Monday, December 23, 2024
Home » Δεν υπάρχει μετρητής ευτυχίας τα Χριστούγεννα

Δεν υπάρχει μετρητής ευτυχίας τα Χριστούγεννα

0 comments

Δεν υπάρχει μετρητής ευτυχίας τα Χριστούγεννα

Ποιος είπε ότι τις ημέρες των γιορτών πρέπει να πετάς από ευτυχία; Από την άλλη, ποιος είπε ότι στο τραπέζι αν δεν υπάρχουν 15 διαφορετικά φαγητά και υπάρχουν 10 θα περάσεις λιγότερο καλά; Και τα παιδιά; Αν δεν πάρουν έξι και πάρουν τέσσερα δώρα τι έγινε; Άλλωστε με βάση το μύθο του Αη Βασίλη, στη σακούλα υπάρχει χώρος μόνο για ένα δώρο για κάθε παιδί.

Αποσυνδέσου από τα πρέπει των γιορτών και θα περάσεις καλά!

Μπορείς να περάσεις τις ημέρες των γιορτών με την οικογένεια σου. Με καλή κουβέντα, καλό φαγητό (που δεν θα σου αφήσει κιλά στο τέλος του δωδεκαημέρου), καλό κρασί (που δεν θα σου προκαλέσει πονοκέφαλο και ανακατωσούρα την επόμενη ημέρα). Θα πιεις βεβαίως ένα ποτηράκι παραπάνω αλλά μην το παρακάνεις. Πρόσφερε δώρα σημασίας και αγάπης. Μπορείς να επιλέξεις ένα δυο καλούς φίλους ή μπορείς ακόμα να περάσεις τις ημέρες των γιορτών μόνος σου. Στον καναπέ σου με κουβέρτα και μια καλή ταινία στην τηλεόραση.

«Δεν υπάρχει μετρητής ευτυχίας τα Χριστούγεννα», τονίζουν στον «Φ» δύο επιστήμονες. Οι Κυριάκος Πλατρίτης, κλινικός ψυχολόγος και Πάνος Πλατρίτης, κλινικός διαιτολόγος μας δίνουν μικρές αλλά πολύ σημαντικές συμβουλές για να περάσουμε καλά και όπως εμείς θέλουμε και όχι όπως το επιβάλλει η προσποιητή κοινωνική υποβολή του «είναι Χριστούγεννα πρέπει όλοι να είμαστε τρισευτυχισμένοι» ή «τα Χριστούγεννα είναι μία φορά το χρόνο ας τα γιορτάσουμε τρώγοντας».

Ειδικά στις μέρες μας που το οικογενειακό εισόδημα μόλις που αρκεί για να βγάλουμε το μήνα,ο υπερκαταναλωτισμός που καταλαμβάνει την κοινωνία και τα εκατομμύρια των προκλήσεων στην αγορά μπορεί να μας οδηγήσουν σε λάθος μονοπάτια.

«Η κατάθλιψη των Χριστουγέννων και της αλλαγής του χρόνου δεν είναι σπάνια στις μέρες μας και υπάρχουν πολλοί λόγοι που συντελούν στην αντιφατική με το πνεύμα των Χριστουγέννων διάθεση. Στην πραγματικότητα τα Χριστούγεννα είναι στατιστικά η πιο πιθανή περίοδος να βιώσει κάποιος κατάθλιψη. Ο απολογισμός την χρονιάς που πέρασε, οι πιθανές αποτυχίες ή ατυχίες στην εργασία, οι απώλειες, μπορούν να οδηγήσουν σε απόγνωση. Άνθρωποι που έχουν βιώσει θάνατο αγαπημένου προσώπου, διαζύγιο ή απόλυση είναι πιο ευάλωτοι στην εκδήλωση κατάθλιψης την περίοδο των Χριστουγέννων η οποία για πολλούς είναι μια περίοδος αυτοκριτικής και αξιολόγησης. Αυτό μπορεί να προκαλέσει εντονότατο στρες. Οι υπέρμετρες και μη- ρεαλιστικές φιλοδοξίες που τέθηκαν για τη χρονιά που πέρασε και που πιθανότατα δεν πραγματοποιήθηκαν, είναι από τους σημαντικότερους παράγοντες άγχους και μελαγχολικών συναισθημάτων. Η ματαίωση των «υπερβολικών προσδοκιών» αφήνει αισθήματα κενού και κατάθλιψης».

Υπάρχουν και άνθρωποι που δεν μπορούν να βρίσκονται κοντά σε συγγενείς και φίλους, είτε λόγω απόστασης είτε λόγω εργασίας «και η μοναξιά μπορεί να γίνει πολύ έντονη τις μέρες των γιορτών που είναι παραδοσιακά αφιερωμένες στην οικογένεια και στους αγαπημένους μας ανθρώπους».

Από την άλλη, έχουμε την εμπορευματοποίηση των γιορτών, η οποία σε συνάρτηση με την οικονομική στενότητα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες πολίτες και στην Κύπρο, μπορεί να προκαλέσει πολύ δυσάρεστα συναισθήματα.

«Όσοι δεν είμαστε πλέον σε θέση οικονομικά να απολαύσουμε τα Χριστούγεννα τις αγαπημένες μας συνήθειες μπορούμε να πειραματιστούμε με εναλλακτικές ανέξοδες δραστηριότητες. Η ενασχόληση με τη φύση και τις τέχνες, η επίσκεψη σε ένα μέρος που πάντα θέλαμε να πάμε άλλα συνεχώς το αναβάλλαμε, η ανάγνωση ενός καλού βιβλίου ξεχασμένου στο ράφι της βιβλιοθήκης μας είναι απλές και εύκολες πράξεις που θα μπορούσαν να μας προσφέρουν μεγάλη ικανοποίηση. Η πνευματικότητα και ο εθελοντισμός επίσης βοηθούν», λέει ο Κυριάκος Πλατρίτης.

Ακόμα όμως και αν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα οικονομικά, έστω και με δυσκολία, αλλά μας κατατρώει η κατάθλιψη των γιορτών, εκείνο που δεν πρέπει να κάνουμε είναι καταφύγουμε στην υπερκατανάλωση φαγητού και ποτού.

«Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ακόμη ότι οι καταχρήσεις στο φαγητό και το ποτό δεν πρόκειται να αναπληρώσουν τα κενά και τις στερήσεις που αντιμετωπίζουμε κατά την περίοδο των γιορτών αλλά, αντιθέτως, θα επιδεινώσουν ακόμη περισσότερο τη δυσφορία και τη μελαγχολική διάθεση που βιώνουμε», τονίζει ο Κυριάκος Πλατρίτης και ο Πάνος Πλατρίτης προσθέτει: «Πριν πέσετε με τα μούτρα στα χριστουγεννιάτικα γλυκά και τα πλούσια εορταστικά εδέσματα των ρεβεγιόν, καλό είναι να σκεφτείτε, μεταξύ άλλων, και το κατά πόσο αξίζει να αυξήσετε το βάρος σας για μια – δύο ημέρες διατροφικής «κραιπάλης. Σε μια τυπική ημέρα κατά την οποία υπερκαταναλώνουμε διάφορα «χριστουγεννιάτικα εδέσματα», μπορούμε να προσλάβουμε μέχρι και 4.000 θερμίδες και 1.600 mg χοληστερόλης – ποσά διπλάσια και τετραπλάσια από την ημερήσια απαίτηση σε ενέργεια και πρόσληψη χοληστερόλης μιας ενήλικης γυναίκας».

Να θυμάσαι ότι «η λιτότητα δεν είναι φτώχεια»

Τα πράγματα είναι απλά, «πρέπει να κατανοήσουμε ότι λιτότητα δεν σημαίνει φτώχεια και να βρούμε τον δικό μας ξεχωριστό τρόπο για να περάσουμε καλά και μακριά από την μελαγχολία». Πρέπει επίσης να το πιστέψουμε ότι «δεν υπάρχει κανένας αδίστακτος μετρητής ευτυχίας τις ημέρες των γιορτών».

Τις γιορτινές ημέρες δηλαδή, ΔΕΝ απαγορεύεται:

> Να μην είσαι τρισευτυχισμένος.

> Να διατηρήσεις τη ψυχραιμία σου και να μην προβείς σε ριζικές αλλαγές στη ζωή σου, εν βρασμώ, μόνο και μόνο επειδή είναι Χριστούγεννα ή Πρωτοχρονιά.

> Να πεις «όχι» σε κοινωνικές υποχρεώσεις που σε καταπιέζουν.

> Να περνάς χρόνο μόνος με τον εαυτό σου, απλά να ξεκουραστείς.

«Αν έχεις συνδέσει τα Χριστούγεννα με οικογενειακά δείπνα που σου προκαλούν άγχος, απλά απόφυγέ τα. Πήγαινε εκεί και όπου νιώθεις καλά. Δώσε προτεραιότητα σε δικές σου αγαπημένες δραστηριότητες. Απόφυγε και τις καταχρήσεις.».

Για να περάσεις καλά:

> Χρησιμοποίησε τη φαντασία σου για να προσφέρεις δώρα που συμβολίζουν την αγάπη σου και φανερώνουν τη διάθεση να αφιερώσεις χρόνο για να ευχαριστήσεις αυτούς που αγαπάς.

> Αν δεν έχεις τη διάθεση ή τη δυνατότητα να συμμετάσχεις σε κοινωνικές εκδηλώσεις, μπορείς να εμπλακείς σε εναλλακτικές, πιο απλές δραστηριότητες όπως για π.χ. να δεις ταινίες που πάντα ήθελες και ποτέ δεν είχες το χρόνο.

> Ο καλύτερος τρόπος για να πάρεις είναι να δώσεις. Ακόμα κι αν αισθάνεσαι μελαγχολικός, μπορείς να προσφέρεις. Υπάρχουν πάντα άνθρωποι που όσο λίγα κι αν είναι αυτά που έχεις να δώσεις για εκείνους είναι πολύτιμα και ικανά να προκαλέσουν μεγάλη χαρά και ανακούφιση.

> Ειδικά κοντά σε παιδιά ακόμα και οι πιο κυνικοί θα βιώσουν τα Χριστούγεννα από διαφορετική προοπτική- στην ουσία τους. Χαρίζοντας λίγες όμορφες στιγμές σε παιδιά που είναι μόνα τους αυτές τις μέρες, είναι σίγουρο ότι θα πάρει κανείς πολλή αγάπη ίσως μάλιστα παρασυρθεί και ταξιδέψει και ο ίδιος λίγο.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ

Απλά πέρνα καλά

Το δεν πάω πουθενά αν δεν νιώθω καλά να πάω ή ακόμα κι αν βαριέμαι να σηκωθώ από τον καναπέ μου, το εφαρμόζω εδώ και πάρα πολλά χρονιά γενικά. Οι πολύ δικοί μου άνθρωποι ξέρουν ότι αυτή είμαι και με αγαπούν, όπως και εγώ τους αγαπώ, με τα καλά μου και τα κακά μου (δεν είναι αυτό άλλωστε η αγάπη;) Οι πιο μακρινοί με θεωρούν στριμμένη, δύσκολη, εγωίστρια. Δεν είμαι από εκείνους που τις γιορτές τους πιάνει μελαγχολία. Αντιθέτως! Διάλεξε αυτούς που θέλεις. Το νόημα των Χριστουγέννων δεν βρίσκεται στην ζάχαρη άχνη και το παραφουσκωμένο στομάχι. Το νόημα των Χριστουγέννων είναι μέσα σου. Το «είμαι καλά» εσύ το ορίζεις. Απλά πέρνα καλά.

Πηγή: Philenews

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00