Εξελίξεις προκύπτουν για το Τεχνολογικό Πάρκο στο Πεντάκωμο αφού σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ» εκδηλώθηκε σοβαρό ενδιαφέρον από Αμερικανούς, Κινέζους, Ινδούς αλλά και Ισραηλινούς επενδυτές, που θέλουν να αναλάβουν το έργο. Πληροφορίες που επιβεβαίωσε στον «Φ» ο πρόεδρος του ΕΒΕ Λεμεσού, Ανδρέας Τσουλόφτας.
Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Τσουλόφτας απεκάλυψε στην εφημερίδα μας πως το ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές να αναλάβουν το Τεχνολογικό Πάρκο όχι μόνο δεν μειώθηκε λόγω των πολλών καθυστερήσεων, αλλά αναζωπυρώθηκε το τελευταίο διάστημα, εν αναμονή της προκήρυξης του νέου διαγωνισμού.
Ειδικότερα, το ΕΒΕ Λεμεσού το τελευταίο διάστημα είχε συναντήσεις με ενδιαφερόμενους επενδυτές από ΗΠΑ, Κίνα, Ινδία και Ισραήλ. Μάλιστα, οι συναντήσεις με Αμερικανούς, Κινέζους και Ινδούς πραγματοποιήθηκαν σε ανώτερο επίπεδο, αφού σε αυτές συμμετείχαν εκπρόσωποι των πρεσβειών τους και εμπορικοί ακόλουθοι που βρίσκονται στην Κύπρο.
Χαρακτηριστικό του ενδιαφέροντος που υπάρχει είναι ότι, σύμφωνα με το ΕΒΕ Λεμεσού, στην τελευταία συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα, παρούσα ήταν η ίδια η πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο.
Περιμένουν το προσχέδιο
Οι συναντήσεις και οι συζητήσεις με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές πραγματοποιούνται εν αναμονή της κατάθεσης στο ΕΒΕ Λεμεσού από το Υπουργείο Εμπορίου του προσχεδίου των εγγράφων σχετικά με τον νέο διαγωνισμό για εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή. Διαγωνισμός που, όπως εκτιμά ο κ. Τσουλόφτας, μπορεί να προκηρυχθεί πριν το καλοκαίρι, εάν το υπουργείο καταθέσει έγκαιρα το προσχέδιο για να προχωρήσουν οι διαδικασίες.
Όπως πληροφορείται ο «Φ», στα χέρια του αρμόδιου υπουργείου βρίσκεται και το αποτέλεσμα της μελέτης που εκπόνησε η PwC σχετικά με τη δημιουργία και λειτουργία του Τεχνολογικού Πάρκου στο Πεντάκωμο, αλλά και οι εισηγήσεις του ΕΒΕ Λεμεσού, τις οποίες ετοίμασε μετά από σχετική τεχνοοικονομική μελέτη.
Με BoT η ανάθεση του έργου
Στα θετικά είναι πως η Κυβέρνηση αυτή τη φορά και μετά από τις πολλές άκαρπες προσπάθειες των προηγούμενων ετών αποφάσισε να ζητήσει συμβουλευτικές υπηρεσίες πριν την προκήρυξη του διαγωνισμού, ούτως ώστε να αποφευχθούν προηγούμενες αστοχίες και οι όροι της σύμβασης να είναι ελκυστικοί για την εξεύρεση επενδυτή, αφού η ανάθεση του έργου θα γίνει με τη μέθοδο του BoT και θα χρειαστεί να δοθούν τέτοια κίνητρα που θα προσελκύσουν ικανοποιητικό αριθμό επενδυτών που θα συμμετέχουν στη διαδικασία προσφορών.
Σύμφωνα με τον κ. Τσουλόφτα, ένα από τα σημαντικότερα κίνητρα –που περιλαμβάνεται στις εισηγήσεις του ΕΒΕ Λεμεσού- είναι να ετοιμαστούν και να εκδοθούν τάχιστα οι απαραίτητες άδειες αλλά και να δημιουργηθούν οι απαραίτητες υποδομές, αφού η αναμονή ετών και οι χρονοβόρες διαδικασίες βρίσκονται μεταξύ των πρώτων ζητημάτων που αποθαρρύνουν τους εν δυνάμει επενδυτές.
Προέκυψε πρόβλημα με τη γη
Υπενθυμίζεται πως, με βάση τους αρχικούς σχεδιασμούς, το Τεχνολογικό Πάρκο επρόκειτο να δημιουργηθεί σε μία έκταση 400.000 τ.μ., ωστόσο, λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων, απέμεινε περίπου η μισή γη, αφού χωράφια που είχαν απαλλοτριωθεί επέστρεψαν στα χέρια των ιδιοκτητών τους. Ένεκα τούτου, γίνονται προσπάθειες να εξευρεθεί πρόσθετη διαθέσιμη γη, ώστε να ικανοποιηθούν οι ανάγκες για σωστή ανάπτυξη του Τεχνολογικού Πάρκου.
Πηγή: philenews.com