Sunday, January 5, 2025
Home » Υποχρεώσεις προσώπων έναντι άλλων προσώπων που δεν είναι εργοδοτούμενα τους

Υποχρεώσεις προσώπων έναντι άλλων προσώπων που δεν είναι εργοδοτούμενα τους

0 comments

Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στην Κύπρο, ιδιαίτερα στους τομείς των υπηρεσιών και του λιανικού εμπορίου, όπως φούρνοι, μικρά καταστήματα, γραφεία, κέντρα αισθητικής κ.α., συχνά επιλέγουν να ενοικιάζουν χώρους, καθώς αυτή η επιλογή προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία και απαιτεί μικρότερη αρχική επένδυση σε σχέση με την αγορά ενός ιδιόκτητου ακινήτου.

Αυτή η πρακτική συνεπάγεται ότι οι εργαζόμενοι στεγάζονται σε χώρους που δεν ανήκουν πλήρως στην επιχείρηση, δηλαδή σε κτήρια που δεν είναι υπό την απόλυτη κυριότητα της. Αυτό δημιουργεί επιπλέον προκλήσεις όσον αφορά την ασφάλεια και την υγεία στους χώρους εργασίας, καθώς οι επιχειρήσεις ενδέχεται να μην έχουν πλήρη έλεγχο πάνω στις συνθήκες των εγκαταστάσεων.

Τα εδάφια 1 και 2 του άρθρου 16 των περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Νόμων του 1996 έως 2023 υπογραμμίζουν τις ευθύνες του κάθε προσώπου που έχει έλεγχο ή διαχειρίζεται χώρους εργασίας για τη διασφάλιση της ασφάλειας και υγείας των εργαζομένων, ειδικά όταν οι χώροι δεν ανήκουν άμεσα στον εργοδότη, αλλά ανήκουν σε ιδιοκτήτες ή πρόσωπα με συγκεκριμένες συμβατικές υποχρεώσεις.

Ειδικότερα, πρέπει να διασφαλίζεται ότι οι χώροι, οι διαδρομές πρόσβασης/εξόδου και οποιεσδήποτε εγκαταστάσεις ή ουσίες στους χώρους αυτούς, είναι ασφαλείς και δεν ενέχουν κινδύνους για την υγεία. Για παράδειγμα, ένα πρόσωπο που έχει την ευθύνη για ένα κοινόχρηστο χώρο κτιρίου, πρέπει να διασφαλίζει ότι, ο διάδρομος είναι απαλλαγμένος από εμπόδια, όπως καλώδια, κιβώτια ή οποιαδήποτε αντικείμενα που μπορεί να προκαλέσουν πτώσεις ή τραυματισμούς. Παρομοίως, πρέπει να διασφαλίζεται ότι ο ανελκυστήρας συντηρείται και ελέγχεται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, καθώς επίσης ο φωτισμός είναι επαρκής για ασφαλή διέλευση, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Οι εργοδότες πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους όλους τους παράγοντες κινδύνου που ενδέχεται να υπάρχουν στα κτίρια που ενοικιάζονται για την επιχείρηση τους, καθώς και τις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων τους και των άλλων προσώπων που φιλοξενούν σε αυτά.

Ορισμένοι από αυτούς τους κινδύνους περιλαμβάνουν: ◗ Μηχανικούς κινδύνους: εμπεριέχουν μια σειρά από παράγοντες που σχετίζονται με τη φυσική κατάσταση και τη συντήρηση των κτιριακών και ηλεκτρομηχανολογικών υποδομών. Αυτοί οι κίνδυνοι μπορεί να περιλαμβάνουν κακή κατάσταση του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, κακή συντήρηση της κτιριακής δομής, απουσία ασφαλών μέσων πρόσβασης ή διαφυγής και ανεπαρκή κατασκευαστικά χαρακτηριστικά του κτιρίου.

◗ Φυσικούς κινδύνους: περιλαμβάνουν μία ποικιλία παραγόντων που μπορούν να επηρεάσουν την ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων, όπως, ανεπαρκής φωτισμός, υψηλά επίπεδα θορύβου, ανεπαρκής διαχείριση περιστατικών έκτακτης ανάγκης, θερμικές συνθήκες, κακή ποιότητα αέρα, έλλειψη μέτρων για φυσικές καταστροφές.

◗ Χημικούς κινδύνους: αποτελούν έναν από τους πιο σοβαρούς παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων. Αυτοί οι κίνδυνοι μπορεί να προκύψουν από διάφορες πηγές, όπως επικίνδυνες χημικές ουσίες στα κτίρια, αναθυμιάσεις από επιχειρησιακές διαδικασίες και ακατάλληλη αποθήκευση χημικών.

◗ Βιολογικούς κινδύνους: όπως και οι χημικοί κίνδυνοι, αποτελούν έναν από τους σοβαρούς παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την υγεία των εργαζομένων, ιδιαίτερα σε χώρους όπου υπάρχει πιθανότητα έκθεσης σε μολυσματικούς παράγοντες ή άλλες βιολογικές απειλές. Αυτοί οι κίνδυνοι περιλαμβάνουν, παρουσία παρασίτων, μύκητες και αλλεργιογόνα, μολυσματικούς παράγοντες (ιοί, βακτήρια) κ.α.

Η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) συστήνει στους εργοδότες να αξιολογούν τους κινδύνους αυτούς με τη βοήθεια ειδικών του τομέα της ασφάλειας και υγείας, προτού επιλέξουν τον προς ενοικίαση χώρο εργασίας τους. Ανάλογα με τα αποτελέσματα της εκτίμησης των κινδύνων, θα πρέπει να αναλαμβάνονται κατάλληλες διορθωτικές ενέργειες, όπως: ◗ Η τοποθέτηση προστατευτικών κιγκλιδωμάτων σε υψομετρικές διαφορές, όπως οροφές και σκάλες. ◗ Η ενίσχυση εξαερισμού και η απολύμανση των κεντρικών συστημάτων εξαερισμού.◗ Η διάνοιξη εξόδων κινδύνου ή η μετατροπή υφιστάμενων θυρών σε εξόδους κινδύνου. ◗ Η κατασκευή ράμπας αναπήρων ή άλλων προσβάσιμων διαδρομών. ◗ Η εγκατάσταση πυράντοχων θυρών και η επιδιόρθωση κτιριακών φθορών. ◗ Η απολύμανση των ντεπόζιτων νερού. ◗ Η εγκατάσταση αισθητήρων καπνού. ◗ Η εγκατάσταση κρουνών πυρόσβεσης. ◗ Ο έλεγχος και η πιστοποίηση ανελκυστήρων ή αναβατορίων, εγκαταστάσεων υγραερίου, ηλεκτρολογικής εγκατάστασης.

Η ασφάλεια και υγεία στις επιχειρήσεις αποτελεί προτεραιότητα για την ΟΕΒ, η οποία μέσα από τις δραστηριότητές της προάγει την ενημέρωση και κατάρτιση στις επιχειρήσεις. Η ενημέρωση των εργοδοτών, η συμμόρφωση με την ισχύουσα νομοθεσία και η ενίσχυση των πρακτικών ασφάλειας και υγείας είναι καθοριστικής σημασίας για τη δημιουργία ασφαλών συνθηκών εργασίας για όλους, εργαζόμενους, πελάτες και κάθε πρόσωπο που βρίσκεται στους χώρους εργασίας.

* Λειτουργός, Τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού (ΟΕΒ)

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00