Το δάπεδο είναι το σημαντικότερο αεροδυναμικό εξάρτημα των μονοθεσίων αυτής της σύγχρονης εποχής του ground effect, που ξεκίνησε το 2022, καθώς πλέον η πλειοψηφία της άντωσης παράγεται από τα κανάλια αέρα που είναι ενσωματωμένα στο άνω και (κυρίως) κάτω μέρος του.
Η Scuderia διαπίστωσε με τρόπο άκρως απογοητευτικό για τους τιφόζι στα πρώτα δύο GP του φετινού πρωταθλήματος της F1 -και, σύμφωνα με πληροφορίες, από τις χειμερινές δοκιμές του Μπαχρέιν κιόλας- ότι δεν είχε τη δυνατότητα να ρυθμίζει το ύψος του μονοθεσίου από το έδαφος όσο χαμηλά χρειαζόταν για να δουλεύει όπως θα έπρεπε η όλη αεροδυναμική λειτουργία του δαπέδου.
Με άλλα λόγια, η Ferrari SF-25 είναι ένα αρκετά ταχύ μονοθέσιο, και επίσης καλό στη διαχείριση των ελαστικών – όπως φάνηκε από την πολ ποζίσιον και τη νίκη του Λιούις Χάμιλτον στο Sprint του τριημέρου στην Κίνα. Όμως η ταχύτητά του εξανεμίζεται όταν η Scuderia πρέπει να το ρυθμίσει για τις απαιτήσεις του κυρίως GP.
Αυτό –όπως μπορείτε να διαβάσετε και εδώ– οφείλεται στο ότι με το πολύ βαρύ φορτίο καυσίμου του αγώνα, για λόγους που έχουν να κάνουν με την αντοχή επιμέρους εξαρτημάτων της πίσω ανάρτησης της SF-25 υπό τις ισχυρές πιέσεις που τους ασκούνται, πιέζεται το υπογάστριο του αυτοκινήτου να τρίβεται στην άσφαλτο όταν το μονοθέσιο είναι ρυθμισμένο στο ύψος που χρειάζεται η βέλτιστη αεροδυναμική λειτουργία του.
Η FIA, εδώ και χρόνια, επιβάλλει στις ομάδες να τοποθετούν με όλο το μήκος του δαπέδου μία ξύλινη επιφάνεια (plank), ώστε να διαπιστώνει -μετρώντας τη φθορά του ξύλου- αν ένα μονοθέσιο βρίσκεται επικίνδυνα χαμηλά και κατά πόσο ακουμπά στην άσφαλτο.
Η φθορά της ξύλινης αυτής επιφάνειας της SF-25 έφερε τον αποκλεισμό του Χάμιλτον μετά το GP της Κίνας, έστω κι αν ήταν για μόλις μισό χιλιοστό. Αλλά ακόμα και το μισό αυτό χιλιοστό μαρτυρά το πρόβλημα της Scuderia σχετικά με την ανάγκη να ρυθμίζει το μονοθέσιό της σε απόσταση “μίας τρίχας” από την άσφαλτο, ώστε να δουλεύει η αεροδυναμική του.
Ενδεικτικό είναι ότι ανύψωση μόλις 2 χιλιοστών του δαπέδου από την άσφαλτο μπορεί να διαταράξει το ground effect και να κοστίσει τόσο πολύ στην αεροδυναμική απόδοση του μονοθεσίου, που να το κάνει 3 δέκατα πιο αργό στον γύρο.
Η Ferrari αναγκάστηκε να αυξήσει το ύψος του δαπέδου της SF-25 από το έδαφος από την Παρασκευή για το Σάββατο στην Αυστραλία (διαπιστώνοντας από εκείνη την Παρασκευή ότι η SF-25 του Λεκλέρ ήταν πολύ κοντά στο έδαφος), και από το Sprint στις Κατατακτήριες του GP στην Κίνα. Τότε ήταν που παρατηρήθηκε η ξαφνική ραγδαία επιδείνωση της απόδοσης του αυτοκινήτου.
Προς το παρόν δεν είναι σίγουρο αν η Ferrari θεωρεί πως ο ριζικός ανασχεδιασμός του δαπέδου μπορεί να προσφέρει τη λύση που ψάχνει, ή αν θα πρέπει να αναθεωρηθεί ολοκληρωτικά και εκ βαθέων ο σχεδιασμός της SF-25.
Πάντως, οι Ιταλοί αναφέρουν ότι μαζί με το δάπεδο, η Scuderia μελετά σημαντικές αλλαγές και στο σύστημα ανάρτησης – με στόχο να λυθεί η ευπάθεια των εξαρτημάτων εκείνων που επιβάλλουν τη μαλακότερη ρύθμιση της ανάρτησης, η οποία με τη σειρά της επιτρέπει τη βύθιση του δαπέδου προς την άσφαλτο στις ισχυρές αεροδυναμικές πιέσεις της υψηλής ταχύτητας, όταν -στον αγώνα- το φορτίο καυσίμου είναι πολύ βαρύ.
(Μια -λίγο πιο- τεχνική παρένθεση, εδω: το πρόβλημα δεν σχετίζεται με το πέρασμα φέτος της μπροστινής ανάρτησης της SF-25 από push-rod σε pull-rod, διότι αφορά στην πίσω ανάρτηση. Η Ferrari και η Haas είναι οι μόνες ομάδες με pull-rod πίσω ανάρτηση, ενώ οι άλλες έχουν push-rod.
Δεδομένου ότι η γεωμετρία pull-rod της πίσω ανάρτησης έχει μείνει αναλλοίωτη από πέρσι, το πρόβλημα προκύπτει από αλλαγές που έκανε η Scuderia σε άλλες παραμέτρους της ανάρτησης, όπως στην τοποθέτηση των βραχιόνων και σε εσωτερικούς συνδέσμους της.
Αλλάζοντας τη συνδεσμολογία της ανάρτησης και τα χαρακτηριστικά των ελατηρίων και των αμορτισέρ, άλλαξε μαζί και ο τρόπος που κατανέμονται και αποσβένονται οι δυνάμεις μεταξύ των τροχών, της ανάρτησης και του κιβωτίου ταχυτήτων. Κλείνει η παρένθεση).
Ο ιταλικός Τύπος αναφέρει ότι ο Σερά -που γύρισε στο Μαρανέλο αμέσως μετά το GP της Αυστραλίας- και το τμήμα αεροδυναμικής εργάζονται πυρετωδώς πάνω στο ανασχεδιασμένο δάπεδο, και ότι μάλιστα προσπαθούν να το έχουν έτοιμο ακόμα και για το GP της Ιαπωνίας το επόμενο τριήμερο (4-6 Απριλίου).
Ο αρχικός προγραμματισμός ήταν για το Μπαχρέιν, αμέσως μετά την Ιαπωνία, όμως τα πολλά “σαμαράκια” και ανώμαλα σημεία της πίστας της Σουζούκα ενδέχεται να καθιστούν εξαιρετικά ανησυχητικό για τη Ferrari το ύψος που πρέπει να έχει η SF-25 εκεί για να μην επέλθει άλλη μία καταστροφική φθορά του ξύλινου τμήματος του δαπέδου.
Με άλλα λόγια, αν η Ferrari αποκλείστηκε για αυτόν τον λόγο στην υπερ-λεία επιφάνεια της ολοκαίνουριας ασφάλτου στην πίστα της Σαγκάης, τι θα γίνει στη Σουζούκα; Πόσο ψηλά πρέπει να ρυθμίσει τα μονοθέσιά της από το έδαφος για να μην τρίβεται το υπογάστριο του αυτοκινήτου στην άσφαλτο, και πόσο αργές θα γίνουν οι δύο SF-25 βάσει των ρυθμίσεων αυτών;
Επιπλέον, αν το νέο δάπεδο επισπευθεί για τη Σουζούκα, υπάρχει και το μεγάλο ρίσκο να περιπλέξει τόσο πολύ τις τεχνικές παραμέτρους της SF-25, που η Scuderia να βρεθεί με ένα μονοθέσιο δυσνόητο και να πρέπει να αρχίσει από την αρχή τις προσπάθειες να το καταλάβει και να το ρυθμίσει. Ρισκάροντας να χάσει την ταχύτητα και την καλή διαχείριση που έχει τώρα, όταν η αεροδυναμική του δουλεύει.
Δύσκολα διλήμματα για τη Scuderia. Η οποία, σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, βιώνει και πάλι στιγμές έντασης στους διαδρόμους του Μαρανέλο, και κριτική ότι λανθασμένα μίλησε το χειμώνα τόσο ανοιχτά για την κατάκτηση των φετινών τίτλων.
Ο Φρεντ Βασέρ, πάντως, υποστήριξε ότι ο αποκλεισμός της Κίνας δεν πρόκειται να κάνει τη Scuderia να αλλάξει την προσέγγισή της, να αναδιπλωθεί σε μια συντηρητική στρατηγική ασφάλειας εις βάρος του ρίσκου που χρειάζεται για να βγάζει στην επιφάνεια την ταχύτητα της SF-25 ώστε να διεκδικεί τις νίκες στα GP.
Σε εκτενή συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα L’Equipe ο Γάλλος είπε πως στην Κίνα “ήμασταν μάλλον πολύ επιθετικοί – έτσι πρέπει να είμαστε. Αυτό το εμπόδιο έδειξε ότι κυνηγάμε την αρτιότητα κι έτσι ορισμένες φορές ξεπερνάμε τα όρια. Θα υπάρξουν άλλοι αποκλεισμοί; Σίγουρα.
Ο στόχος στη F1 είναι να πιέζεις κάθε παράμετρο στο όριο, παντού, μέχρι το τελευταίο γραμμάριο βάρους, μέχρι το τελευταίο δέκατο του χιλιοστού της φθοράς [του δαπέδου], μέχρι το τελευταίο χιλιοστό παραμόρφωσης της πτέρυγας.
Πρέπει κανείς να κάνει το διαχωρισμό μεταξύ του αποκλεισμού επειδή παίρνεις ρίσκα και του αποκλεισμού για να κλέψεις. Όσο πιο πολλή πίεση υπάρχει, όσο πιο έντονη είναι μια μάχη, τόσο πιο κοντά θα βρίσκεσαι σε αυτά τα όρια, και τόσο μεγαλύτερα θα είναι να ρίσκα”, κατέληξε ο Φρεντ Βασέρ.
Πηγή: Goal News