Thursday, October 3, 2024
Home » Ακάμας: Άλλα τρία έργα εγκαινιάζει σήμερα ο Πρόεδρος

Ακάμας: Άλλα τρία έργα εγκαινιάζει σήμερα ο Πρόεδρος

0 comments

Ακάμας: Άλλα τρία έργα εγκαινιάζει ο Πρόεδρος

Το πολυαναμενόμενο Εθνικό Πάρκο Ακάμα και το νέο Τοπικό Σχέδιο της χερσονήσου μπορεί να συνεχίζουν να είναι θολά, με αποφάσεις να ανατρέπονται συνεχώς, με καθυστερήσεις να διαδέχονται η μια την άλλη, με προπαρασκευαστικά έργα να σταματούν λόγω κακής εκτέλεσης, ωστόσο, πίσω από τη μεγάλη εικόνα, οι μικρότερες ψηφίδες που θα δημιουργήσουν το μεγάλο παζλ μπαίνουν με γοργό ρυθμό στις θέσεις τους. Στις ίδιεςτις κοινότητες του Ακάμα, την ίδια στιγμή, έργα πολιτιστικής και περιβαλλοντικής σημασίας δημιουργούνται το ένα μετά το άλλο, συντελώντας σε μια νέα πραγματικότητα που έχει άμεση σχέση με τη διαβίωση των ανθρώπων στην περιοχή.

Ο οργασμός των έργων στις κοινότητες της χερσονήσου είναι ιδιαίτερα έντονος τον τελευταίο χρόνο. Μόλις δύο μήνες μετά τα εγκαίνια έργων σε Αρόδες, Κάθηκα και Δρούσεια από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Νίκος Χριστοδουλίδης επιστρέφει στη χερσόνησο για να εγκαινιάσει άλλα τρία έργα, στην περιοχή της Ίνειας αυτή τη φορά.

Πρόκειται συγκεκριμένα για τη Θεματική Διαδρομή «Αφροδίτη», την ανάπλαση του πυρήνα της κοινότητας και το Εκθεσιακό και Εκπαιδευτικό Κέντρο Χελώνας.

Το έργο Θεματική Διαδρομή «Αφροδίτη» χρηματοδοτήθηκε από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ και υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ενώ τα δύο άλλα έργα χρηματοδοτήθηκαν από εθνικούς πόρους.

Το Μουσείο Χελώνων έχει κτηριολογικά ολοκληρωθεί εδώ και μερικά χρόνια, ενώ, πρόσφατα, εξοπλίσθηκε και με τον αναγκαίο εξοπλισμό για τη λειτουργία του. Η κοινοτική Αρχή προσέλαβε κατόπιν σχετικής προκήρυξης και τον ειδικό συνεργάτη που θα είναι ο υπεύθυνος του μουσειακού χώρου και πλέον το πολυαναμενόμενο έργο άνοιξε τις πύλες του για τους επισκέπτες.

Τα τρία νέα έργα που θα εγκαινιάσει στις 20 Ιανουαρίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συμπληρώνουν το κάδρο των παρεμβάσεων που άλλαξαν τα τελευταία χρόνια τις κοινότητες της Λαόνας. Ίννεια, Αρόδες, Κάθηκας, Δρούσεια, Νέο Χωριό, δημιούργησαν πλέον έργα με κατεύθυνση περιβαλλοντική και πολιτιστική, ώστε να αναδειχθεί η μοναδική ιδιαιτερότητα του Ακάμα και των κοινοτήτων του, προχωρούν ασχέτως των δυστοκιών που συνεχίζονται χρόνια τώρα ως προς την τελική λύση στη χερσόνησο, βελτιώνοντας την καθημερινότητα και δημιουργώντας μέλλον για τις ίδιες.

Στις Αρόδες, το Κέντρο Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας Ακάμα είναι ήδη ολοκληρωμένο και επισκέψιμο, ενώ σειρά έχουν πάρει οι περιπατητικές και ποδηλατικές διαδρομές και το μικρό αστεροσκοπείο, τα συμβόλαια για την υλοποίηση των οποίων έχουν ήδη υπογραφεί από την Έπαρχο Πάφου.

Το κόστος για τα συγκεκριμένα έργα ανέρχεται σε πέραν του μισού εκατομμυρίου ευρώ και η διάρκεια εκτέλεσης του έργου είναι 12 μήνες.

Κέντρο Πληροφόρησης Πτηνοπανίδας και Χλωρίδας

Μοναδικό στην Κύπρο, είναι και το Κέντρο Πληροφόρησης Πτηνοπανίδας και Χερσαίας Χλωρίδας Ακάμα, που ολοκληρώθηκε στον Κάθηκα. Η συνολική δαπάνη του έργου ανέρχεται περίπου στις €350.000, που εκταμιεύθηκαν από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με την Έπαρχο Πάφου, Μαίρη Λάμπρου, το έργο περιλαμβάνει χώρους ενημέρωσης με πινακίδες, καθώς και εκθεμάτων για την πτηνοπανίδα και τη χερσαία χλωρίδα και οικότοπους του Ακάμα. Πρόκειται για το παλαιό κτίριο της ΣΠΕ που παραχωρήθηκε μακροχρόνια στο Κοινοτικό Συμβούλιο Κάθηκα.

Οι αίθουσες διαμορφώθηκαν σε τομείς και θεματολογία, η οποία διαλαμβάνει ποικιλία εγκαταστάσεων εντός δαπέδου, αναρτήσεις από την οροφή, διαδραστικών εκθεμάτων, διοραμάτων, δηλαδή απεικόνιση της φύσης σε φυσικό μέγεθος, εγκαταστάσεις και υποδομές για οθόνες αφής και άλλα ψηφιακά εργαλεία σε σχέση με τα χερσαία οικοσυστήματα και την πτηνοπανίδα του Ακάμα. Τα εκθέματα συνοδεύονται με επεξηγηματικά κείμενα, φωτογραφίες, βίντεοπροβολές, διαδραστικά μέσα, παιγνίδια και άλλα.

Πηγή: Philenews

You may also like

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise