Monday, November 25, 2024
Home » Δυσεύρετοι οι επαγγελματίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών στην Κύπρο

Δυσεύρετοι οι επαγγελματίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών στην Κύπρο

0 comments

Δυσεύρετοι οι επαγγελματίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών στην Κύπρο

Περιζήτητοι για τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, όμως, λιγοστοί μπροστά στις ανάγκες που διαμορφώνονται, είναι οι επαγγελματίες τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών.

Η Κύπροςκαταγράφει μικρότερο ποσοστό επαγγελματιών (3,9%) στους εν λόγω κλάδους σε σύγκριση με το μέσο όρο της ΕΕ (4,5%), όπως επίσης και λιγότερους σπουδαστές (2,7% έναντι 3,9% στην ΕΕ). Τα εν λόγω δεδομένα παρουσιάστηκαν σε διάσκεψη Τύπου, στην οποία ανακοινώθηκε το πρόγραμμα ICT Re-Up Skilling, που αφορά την εκπαίδευση και κατάρτιση ατόμων στις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνίας.

Ο γενικός διευθυντής του υφυπουργείου Καινοτομίας, Νεόφυτος Παπαδόπουλος σημείωσε ότι στις 2 Φεβρουαρίου 2024 θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική ημερίδα, με τους ενδιαφερόμενους να μπορούν να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής μέχρι τις 16 Φεβρουαρίου 2024.

Το πρόγραμμα θα δώσει προτεραιότητα σε εγγεγραμμένους ανέργους, ενώ απευθύνεται σε άτομα με ακαδημαϊκό υπόβαθρο στις θετικές και οικονομικές επιστήμες. Η αξιολόγηση των αιτήσεων και οι συνεντεύξεις θα ολοκληρωθούν μέχρι τις 8 Μαρτίου, ώστε να επιλεγούν έως 15 άτομα.

Στις 18 Μαρτίου αρχίζει το πιλοτικό πρόγραμμα με διάρκεια 10 εβδομάδων, το οποίο χαρακτηρίστηκε ως εντατικό και απαιτητικό. Ακολουθούν εξετάσεις πιστοποίησης και συνεντεύξεις, αλλά και αποτίμηση του προγράμματος και διαμόρφωση νέας πρόσκλησης σε άλλες θεματικές. Η ολοκληρωτική αποτίμηση του προγράμματος θα γίνει μετά την έλευση 6μηνων από την εργοδότηση των συμμετεχόντων στις επιχειρήσεις.

Ο νέος υφυπουργός Καινοτομίας, Νικόδημος Δαμιανού, ανέφερε ότι στους κύριους στόχους που θέτει η ΕΕ είναι έως το 2030 το 80% των πολιτών να κατέχει τουλάχιστον βασικές ψηφιακές δεξιότητες και συνολικά 20 εκατ. πολίτες να απασχολούνται στις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνίας. Οι εν λόγω στόχοι έχουν υιοθετηθεί και από την Κύπρο, ανέφερε και σημείωσε την έλλειψη επαγγελματιών στον εν λόγω κλάδο.

Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Παναγιώτου, ανέφερε ότι η ανεργία στην Κύπρο βρίσκεται λίγο πιο πάνω από 6%, όμως οι εγγεγραμμένοι άνεργοι είναι κατά πολύ λιγότεροι. Η οικονομία μας μεγαλώνει, περισσότερο από όσο μπορούμε δημογραφικά να υποστηρίξουμε. «Χρειαζόμαστε Ευρωπαίους και πολίτες τρίτων χωρών για να στελεχωθεί αποτελεσματικά η οικονομία μας», είπε ανάμεσα σε άλλα.

Ο Επίτροπος Επικοινωνιών Γιώργος Μιχαηλίδης, σημείωσε ότι είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ανθρώπινο δυναμικό στους τομείς τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, ιδιαίτερα στον τομέα της κυβερνοασφάλειας. «Δεν υπάρχουν οι αναγκαίες δεξιότητες. Στην ΕΕ αναμένεται ότι 350.000 θέσεις δεν θα στελεχωθούν στον τομέα της κυβερνοασφάλειας. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο να βρεις τους εργαζομένους αλλά και να τους κρατήσεις».

Ο κ. Μιχαηλίδης υπογράμμισε ότι υπάρχει παρανόηση στην κοινωνία, ότι για να ασχοληθεί κάποιος με την κυβερνοασφάλεια πρέπει να έχει υπόβαθρο πληροφορικής. «Θα μπορούσε κάλλιστα ένας μαθηματικός με εκπαίδευση στην κρυπτογράφηση να γίνει ένας εξαίρετος κρυπτογράφος». Κάλεσε να γίνουν αλλαγές στο ΕΤΕΚ ώστε να μπορεί πλέον ένα άτομο με εκπαιδεύσεις να εγγραφεί στους καταλόγους, ώστε στη συνέχεια να προσληφθεί καθώς επίσης να αναγνωρίζονται, πέρα από τα ακαδημαϊκά προσόντα, τα επαγγελματικά.

Ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής (CITEA), Δημήτρης Νησιώτης, υπογράμμισε ότι υπάρχουν αρκετά μεγάλες ανάγκες που δεν μπορούν να καλυφτούν από τους υφιστάμενους απόφοιτους. «Είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να αλλάξουμε ρυθμό και γι αυτό χρειάζονται δραστικά μέτρα, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα». Χρειάζεται, είπε, να δοθεί έμφαση στα σχολεία και την εκπαίδευση αλλά και πιο άμεσε λύσεις, όπως το πρόγραμμα ICT Re-Up Skilling. «Το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό», υπογράμμισε.

Πηγή: Philenews

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More