Μετά τον Ιούλιο πραγματικές εξελίξεις στο Κυπριακό – Επιδιώκει νέο αδιέξοδο ο Τατάρ λόγω «εκλογών» – Δεν έχει περιθώριο να αρνηθεί για ΜΟΕ, αλλά δεν μπορεί να κινηθεί στη βάση της συνεργασίας δύο κρατών – Θα επιχειρήσει ροκάνισμα του χρόνου;
Σταθμός στην πορεία για την επανέναρξη των συνομιλιών θεωρείται η συνάντηση που θα έχουν αύριο οι δύο ηγέτες στην οικία Στιούαρτ. Στην πρώτη τους συνομιλία μετά την Γενεύη, οι Νίκος Χριστοδουλίδης και Ερσίν Τατάρ αναμένεται να ανοίξουν το κεφάλαιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, όπως συμφωνήθηκε ενώπιον του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ. Παρά το γεγονός ότι οι ανακοινώσεις που έκανε ο Αντόνιο Γκουτέρες μετά την πενταμερή δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφισβήτησης της πορείας, υπάρχει ανησυχία για τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί ο Ερσίν Τατάρ.
Advertisement
Στην Γενεύη ανατέθηκε στους δύο ηγέτες να προχωρήσουν με την υλοποίηση έξι συγκεκριμένων μέτρων, μέχρι τον Ιούλιο και την επόμενη πενταμερή. Θα πρέπει να συμφωνήσουν για τη διάνοιξη των τεσσάρων σημείων διέλευσης στα οποία αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, να αποφασίσουν τη δημιουργία της Τεχνικής Επιτροπής για τη Νεολαία, να συμφωνήσουν για το φωτοβολταϊκό πάρκο εντός της νεκρής ζώνης και τις πρωτοβουλίες για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή (Μεταλλείο Σκουριώτισσας). Παράλληλα καλούνται να συμφωνήσουν για δύο νέα προγράμματα αποναρκοθέτησης και αποκατάστασης κοιμητηρίων.
Το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα πρέπει να διεξαχθεί ο διάλογος είναι απόλυτα ξεκάθαρο μετά την πενταμερή. Οι δύο ηγέτες θα πρέπει να συμφωνήσουν και να υιοθετήσουν τα μέτρα στη λογική της δικοινοτικής συνεργασίας, όπως γίνεται διαχρονικά. Όχι στη βάση της συνεργασίας ανάμεσα σε δύο κράτη που επιδιώκει ο κατοχικός ηγέτης. Αυτή είναι η προσέγγιση του σε όλες τις περιπτώσεις συζητήσεων για ΜΟΕ τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
Ο Ερσίν Τατάρ δεν έχει άλλη επιλογή από το να αποδεχτεί τη συμφωνία για τα τέσσερα οδοφράγματα, στη βάση της αρχής της αμοιβαιότητας. Όπως δεν έχει πλέον επιλογή να απορρίψει την πρόταση για τη δημιουργία Τεχνικής Επιτροπή Νεολαίας. Θα πρέπει ακόμη να άρει τα εμπόδια που θέτει σε σχέση με την υλοποίηση του φωτοβολταϊκού πάρκου στην πράσινη γραμμή. Δεν μπορεί να κινηθεί προς την αντίθετη κατεύθυνση, ωστόσο έχει τη δυνατότητα να ροκανίσει το χρόνο. Όπως έκανε πολλές φορές στο παρελθόν.
Αυτά είναι τα εύκολα, συγκριτικά με τις συζητήσεις που θα ακολουθήσουν για την ουσία του προβλήματος, δηλαδή τη διαφορά σε σχέση με τη βάση λύσης. Τρέχοντας ήδη στον προεκλογικό στίβο, για τις «προεδρικές εκλογές» στα κατεχόμενα τον Οκτώβριο, ο κατοχικός ηγέτης δύσκολα θα εγκαταλείψει τις πολιτικές του για κυριαρχική ισότητα και δύο κράτη. Τουλάχιστον αυτό δείχνουν οι δημόσιες δηλώσεις του, ακόμη και μετά τη συζήτηση στην Γενεύη και τις αναφορές του Αντόνιο Γκουτέρες στην ανάγκη σεβασμού του περιεχομένου των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Για αυτό και είναι πολύ απομακρυσμένο το ενδεχόμενο να επιτρέψει ο Ερσίν Τατάρ την καταγραφή προόδου μέσα στους επόμενους μήνες. Ενόψει «εκλογών» η στάση του είναι πιθανότερο να σκληρύνει, παρά να μαλακώσει. Για αυτό και πιθανότατα οι όποιες ελπίδες για πραγματική πρόοδο να μετατεθούν για το Φθινόπωρο.
Πηγή: Cyprus Times