Friday, January 10, 2025
Home » Τεχνητή νοημοσύνη στη νομική πρακτική και δικαιοσύνη

Τεχνητή νοημοσύνη στη νομική πρακτική και δικαιοσύνη

0 comments

Το κράτος δικαίου προϋποθέτει την απασχόληση επαρκούς αριθμού δικαστών, που θα μπορούν να παρέχουν αποτελέσματα στον πολίτη που αποτείνεται στο δικαστήριο για να του επιλύσουν διαφορές ή προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Το ερώτημα όμως που συνεχώς τίθεται είναι πόσος χρόνος και πόσο χρήμα απαιτείται για να πραγματοποιηθεί αυτό το δικαίωμα του πολίτη για αποτελεσματική πρόσβαση στη δικαιοσύνη; Μήπως η τεχνολογία και η συνεχής εξέλιξη της θα μπορούσε να βοηθήσει μέσω της εφαρμογής της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) τη νομική πρακτική και δικαιοσύνη στις αστικές υποθέσεις και είναι αυτό εφικτό;

Η απάντηση σε αυτό το βασικό ερώτημα είναι ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να κάνει πολλά και να επιλύει αρκετά νομικά ζητήματα, άμεσα και γρήγορα, με το λιγότερο κόστος. Η εφαρμογή της με την επινόηση των κατάλληλων συστημάτων, εργαλείων και τη σύνταξη κανόνων, θα είναι πολύ χρήσιμη στο νομικό κόσμο για την εκτέλεση βασικών εργασιών, όπως είναι η σύνταξη συμβολαίων, η ανάλυση των προνοιών του νόμου και της νομολογίας, ακόμη και η αξιολόγηση της μαρτυρίας που δόθηκε ενώπιον δικαστηρίου. Η χρήση της θα μειώνει αισθητά τον αριθμό των δικηγόρων και των δικαστών, αφού θα αρκεί ένας ή δύο δικηγόροι ή δικαστές για την επίλυση διαφορών και μάλιστα με το ελάχιστο κόστος.

Πλεονεκτήματα από τη χρήση ΑΙ

Τόσο η νομοθεσία όσο και η νομολογία ανευρίσκονται και διαβάζονται πλέον όχι μέσα από τόμους βιβλίων, αλλά με το πάτημα ενός κουμπιού. Mε τη χρήση λέξεων ο δικηγόρος και ο δικαστής βρίσκουν το κάθε τι σε πραγματικό χρόνο. Η εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης θα προσφέρει άμεσα λύση και απάντηση σε νομικά ερωτήματα, χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια, παρά μόνο με κάποιο έλεγχο των όσων περιεκτικά προσφέρει.

Έχει τη δυνατότητα να δώσει στο χρήστη μέσω συγκεκριμένων δεδομένων και πληροφοριών νομικά έγγραφα, συμβουλές ή κείμενα, ακόμη και αγγελίες. Είναι επόμενο να είναι ενθουσιασμένος ο νομικός κόσμος με την εξέλιξη και την ταχύτητα, όπως το ίδιο και οι λειτουργοί της δικαστικής εξουσίας.

Για να εκδοθεί μια δικαστική απόφαση σήμερα παίρνει χρόνο αρκετών μηνών μέχρις ότου ο δικαστής μελετήσει τη δικογραφία, τη μαρτυρία, τη νομοθεσία και τη νομολογία, για να είναι σε θέση να προβεί σε αξιολόγηση, υπαγωγή των γεγονότων σε νομική θεώρηση, κρίση και απόφαση. Με την αξιοποίηση των εργαλείων που προσφέρει η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης θα καταστεί δυνατό να ετοιμάζει τη δικαστική του απόφαση σε χρόνο ημερών, μετά από έλεγχο και επανεξέταση, όταν μάλιστα θα είναι ενώπιον του γραπτώς όλη η μαρτυρία. Εκεί όπου απαιτείται μπορεί να ακουστούν μάρτυρες με την μορφή αντεξέτασης και οι γραπτές αγορεύσεις μπορούν να ετοιμαστούν με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης.

Χρησιμότητα της ΑΙ

Ο δικηγόρος, χρησιμοποιώντας τα εργαλεία της τεχνητής νοημοσύνης, θα φροντίζει να επιλέγει και αξιοποιεί τα είδη εγγράφων και τα βασικά γεγονότα, καθώς και τα νομικά ζητήματα που αφορούν μια υπόθεση, κατά τρόπο που θα μπορούσε να βοηθήσει καλύτερα τον πελάτη του. Συνεπώς, θα εξοικονομεί πολύτιμο χρόνο και θα είναι ικανότερος να προσφέρει στον πελάτη την καλύτερη δυνατή υπηρεσία.

Είναι καιρός οι δικαστές να προχωρήσουν να γράψουν οδηγίες για την ορθότερη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης ώστε να είναι περισσότερο παραγωγικοί στη δουλειά τους. Η ανάλυση της μαρτυρίας που δίδεται ενώπιον τους και η σύγκριση της με όλα τα στοιχεία της υπόθεσης, μπορεί να εντοπίσει λάθη, παραλείψεις, ακόμη και αναλήθειες, οδηγώντας τους ορθά σε κατάληξη και απόφαση σε πραγματικό χρόνο.

Η ανθρώπινη επιθυμία κάθε διάδικου να ακουστεί και να εκφράσει τα συναισθήματα του, δεν ακυρώνονται με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνη. Τουναντίον, μπορεί να δοθεί η δυνατότητα εκεί όπου χρειάζεται να ακούγεται ο διάδικος ή ο μάρτυρας και το δικαστήριο να ενισχύεται και βοηθείται με την αξιολόγηση τους, χρησιμοποιώντας τα εργαλεία που του παρέχει η τεχνητή νοημοσύνη.

Η τεχνολογία προσφέρει μια πραγματική επανάσταση που αναμένεται να αξιοποιηθεί θετικά και χρήσιμα για να καλύψει το κενό στο δίκαιο και στη δικαιοσύνη.

Χώρες όπως η Αγγλία, της οποίας η Κύπρος ακολουθεί το νομικό σύστημα, έχει εισάγει τη τεχνητή νοημοσύνη στα δικαστήρια στα πλαίσια απονομής της αστικής δικαιοσύνης και έχει εγγράψει ήδη την πρώτη οδηγία για τη χρήση της. Ανάλογα ενεργούν και οι δικηγόροι χρησιμοποιώντας τις δυνατότητες που τους προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη για άμεσα και γρήγορα αποτελέσματα στο δικό τους τομέα.

* Δικηγόροςστη Λάρνακα

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00