Tuesday, January 7, 2025
Home » Κροίσοι: Οι πιο πλούσιοι άνθρωποι του κόσμου – Οι Έλληνες της λίστας

Κροίσοι: Οι πιο πλούσιοι άνθρωποι του κόσμου – Οι Έλληνες της λίστας

0 comments

Δύο Ελληνίδες φιγουράρουν στη λίστα του Bloomberg που περιλαμβάνει τους πλουσιότερους του κόσμου για τη χρονιά που κλείνει. Στη θέση 461, βρίσκεται η εφοπλιστής Μαρία Αγγελικούση του ναυτιλιακού ομίλου Alpha Tankers & Freighters με περιουσία 6,61 δισ. δολάρια, ενώ στην 102η θέση ανέβηκε η επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος Βίκυ Σάφρα με 20,4 δισ. δολάρια.

Ο πολυαναμενόμενος Bloomberg Billionaires Index περιλαμβάνει τους 500 πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου με συνολική καθαρή περιουσία 10 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Ττις κορυφαίες θέσεις κατέχουν οι αναμενόμενοι Ίλον Μασκ, Μαρκ Ζάκερμπεργκ και Τζένσεν Χουάνγκ.

κροίσοι

Η Μαρία Αγγελικούση

Οι δύο Ελληνίδες του Bloomberg Billionaires Index

#461 Μαρία Αγγελικούση με 6,61 δισ. δολάρια

Στα 42 της χρόνια, η Μαρία Αγγελικούση είναι διευθύνουσα σύμβουλος του ομίλου Αγγελικούση, του ναυτιλιακού ομίλου Alpha Tankers & Freighters. Η εταιρεία με έδρα την Αθήνα ελέγχει τη ναυτιλία χύδην φορτίων και τα πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου μέσω των μονάδων Maran Gas, Maran Tankers και Anangel Maritime.

Ο στόλος της διαθέτει περίπου 140 πλοία, συμπεριλαμβανομένων ενεργών πλοίων με ακαθάριστη αξία 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Εμφάνισε YTD μεταβολή +923 εκατ. δολάρια (+16,2%).

κροίσοι

Η Βίκυ και ο Τζόζεφ Σάφρα

# 102 Βίκυ Σάφρα με 20,4 δισ. δολάρια

Η Βίκυ Σάφρα και η οικογένειά της ελέγχουν την ομώνυμη τραπεζική αυτοκρατορία, η οποία διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία αξίας άνω των 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε περίπου 30 χώρες.

Η ναυαρχίδα τους, η Banco Safra, με έδρα το Σάο Πάολο, διέθετε περιουσιακά στοιχεία ύψους περίπου 64 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Δεκέμβριο του 2023. Στα ακίνητα περιουσιακά τους στοιχεία περιλαμβάνεται ο πύργος γραφείων Gherkin του Λονδίνου.

Υπενθυμίζεται πως η Βίκυ Σάφρα είναι κληρονόμος της περιουσίας του συζύγου της Τζόσεφ Σάφρα. Όπως ανέφεραν οι Financial Times, ο Τζόσεφ Σάφρα κατάφερε να χτίσει μια παγκόσμια αυτοκρατορία 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε τράπεζες, ακίνητα και αγροτικές επιχειρήσεις. Ο ίδιος είχε πάει στη Βραζιλία με τον πατέρα του ως μετανάστης, το 1962, ενώ παντρεύτηκε τη Βίκυ Σαρφάτη (όπως ήταν το πατρικό της) το 1969 και έμειναν μαζί μέχρι το τέλος, αποκτώντας τέσσερα παιδιά και 14 εγγόνια. Αυτή η κληρονομιά αποτέλεσε αντικείμενο σκληρής δικαστικής μάχης των απογόνων και της συζύγου του.

Η πρωτιά του Ίλον Μασκ…

Ο λεγόμενος και «Πρώτος Φίλος» του εκλεγμένου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ μετά την πρωτοφανή υποστήριξή του στην εκστρατεία επανεκλογής του, κυριάρχησε στους πλουσιότερους του κόσμου το 2024.

Η στενή του σχέση με τον επερχόμενο πρόεδρο βοήθησε στην ενίσχυση της αξίας των εταιρειών του, συμπεριλαμβανομένων των Tesla Inc, SpaceX και xAI. Αυτό αύξησε την περιουσία του στο ρεκόρ των 442,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αυξημένη κατά 213 δισεκατομμύρια δολάρια από την αρχή του έτους. Η διαφορά των 237 δισεκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ του ιδίου και του Μπέζος στις 17 Δεκεμβρίου ήταν η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί ποτέ μεταξύ των ονομάτων που βρίσκονταν στην πρώτη και τη δεύτερη θέση στην κατάταξη του Bloomberg Billionaires Index.

…και οι άλλοι

Οι 500 πλουσιότεροι του κόσμου επωφελήθηκαν από μια χρηματιστηριακή αγορά που αψήφησε τις εκτιμήσεις για το 2024. Ο δείκτης S&P 500 κέρδισε 24% φέτος χάρις κυρίως στις «Magnificent Seven», της ομάδας μετοχών που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την Tesla του Μασκ και τη Meta Platforms του Ζάκερμπεργκ και τη Nvidia Corp. του Χουάνγκ , οι οποίες αντιπροσώπευσαν περισσότερο από το ήμισυ της απόδοσης του δείκτη αναφοράς μετοχών.

κροίσοι

Ο Τζένσεν Χουάνγκ της Nvidia (αριστερά) και ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ της Meta

Οι νικητές του Bloomberg Billionaires Index

Ντόναλντ Τραμπ: Η περιουσία του εκλεγμένου προέδρου εκτινάχθηκε σε ρεκόρ φέτος, ενισχυμένη από την απόδοση της πλειοψηφικής συμμετοχής του στην Trump Media & Technology Group. Παρά το γεγονός ότι ανέφερε ζημιά 19,2 εκατομμυρίων δολαρίων το περασμένο τρίμηνο, η DJT, όπως είναι γνωστή η εταιρεία μέσων κοινωνικής δικτύωσης, κέρδισε 95% φέτος, φτάνοντας σε τρέχουσα αγοραία αξία άνω των 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Τζένσεν Χουάνγκ: Ο δημιουργός της Nvidia υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους νικητές της λίστας λόγω του ΑΙ boom, προσθέτοντας 76 δισεκατομμύρια δολάρια στην καθαρή του περιουσία φέτος. Η μετοχή της Nvidia σχεδόν τριπλασιάστηκε το 2024 και έγινε η πιο πολύτιμη εταιρεία στον κόσμο για πρώτη φορά τον Ιούνιο.

Μαρκ Ζάκερμπεργκ: Παρά το πρόστιμο των 841 εκατομμυρίων δολαρίων από την ΕΕ και τους δισταγμούς των επενδυτών σχετικά με την εμπλοκή της στην τεχνητή νοημοσύνη, ο ιδρυτής της Meta πρόσθεσε 81 δισεκατομμύρια δολάρια στην καθαρή του περιουσία φέτος καθώς η μετοχή της Meta ανέβηκε κατά 70%.

Οι κροίσοι από την Κίνα: Ανάμεσα στους δισεκατομμυριούχους από την ασιατική χώρα, ξεχωρίζουν ο CEO της Tencent Holdings Ltd., Πόνυ Μα, ο πρόεδρος της Xiaomi Corp. Λέι Τζουν και ο συνιδρυτής της Cambricon Technologies Corp., Τιανσί Τσεν, που πρόσθεσαν 14% στην περιουσία τους το 2024.

Οι… κάτω των 60 ετών: Οι νεότεροι δισεκατομμυριούχοι στη λίστα αύξησαν τον πλούτο τους με διπλάσια ταχύτητα από τους αυτούς που είναι μεγαλύτερης ηλικίας. Οι δισεκατομμυριούχοι κάτω των 60 ετών αποτελούν το 27% του Bloomberg Billionaires Index.

Οι ηττημένοι της χρονιάς

Οι Γάλλοι της πολυτέλειας: Οι περιουσίες του Μπερνάρ Αρνό (LVMH), Μπέτενκορτ Μέγιερς (κληρονόμος L’ Oreal) και Φρανσουά Πινό (Kering) υπέστησαν μεγάλες απώλειες το 2024. Μετά από χρόνια κερδών που τροφοδοτήθηκαν από την πανδημία, όταν τα πολυτελή ψώνια αντικατέστησαν τις δαπάνες για φαγητό και η ψυχαγωγία, η επιβράδυνση των πωλήσεων – ειδικά στην κινεζική αγορά – κόστισε στους τρεις συνολικά 71 δισεκατομμύρια δολάρια.

Κολίν Χουάνγκ: Ο μεγιστάνας του ηλεκτρονικού εμπορίου που βρίσκεται πίσω από την Temu έγινε για λίγο ο πλουσιότερος άνθρωπος της Κίνας τον Αύγουστο, αλλά έκλεισε τη χρονιά με πτώση 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μετά από μια πολύ κακή έκθεση για την κερδοφορία που οδήγησε τις μετοχές της εταιρείας του σε βουτιά 29% μέσα σε μια μόλις μέρα.

Ρικάρντο Σαλίνας: Ο πρόεδρος της Grupo Elektra SAB, ενός μεξικανικού ομίλου που δραστηριοποιείται στον χώρο των τραπεζών και του retail, έχασε περισσότερο από το ήμισυ της καθαρής του θέσης σε μια μέρα μετά την πτώση της μετοχής της εταιρείας του που προκλήθηκε όταν ο ίδιος υποστήριξε ότι τον εξαπάτησε ένας πρώην οικονομικός του σύμβουλος. Ο Σαλίνας, μάλιστα, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα βγάλει την εταιρεία από το χρηματιστήριο.

Κάρλος Σλιμ: Ο Σλιμ, ο οποίος έχει μεγάλα μερίδια σε επιχειρήσεις της Λατινικής Αμερικής στους τομείς των τηλεπικοινωνιών, των τραπεζών, των κατασκευών και της ενέργειας, είδε την καθαρή του περιουσία να μειώνεται κατά 26 δισεκατομμύρια δολάρια το 2024. Πληγώθηκε από τις συναλλαγματικές ισοτιμίες καθώς το πέσο υποχώρησε περίπου 20%.

Φαμ Νιετ Βουόνγκ: Ο Βιετναμέζος μεγιστάνας είδε τις μετοχές της εταιρείας ηλεκτρικών οχημάτων του Vinfast Auto να πέφτουν περίπου 70% στις αρχές του έτους μετά τη διεύρυνση των ζημιών. Η μετοχή έχει από τότε ανακτήσει κάποιο έδαφος, αλλά η πτώση κόστισε στον Vuong σχεδόν το ήμισυ της περιουσίας του.

Διαβάστε ακόμη στον ot.gr:

Πλούτος: Πόσα χρήματα χρειάζονται για να είστε στο 1% των πλουσιοτέρων παγκοσμίως

Πηγή: ToVima.gr

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00