Έτσι δόθηκε δασική γη στον Μαχαιρά για κατασκήνωση
Δεν έχει υποβληθεί στην Επαρχιακή Διοίκηση Λευκωσίας αίτηση για έκδοση άδειας οικοδομής για αδειοδότηση του σωματείου «Φίλοι του 76ου Σώματος Προσκόπων Στροβόλου» για τη δημιουργία κατασκηνωτικού χώρου με αντίσκηνα και άλλες κτηριακές βοηθητικές οικοδομές σε μέρος του κρατικού δάσους Μαχαιρά και σε γη που καταλάμβανε στρατόπεδο και υφίσταντο εγκαταστάσεις της Εθνικής Φρουράς.
Στο σωματείο εκμισθώθηκε κρατική δασική γη, έπειτα από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ημερ. 15/6/2022 και υποβολή σχετικής πρότασης από το υπουργείο Εσωτερικών για την έγκριση αιτήσεων για την παραχώρηση, εκχώρηση, ανταλλαγή ή εκμίσθωση κρατικής/ δασικής γης ως και την παροχή διόδου μέσω κρατικής/ δασικής γης.
Η πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο υποβλήθηκε με τις σχετικές συστάσεις και εισηγήσεις της τετραμελούς Υπουργικής Επιτροπής (υπουργοί Εσωτερικών, Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας). Η αίτηση για εκμίσθωση δασικής γης στο εν λόγω σωματείο εξετάστηκε κατά τη συνεδρία της στις 16/5/2022. Τα πρακτικά της Υπουργικής Επιτροπής έχουν διαβιβαστεί μόνο στη Γραμματεία του Υπουργικού Συμβουλίου. Όπως αναφέρεται σχετικά, το περιεχόμενο της πρότασης αφορά ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, τα οποία προστατεύονται από τους περί Επεξεργασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (Προστασία του Ατόμου) Νόμους του 2002 έως 2012.
Τα πρακτικά της Υπουργικής Επιτροπής, που κατέχει και αποκαλύπτει σήμερα ο «Φ», αναφέρονται σε απόφαση για εκμίσθωση κρατικής δασικής γης στο σωματείο «Φίλοι του 76ου Σώματος Προσκόπων Στροβόλου» (νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου), για κοινωφελείς σκοπούς και συγκεκριμένα για τη δημιουργία κατασκηνωτικού χώρου, σε μέρος του Εθνικού Δασικού Πάρκου Μαχαιρά, στην περιοχή «Μάντρα του Καμπιού», στην κοινότητα Λαζανιά. Πρόκειται για γη που καταλάμβανε πρώην στρατόπεδο της Εθνικής Φρουράς, έκτασης περίπου 23.000τ.μ., για κατασκηνωτικούς σκοπούς, με δικαίωμα πρόσβασης έκτασης 2.250τ.μ. διαστάσεων περίπου (450μ. Χ 5μ.) με βάση τον κανονισμό 5 των περί Δασών (Διάθεση Κρατικής Δασικής Γης) κανονισμών, με τους συνήθεις όρους που εκμισθώνονται κρατικά δασικά τεμάχια για παρόμοιο σκοπό.
Η διάρκεια της μίσθωσης είναι για περίοδο 15 χρόνων, με δικαίωμα ανανέωσης της για δεύτερη και τρίτη περίοδο κατά επιλογή του εκμισθωτή. Το ετήσιο μίσθωμα καθορίστηκε σε €500 τον χρόνο. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, το ετήσιο μίσθωμα θα αναθεωρείται ανά πενταετία και θα αναπροσαρμόζεται σύμφωνα με το συνολικό ποσοστό μεταβολής του πληθωρισμού την πενταετία που προηγείται της αναθεώρησης, όπως αυτό θα καθορίζεται από το Τμήμα Στατιστικής και Ερευνών του υπουργείου Οικονομικών και θα καταβάλλεται στον ιδιοκτήτη οποτεδήποτε καταστεί απαραίτητο. Σημειώνεται ότι ο μισθωτής δεν έχει το δικαίωμα υπεκμίσθωσης της εκμισθωμένης δασικής γης. Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, ο χώρος και οι εγκαταστάσεις θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από την Εθνική Φρουρά.
Πριν να πέσουν οι υπογραφές για τη σύμβαση μίσθωσης, μεταξύ του διευθυντή του Τμήματος Δασών και εκπροσώπων του σωματείου, προηγήθηκε η χορήγηση πολεοδομικής άδειας στις 8/6/2021. Η γνωστοποίηση της χορήγησης της πολεοδομικής άδειας αναφέρεται σε ανέγερση κατασκηνωτικού χώρου και πλήρη περιβαλλοντική μελέτη. Μια περιβαλλοντική μελέτη, η οποία δεν έγινε ποτέ. Ο αιτητής υπέβαλε έκθεση πληροφοριών στις 20/5/2020 και στις 5/3/2021 εκδόθηκε περιβαλλοντική έγκριση, μέσω αιτιολογημένης διαπίστωσης, χωρίς το έργο να υποβληθεί σε δέουσα εκτίμηση, γνωστή και ως «Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση» (ΕΟΑ). Το μόνο που εκκρεμεί για την αδειοδότηση του έργου είναι η έκδοση άδειας οικοδομής από την Επαρχιακή Διοίκηση Λευκωσίας. Αίτηση η οποία δεν έχει υποβληθεί ακόμα από το σωματείο, το οποίο μετά τον θόρυβο που έγινε γύρω από το θέμα και την απόφαση του Γενικού Ελεγκτή να εξετάσει την υπόθεση, έχει αρχίσει κύκλο επαφών με διάφορούς φορείς. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελεγκτική Υπηρεσία απέστειλε χθες επιστολή στο Τμήμα Δασών ζητώντας ενημέρωση για το θέμα.
Οι εγκαταστάσεις του κατασκηνωτικού χώρου, περιλαμβανομένων υποδομών εστίασης και υγιεινής, χωροθετούνται στα διοικητικά όρια της κοινότητας Λαζανιάς στην επαρχία Λευκωσίας. Η περιοχή χωροθέτησης του έργου βρίσκεται εντός του Εθνικού Δασικού Πάρκου (ΕΔΠ) Μαχαιρά, καθώς και των προστατευόμενων περιοχών του Δικτύου Natura 2000 Ειδική Ζώνη Διατήρησης (ΕΖΔ) Δάσος Μαχαιρά και Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) Περιοχή Τζιόνια. Περιβαλλοντικές οργανώσεις υποστηρίζουν ότι έπρεπε να εκπονηθεί μελέτη ΕΟΑ και να εκδοθεί έκθεση ΕΟΑ. Αντιθέτως, όχι μόνο δεν εκδόθηκε έκθεση ΕΟΑ, αλλά δεν εκδόθηκε καν έκθεση προελέγχου, ενώ η αιτιολογημένη διαπίστωση σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ως επαρκής περιβαλλοντική έγκριση σε επίπεδο δέουσας εκτίμησης (ΕΟΑ).
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας με επιστολή της ζήτησε τη διενέργεια δέουσας εκτίμησης και την υποβολή μελέτης ΕΟΑ, ωστόσο, έναν μήνα αργότερα με νέα επιστολή της ανέφερε ότι δεν φέρει ένσταση στην αδειδότηση του προτεινόμενου έργου.
Το έργο καταλαμβάνει έκταση περίπου 23.000τ.μ. και περιλαμβάνει κτηριακές εγκαταστάσεις, με εμβαδόν καλυμμένων χώρων 593τ.μ., περιλαμβανομένων υποδομών εστίασης και υγιεινής, σε χώρο εγκαταλελειμμένου στρατοπέδου. Ο μέγιστος αριθμός κατασκηνωτών ανέρχεται στα 100 άτομα.
Υποβολή σε δέουσα εκτίμηση, ζητούν περιβαλλοντικές οργανώσεις
Σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής έγκρισης, δεν εκτιμήθηκαν δεόντως οι δυνητικά σημαντικές και αρνητικές επιπτώσεις των κτιριακών εγκαταστάσεων, των υποδομών ηλεκτροδότησης, της προκληθείσας όχλησης κλπ. στους στόχους διατήρησης των δύο προστατευόμενων περιοχών. Επιπλέον, δεν εκτιμήθηκαν καθοιονδήποτε τρόπο οι συσσωρευτικές επιπτώσεις που υφίστανται στις προστατευόμενες περιοχές, το έργο δεν εξετάστηκε καν από την καθ’ ύλην αρμόδια ad-hoc επιτροπή για την ΕΟΑ, ενώ στην περιβαλλοντική έγκριση (αιτιολογημένη διαπίστωση) που εκδόθηκε δεν γίνεται αναφορά σε όλα τα είδη χαρακτηρισμού και τα είδη που περιλαμβάνονται στους στόχους διατήρησης της ΖΕΠ Περιοχή Τζιόνια.
Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις εγείρουν, επίσης, ένα μείζον ερώτημα προς το υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, όσον αφορά τις πολιτικές αφενός κήρυξης αυστηρά προστατευόμενων περιοχών στην Κύπρο (όπως το Δάσος Μαχαιρά και η βουνοκορφή Τζιόνια), με βάση την ισχύουσα στρατηγική της ΕΕ για τη Βιοποικιλότητα 2020-2030 και αφετέρου αποκατάστασης ή/και βελτίωσης της κατάστασης διατήρησης υποβαθμισμένων τοποθεσιών εντός προστατευόμενων περιοχών του Δικτύου Natura 2000 (όπως ένα εγκαταλελειμμένο στρατόπεδο), με βάση τις ισχύουσες Οδηγίες για τους Οικοτόπους (92/43/ΕΟΚ) και για τα Πουλιά (2009/147/ΕΚ), καθώς και το νέο Κανονισμό της ΕΕ για την Αποκατάσταση της Φύσης.
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Να παρέμβει η Υπουργός
Το Σώμα Προσκόπων Κύπρου διατηρεί αυτή τη στιγμή τέσσερις κατασκηνωτικούς χώρους στα Πλατάνια, Λούματα των Αετών, Βαβατσινιά και Κάππαρης και χρησιμοποιούνται από τα μέλη των προσκοπικών συστημάτων και όχι μόνο, κατόπιν κράτησης. Αυτό τη στιγμή λειτουργούν 52 Προσκοπικά Συστήματα σε όλες τις πόλεις και επαρχίες. Η εκμίσθωση κρατικής δασικής γης μέρους του ΕΔΠ Μαχαιρά δεν έγινε στο Σώμα Προσκόπων Κύπρου ούτε σε Προσκοπικά Συστήματα, αλλά στο σωματείο «Φίλοι του 76ου Σώματος Προσκόπων Στροβόλου». Το Τμήμα Δασών, με έναν κανονισμό πολύ γενικό και αόριστο, δέχεται αιτήσεις και δίνει εγκρίσεις κάτω από αδιαφανείς διαδικασίες, από τη στιγμή που δεν δημοσιοποιούνται οι αποφάσεις για εκμισθώσεις δασικής γης για οποιεσδήποτε σκοπούς. Αν αποφασίσει ένα ή και όλα από τα υπόλοιπα σωματεία που θα δημιουργηθούν ως «Φίλοι» των υπολοίπων 50 Προσκοπικών Συστημάτων και αιτηθεί κρατική δασική γη για κατασκηνωτικούς χώρους, θα δοθεί με την ίδια ευκολία; Ο εν λόγω κανονισμός είναι τόσο ευρύς και αναμένουμε από τη νέα υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, εκεί και όπου εντοπίζει πράγματα και θάματα, όπως στον εν λόγω κανονισμό που όλα μπαίνουν μέσα, στη βάση της λογικής του μνήματος του Αγίου Νεοφύτου, να παρεμβαίνει και να προχωρεί σε ουσιώδεις διορθωτικές κινήσεις.
Α.Ν.
Πηγή: Philenews