε σπανιότατες μόνο περιπτώσεις εμφανίζεται στους ανθρώπους και ο τύπος C της γρίπης.
Η γρίπη Α όπως εξηγεί ο παθολόγος- λοιμωξιολόγος Νικόλαος Σπερνοβασίλης, «διαχωρίζεται σε υπότυπους ανάλογα με συγκεκριμένες πρωτεΐνες οι οποίες υπάρχουν στην επιφάνεια του ιού».
Παραδείγματα τέτοιων υποτύπων είναι οι γνωστοί σε όλους μας Η1Ν1 και Η3Ν2, «οι οποίοι είναι και οι συχνότεροι υπότυποι γρίπης Α οι οποίοι κυκλοφορούν στους ανθρώπους».
Η γρίπη Α, εξάλλου, «παρουσιάζεται πιο συχνά από τη γρίπη Β και αφορά σχεδόν τα 2/3 των περιστατικών που καταγράφονται στον Δυτικό κόσμο. Και οι δύο τύποι μπορούν να προκαλέσουν επιδημίες. Μέχρι σήμερα όμως, μόνο η γρίπη Α έχει προκαλέσει πανδημίες, με πιο γνωστές όλων τις πανδημίες από τις αρχές του περασμένου αιώνα (1918) μέχρι και το 2009».
Όσον αφορά τα συμπτώματα τα οποία εμφανίζει ο ασθενής, «δεν υπάρχει διαφορά στο είδος των συμπτωμάτων μεταξύ των δύο τύπων, αλλά στους ενήλικες η γρίπη Α είναι πιο σοβαρή συνήθως από τη γρίπη Β, ενώ στα παιδιά η γρίπη Β μπορεί να είναι πιο σοβαρή από ότι είναι στους ενήλικες».
«Η περίοδος επώασης των δύο ιών (το χρονικό διάστημα μεταξύ μόλυνσης και ανάπτυξης συμπτωμάτων) είναι συνηθέστερα μεταξύ μιας και τεσσάρων ημερών. Τα πιο τυπικά συμπτώματα και σημεία της γρίπης είναι η ξαφνική – χωρίς πρότερα – συμπτώματα – εμφάνιση υψηλού πυρετού, ο μη παραγωγικός βήχας, οι μυαλγίες, η κακουχία, η κεφαλαλγία, ενώ μπορεί να συνυπάρχει ρινική συμφόρηση και φαρυγγαλγία. Αξιοσημείωτα, το 10% -20% των παιδιών με γρίπη μπορεί να παρουσιάσουν εμετό και διάρροια. Τέλος, οι ηλικιωμένοι άνθρωποι και οι ανοσοκατασταλμένοι μπορεί να εμφανίσουν τη λοίμωξη με λιγότερα από τα προαναφερθέντα συμπτώματα και σημεία (π.χ. απουσία υψηλού πυρετού ή μυαλγιών σε σχέση με τους νεότερους ή τους ανοσοεπαρκείς ασθενείς)».
Αυτό συμβαίνει, επειδή, μεταξύ άλλων, «οι μεγάλοι σε ηλικία άνθρωποι και οι ανοσοκατασταλμένοι έχουν διαταραγμένη λειτουργία ανοσοποιητικού».
Όσον αφορά την αντιμετώπιση της γρίπης, «κυκλοφορούν συγκεκριμένα αντι-ιικά φάρμακα, των οποίων η έγκαιρη χορήγηση είναι σημαντική. Όμως, όπως και στις περισσότερες αναπνευστικές λοιμώξεις, η πρόληψη αποτελεί τον κεφαλαιώδη παράγοντα αντιμετώπισης τους όσον αφορά τη βαρύτητά τους, και υπάρχουν πλέον αρκετά εμβόλια έναντι της γρίπης.Στην Κύπρο δεν είναι ακόμα όμως διαθέσιμα τα νεότερης γενιάς εμβόλια για τη συγκεκριμένη λοίμωξη».
Όπως σε όλες τις αμιγώς ιογενείς λοιμώξεις, έτσι και στην περίπτωση της γρίπης, «τα αντιβιοτικά δεν έχουν θέση στην αντιμετώπιση τους, παρά μόνο εάν λάβει χώρα βακτηριακή επιλοίμωξη».
Σύμφωνα με τον κ. Σπερνοβασίλη, «μετά τον αυξημένο συγχρωτισμό κατά τις εορτές και δεδομένου του πρόσφατου ανοίγματος των σχολείων και της επιδείνωσης των κλιματικών συνθηκών παρατηρείται γενικότερα αύξηση της συχνότητας των αναπνευστικών λοιμώξεων, μεταξύ των οποίων και της γρίπης.Το γεγονός αυτό καθιστά αναγκαία την υπενθύμιση ότι τα συνήθη μέτρα ατομικής προστασίας (όπως το πλύσιμο χεριών, αποφυγή συγχρωτισμού εάν παρουσιάζουμε συμπτώματα ή εάν οι άλλοι έχουν συμπτώματα, ο καλός αερισμός χώρων κ.α.) αποτελούν την πιο σημαντική παρέμβαση για τη διακοπή της αλυσίδας μετάδοσής των λοιμώξεων αυτών.»
Χορήγηση αντιιικών φαρμάκων μέχρι και 5 ημέρες μετά τη διάγνωση
Η εγκύκλιος των Ιατρικών Υπηρεσιών του υπουργείου Υγείας στάλθηκε χθες μέσω του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας στους γιατρούς.
Απευθυνόμενες προς τους γιατρούς οι Ιατρικές Υπηρεσίες συστήνουν:
> Συνταγογραφείτε έγκαιρα το αντιιικό φάρμακο για τους δικαιούχους ασθενείς που πληρούν τα κριτήρια του πρωτοκόλλου του υπουργείου Υγείας.
> Το αντιιικό φάρμακο χορηγείται σε ασθενείς με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη εξέταση, ήπια ή μέτρια νόσο που δεν χρήζουν νοσηλείας, εντός πέντε ημέρων από την ημέρα έναρξης των συμπτωμάτων ή την ημερομηνία διενέργειας τεστ και με τουλάχιστον ένα παράγοντα κινδύνου σύμφωνα με το συγκεκριμένο πρωτόκολλο (χορήγηση από τα φαρμακεία του ΟΚΥπΥ).
«Ο στόχος της έγκαιρης χορήγησης της αντιιικής αγωγής είναι να προληφθεί η εξέλιξη σε βαριά νόσο που μπορεί να οδηγεί σε εισαγωγές στα νοσοκομεία ακόμα και σε θάνατο».
Σύμφωνα με το πρωτόκολλο που επισυνάπτεται στην εγκύκλιο,το αντιιικό φάρμακο δεν συστήνεται για χρήση στα παιδιά, στις εγκύους και θηλάζουσες μητέρες. Στην περίπτωση γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας συστήνεται η λήψη αποτελεσματικών μέτρων αντισύλληψης κατά τη διάρκεια χορήγησης του φαρμάκου και για επτά ημέρες μετά την τελευταία δόση. Δεν ενδείκνυται επίσης για αικοκαθαιρόμενους ασθενείς ή ασθενείς με τελικού σταδίου χρόνια νεφρική ανεπάρκεια και σε άτομα με ηπατική ανεπάρκεια. «Προ της χορήγησης συνίσταται ο έλεγχος αλληλεπιδράσεων με άλλα συγχορηγούμενα φαρμακευτικά σκευάσματα».
Οι ασθενείς στους οποίους χορηγείται πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια και ο γιατρός για τη συνταγογράφηση καλείται να συμπληρώσει συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο.
Το φάρμακο χορηγείται μόνο μετά από σύσταση γιατρού και υπό προϋποθέσεις και το υπουργείο Υγείας στην εγκύκλιο του τονίζει ότι είναι απαραίτητο, ειδικά για τις ευάλωτες ομάδες, η ενθάρρυνση για εμβολιασμό με την ενισχυτική δόση των ευπαθών ομάδων και συγκεκριμένα των ατόμων άνω των 60 ετών».
Μέσω Ελλάδας θα προμηθευτούμε φάρμακα
Για ακόμα μια μέρα θα μείνει η Κύπρος χωρίς αντιιικά φάρμακα για τον κορωνοϊό αφού οι ποσότητες που αναμενόταν να φθάσουν στο νησί χθες δεν κατέστη δυνατόν να αφιχθούν λόγω κακοκαιρίας που επικρατεί στην Γερμανία. Όπως ανέφερε σε ανακοίνωση του το υπουργείο Υγείας «λόγω της ακύρωσης εκατοντάδων πτήσεων στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης εξαιτίας της κακοκαιρίας που επικρατεί, δεν κατέστη δυνατή η προγραμματισμένη για σήμερα (χθες) το πρωί, άφιξη στην Κύπρο, της παραγγελίας του αντιικού φαρμάκου Paxlovid. Ως εκ τούτου, και προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω ταλαιπωρία των ασθενών, το υπουργείο Υγείας ήρθε σε συνεννόηση με το υπουργείο Υγείας της Ελλάδας, για την άμεση αποστολή στη χώρα μας ποσότητας σκευασμάτων Paxlovid, εν αναμονή της άφιξης της παραγγελίας από τη Γερμανία».
Πηγή: Philenews