Η αναβάθμιση των σχέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες της προσφέρει πρωτίστως πολιτικό όφελος, υπογραμμίζει ο υπουργός Άμυνας, Βασίλης Πάλμας. Αναλύοντας τη σημασία αυτής της αναβάθμισης σχέσεων ο ΥΠΑΜ δηλώνει στον «Φ» ότι πρόκειται για «αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως ενός αξιόπιστου εταίρου στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, σε στρατιωτικό επίπεδο, παρέχεται πλέον στο προσωπικό των Ενόπλων μας Δυνάμεων η ευκαιρία αποκόμισης πολύτιμων εμπειριών, ώστε η Εθνική Φρουρά να δύναται να προσαρμόζεται ταχέως στις σύγχρονες συνθήκες και απαιτήσεις, για να συνεχίσει να φέρει εις πέρας την αποστολή της».
Παράλληλα στη συνέντευξή του ο Β. Πάλμας υπογραμμίζει πως επιβεβαιώνεται πλέον ο αναβαθμισμένος ρόλος που διαδραματίζει η Κύπρος στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου ως πυλώνας σταθερότητας και συνεργασίας. Και οι ναυτική βάση στο Μαρί και η αεροπορική βάση στην Πάφο έρχονται να παίξουν καθοριστικής σημασίας ρόλο.
Μέσα από τη συνέντευξή του ο υπουργός Άμυνας απαντούν σ’ όσους υποστηρίζουν ότι η Κύπρος μετατρέπεται σε ορμητήριο. Μιλά για την αναβάθμιση της Εθνικής Φρουράς αλλά και για τη στράτευση των γυναικών.
– Τι σημαίνει για την Εθνική Φρουρά η αναβαθμισμένη σχέση με τις ΗΠΑ; Στην ανακοίνωση για τη διεκδίκηση θέση σε αμερικανικές στρατιωτικές σχολές υπήρξε κάποιο ενδιαφέρον ή ανταπόκριση;
– Σε ό,τι αφορά στη σχέση μας με τις ΗΠΑ, πρόκειται ασφαλώς για μια συνεργασία που εξελίσσεται βαθμιαία τα τελευταία χρόνια. Σε αυτό το πλαίσιο αναφέρομαι ενδεικτικά, μεταξύ άλλων, στον πρώτο Στρατηγικό Διάλογο Κύπρου – ΗΠΑ, ο οποίος έλαβε χώρα τον περασμένο Οκτώβριο, την απόφαση για άρση του αμερικανικού εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία το 2022 και την ανανέωση της ετήσιας αναστολής του εμπάργκο τα δύο επόμενα έτη. Σας υπενθυμίζω επίσης την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στο State Partnership Programme (SPP), τη δυνατότητα εκπαίδευσης στελεχών της Εθνικής Φρουράς σε στρατιωτικές ακαδημίες των ΗΠΑ μέσω του προγράμματος ΙΜΕΤ, αλλά και τη συμφωνία ACSA, η οποία αφορά στην ανταλλαγή υπηρεσιών Διοικητικής Μέριμνας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των ΗΠΑ.
Σημαντική είναι επίσης η πρόσφατη εξέλιξη με την τροπολογία του Αμυντικού Προϋπολογισμού των ΗΠΑ και την ένταξη της χώρας μας στη λίστα κρατών που πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής σε πολυμερή προγράμματα στρατιωτικής εκπαίδευσης υπό την αιγίδα των ΗΠΑ. Η Κύπρος έγινε το μοναδικό κράτος εκτός ΝΑΤΟ και Συνεταιρισμού για την Ειρήνη που συμπεριλαμβάνεται σε αυτή τη λίστα, γεγονός το οποίο αναδεικνύει τη σταθερότητα και τη θεσμική αναβάθμιση της διμερούς μας σχέσης με τις ΗΠΑ και επιβεβαιώνει την αναγνώριση του αναβαθμισμένου ρόλου που διαδραματίζουμε στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, ως πυλώνας σταθερότητας και συνεργασίας. Αντιλαμβάνεστε ότι πέραν του πολιτικού οφέλους που έχει προκύψει από την αναβάθμιση της σχέσης μας με τις ΗΠΑ και την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως ενός αξιόπιστου εταίρου στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, σε στρατιωτικό επίπεδο, παρέχεται πλέον στο προσωπικό των Ενόπλων μας Δυνάμεων η ευκαιρία αποκόμισης πολύτιμων εμπειριών, ώστε η Εθνική Φρουρά να δύναται να προσαρμόζεται ταχέως στις σύγχρονες συνθήκες και απαιτήσεις, για να συνεχίσει να φέρει εις πέρας την αποστολή της. Αναφορικά με το σκέλος του ερωτήματός σας που αφορά στο ενδιαφέρον για τη συμμετοχή στην προεπιλογική διαδικασία διεκδίκησης θέσης στην Ακαδημία Πολεμικού Ναυτικού των Η.Π.Α., αξίζει να σημειωθεί ότι, παρά το περιορισμένο χρονικό διάστημα, το ενδιαφέρον υπήρξε ιδιαίτερα μεγάλο, όπως αποδεικνύεται από τον διψήφιο αριθμό των υποψηφίων.
Διαβάστε περισσότερα στον έντυπο «Φιλελεύθερο»
Πηγή: Φilenews