Έναν «μαχητή κατά της δικτατορίας, άξιο υπηρέτη της Δημοκρατίας. Ευγενή αντίπαλο, με τον οποίο η παράταξή μας συναντήθηκε δύο φορές. Η ιστορία θα ζυγίσει την πολυσήμαντη διαδρομή του», περιέγραψε ο πρωθυπουργός στην επικήδεια ομιλία του για τον Κώστα Σημίτη, επισημαίνοντας τις τρεις παρακαταθήκες του, όπως τις χαρακτήρισε:
«Η αταλάντευτη πίστη του στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Ο τρόπος διακυβέρνησης με πρωταγωνιστή το περίφημο μπλοκάκι, τις σημειώσεις όπου καταγράφονταν μεθοδικά οι διακηρύξεις που έγιναν πράξη. Παράδειγμα του πόση σημασία πρέπει να δίνει ένας ηγέτης στην αποτελεσματικότητα. Η τρίτη ιδιότητα ήταν αυτή ενός πολιτικού που δίπλα στα πολιτικά του καθήκοντα έβρισκε χρόνο να διαβάζει, να παρακολουθεί θέατρο. Αγάπησε αληθινά τον ρόλο του συζύγου και του πατέρα».
Αποχαιρετώντας τον δις εκλεγμένο πρωθυπουργό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ακόμη:
«Η κυβέρνηση υπάρχει όχι για να διαιωνίζει την εξουσία της έλεγε ο Σημίτης. Η κυβέρνηση έπρεπε να βοηθά την κοινωνία επιδιώκοντας τις ευρύτερες συναινέσεις, βαδίζοντας συχνά και απέναντι στο ρεύμα. Δεν πρέπει συνεπώς να διστάζουμε απέναντι στα εμπόδια, έχοντας ορίζοντα την πρόοδο.
Δύσκολα θα μπορούσε να διαφωνήσει κανείς με τον Κώστα Σημίτη όταν σε αυτό αντικατοπτρίζεται η προσπάθεια της πατρίδας να απαλλαγεί από βαρίδια του παρελθόντος».
Οι επιτυχίες του Κώστα Σημίτη
«Η δημοκρατική συνέπεια ενός επίλεκτου και ιδρυτικού στελέχους του χώρου που πάλεψε με πάθος για τον χώρο του. Τα δύο καθοριστικά βήματα που σηματοδότησαν την ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας και της Κύπρου. Ο Κώστας Σημίτης δεν είναι μαζί μας, ας κρατήσουμε ότι δεν μπήκε ποτέ στον πειρασμό να μεταλλαχθεί και να γίνει αρεστός. προσχωρώντας σε έναν ξένο τρόπο συμπεριφοράς.
Με έναν τρόπο αθόρυβο αλλά ηχηρό στην ουσία του, είναι ένα πολύτιμο παράσημο που κατέκτησε με τη στάση του, χωρίς ποτέ να διεκδικήσει. Μια εξαίρεση στον πολύβουο χώρο των συνθημάτων και την υπερβολή των ακραίων κομματικών αντιπαραθέσεων. Ένα παράδειγμα του πώς ένα πολιτικός μπορεί να παραμείνει ενεργός πολίτης μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.
Επέλεξε έναν επίλογο με νόημα και γι αυτό είναι άξιος τιμής».
Πηγή: To Vima