Thursday, October 3, 2024
Home » «Ανέβηκα στον πάγκο και φώναζα βοήθεια» –  Νύχτα τρόμου από το τσουνάμι λάσπης στην ελεύθερη Αμμόχωστο

«Ανέβηκα στον πάγκο και φώναζα βοήθεια» –  Νύχτα τρόμου από το τσουνάμι λάσπης στην ελεύθερη Αμμόχωστο

0 comments

«Ανέβηκα στον πάγκο και φώναζα βοήθεια» – Νύχτα τρόμου από το τσουνάμι λάσπης στην ελεύθερη Αμμόχωστο

Ώρες απόγνωσης και τρόμου πέρασαν χθες ηλικιωμένοι άνθρωποι στην κοινότητα Ξυλοφάγου, οι οποίοι είδαν το νερό να εισβάλει στα σπίτια τους με τους ίδιους να αδυνατούν να διαχειριστούν την κατάσταση. Μια 77χρονη ανέβηκε στο πάγκο της πλημμυρισμένης κουζίνας της και φώναζε βοήθεια. Μια 90χρονη έκλαιγε στο κρεβάτι της στο οποίο εγκλωβίστηκε.

Ο κοινοτάρχης Ξυλοφάγου, Γεώργιος Τάσου, μιλώντας για την πιο δύσκολη νύχτα που πέρασαν, παρομοίασε την περιοχή με μικρή Βενετία. Εκτός από τις ζωές που κινδύνεψαν και τις καταστροφές σε σπίτια και επιχειρήσεις από τα λασπόνερα, την επαρχία έπληξε, χθες, και ανεμοστρόβιλος.

Οι εικόνες που φτάνουν διαρκώς στο philenews είναι όλο και πιο συγκλονιστικές. «Αμά θωρείς το νερό να μπαίνει έσω και δεν μπορείς να κάνεις τίποτε, φωνάζεις μόνο βοήθεια», περιγράφει με δάκρια και παράπονο στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση η 77χρονη Παναγιώτα Θεωρή, η οποία ζει στην Ξυλόφάγου. Το περιστατικό έγινα γύρω στις 8:00 το βράδυ και η ίδια από την αγωνία και το φόβο δεν έπεσε να κοιμηθεί. «Ήταν η πιο άσχημη νύχτα που πέρασα στη ζωή μου».

Στις περιγραφές της εξηγεί ότι οι δρόμοι γύρω από το σπίτι της πλημμύρισαν, με αποτέλεσμα να μπει νερό στην αυλή της και έπειτα στην κουζίνα της . «Πήρα αμέσως τηλέφωνο τα παιδιά μου, αλλά είχε πλημμυρίσει όλη η αυλή και δεν μπορούσαν να περάσουν. Δεν ήξερα τι να κάνω. Βγήκα στο παράθυρο, ανέβηκα στον πάγκο και φώναζα βοήθεια των παιδιών μου».

Σε μια άλλη περίπτωση μια 90χρονη μαζί με τη φροντίστριά της κινδύνεψαν από τα λασπόνερα. Η Μαρία Μιχαηλίδου, κόρης της 90χρονης μίλησε στην κάμερα του OMEGA, περιγράφοντας δραματικές ώρες για τις δύο γυναίκες. «Με κάλεσε στο τηλέφωνο και μου είπε πως κλαίει η γιαγιά. Όταν ήρθαμε, βρήκαμε χάος. Το νερό είχε φτάσει ως το κρεβάτι και προσπαθούσαμε να το βγάλουμε έξω από το σπίτι. Πώς να περπατήσει με το πι;», είπε.

Τη δραματική νύχτα που προηγήθηκε, περιγράφει και ο κοινοτάρχης Ξυλοφάγου Γεώργιος Τάσου. «Είμαι 70 ετών και πρώτη φορά βλέπω την Ξυλοφάγου να μετατρέπεται σε μικρή Βενετία και να είναι ένα τεράστιο ποτάμι», είπε και πρόσθεσε ότι «ορισμένοι ηλικιωμένοι ξύπνησαν έντρομοι και κάλεσαν τα παιδιά τους για βοήθεια μέχρι να έρθει και η πυροσβεστική. Έζησαν πολύ δύσκολες ώρες αυτοί οι άνθρωποι».

Ο κ. Τάσου ανέφερε πως περισσότερα από 30 σπίτια και επιχειρήσεις γέμισαν λασπόνερα και έχουν υποστεί ζημιές. «Λόγω του όγκου νερού το σύστημα ομβρίων υδάτων δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν αυτά τα προβλήματα». Υπογράμμισε, ακόμη, ότι εδώ και τέσσερα χρόνια η κοινότητα τους ζητάει να επεκταθεί το ωράριο του πυροσβεστικού σταθμού, ο οποίος σήμερα λειτουργεί μόνο στη διάρκεια της ημέρας.

Περά από τη νεροποντή, χθες βράδυ στην περιοχή Αγίας Νάπας δημιουργήθηκε ανεμοστρόβιλος. Το φαινόμενο κατέγραψαν πολίτες, οι οποίες ανέβασαν φωτογραφίες και βίντεο στο λογαριασμό «Καιρόφιλοι Κύπρου» στο Facebook. Μάλιστα, φαίνεται και τα όσα προκάλεσε το φαινόμενο, το οποίο ξερίζωσε δέντρο και παρέσυρε αντικείμενα.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Ανδρέας Κεττής, σημείωσε το τελευταίο 24ώρο ανταποκρίθηκαν σε 76 περιστατικά, 16 πυρκαγιές και 60 ειδικές υπηρεσίες. Λόγω των έντονων βροχοπτώσεων δέχθηκε συνολικά 56 κλήσεις στην Επαρχία Αμμοχώστου και ειδικά για το τρίγωνο των κοινοτήτων Ξυλοφάγου, Φρέναρος, Λιοπέτρι.

Τα πιο σημαντικά περιστατικά αφορούσαν τέσσερις διασώσεις ηλικιωμένων, οι οποίοι είχαν εγκλωβιστεί σε τέσσερις διαφορετικές οικίες. Επιπρόσθετα διεκπεραιώθηκαν τουλάχιστον εννέα αντλήσεις ομβρίων υδάτων από υποστατικά και ανοίγματα οχετών.

Πηγή: Philenews

You may also like

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise