Εντείνεται η προετοιμασία της ελληνοκυπριακή πλευρά ενόψει διευρυμένης – Σενάρια και επιλογές στο τραπέζι – Όλα εξαρτώνται από τη στάση της τουρκικής πλευράς στο τραπέζι των συνομιλιών – Οι προσδοκίες της Κυβέρνησης
Συγκεκριμένα σενάρια, πιθανούς τρόπους αντίδρασης και προτάσεις έχει θέσει στο μικροσκόπιο της η Κυβέρνηση, ενόψει της άτυπης διευρυμένης συνόδου για το Κυπριακό. Λίγες μέρες πριν να κλειδώσει η επίσκεψη της Ρόζμαρι Ντι Κάρλο στο νησί, η προετοιμασία της ελληνοκυπριακής πλευράς μπαίνει στα βαθιά.
Advertisement
Μαζί με στενούς συνεργάτες του, ο Νίκος Χριστοδουλίδης προσπαθεί να εξαντλήσει κάθε περιθώριο ώστε κατά τη σύνοδο του Μαρτίου (κατά πάσα πιθανότητα) να ξεπεραστούν τα προβλήματα και να προκύψουν συγκεκριμένα αποτελέσματα σε σχέση με το στόχο της επανέναρξης των συνομιλιών.
Για να οδηγηθούμε σε εκείνο το σημείοθα πρέπει να αλλάξει στάση η τουρκική πλευρά και να πειστεί να εγκαταλείψει την αξίωση για λύση δύο κρατών. Όπως διαμορφώνονται σήμερα οι εξελίξεις υπάρχει πιθανότητα να συμβεί κάτι τέτοιο, ώστοσο είναι πολύ μικρή. Όλα εξαρτώνται από τα ανταλλάγματα που θα ζητήσει η Άγκυρα.
Από τον περασμένο Σεπτέμβριο η Τουρκία άρχισε μια στροφή στο Κυπριακό, αλλά με πολύ αργούς ρυθμούς. Το βάρος των ευθυνών της στασιμότητας είχε αρχίσει να γίνεται ασήκωτο, με αποτέλεσμα ο Ερντογάν να μετακινείται ελαφρώς και να αλλάζει τη γραμμή του τουλάχιστον ως προς τη διεξαγωγή διαλόγου. Από τη συνολική και απόλυτη άρνηση, φτάσαμε στην αποδοχή από τον Τατάρ για τη συνάντηση των ηγετών με τον Αντόνιο Γκουτέρες στις 15 Οκτωβρίου στη Νέα Υόρκη.
Ήταν ένα πρώτο βήμα, που θεωρήθηκε ενθαρρυντικό για τη μετέπειτα πορεία. Όπως και η συμφωνία για τη σύγκλιση της άτυπης διευρυμένης, παράλληλα με τη συζήτηση ανάμεσα στα δύο μέρη για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι σε επίπεδο δημόσιου λόγου η τουρκική πλευρά δεν έχει αλλάξει κατεύθυνση.
Άγκυρα και Τατάρ προσπαθούν πεισματικά να επιβάλουν την κυριαρχική ισότητα, την οποία παρουσιάζουν ως απαραίτητη προϋπόθεση για να καθίσουν στο τραπέζι των συνομιλιών. Απορρίπτουν κατηγορηματικά οποιαδήποτε συζήτηση για λύση εντός του πλαισίου που καθορίζεται από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και θεωρούν την επιλογή της ομοσπονδίας ως μη υπάρχουσα.
Η ελληνοκυπριακή πλευρά διατηρεί ελπίδες ότι στο τραπέζι της διευρυμένης θα υπάρξει αλλαγή της τουρκικής στάσης. Αυτό το ενδεχόμενο σχετίζεται με την περίπλοκη προσπάθεια διεύρυνσης των συζητήσεων για το Κυπριακό ώστε να προκύψει σύνδεση με τα γεωπολιτικά συμφέροντα της Τουρκίας. Είτε πρόκειται για τη συζήτηση των ευρωτουρκικών σχέσεων, είτε ακόμη και μέσα από μια προσπάθεια διασύνδεσης των εξελίξεων με τα ελληνοτουρκικά.
Με δεδομένο ότι ο Γενικός Γραμματέας δεν μπορεί να κινηθεί έξω από το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης, η αλλαγή στάσης από την τουρκική πλευρά είναι ο μοναδικός δρόμος που οδηγεί στην επανέναρξη συνομιλιών. Για αυτό και η ελληνοκυπριακή πλευρά επικεντρώνεται σε αυτό το σημείο, κάτι που θα ήταν καλό να έπραττε και ο ΟΗΕ.
Πηγή: Cyprus Times