Ο προβληματισμός μεταξύ κυβερνητικών στελεχών δεν κρύβεται τις τελευταίες εβδομάδες· τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων διαμορφώνουν μία νέα εικόνα των πολιτικών συσχετισμών και νέες τάσεις αρχίζουν να εμφανίζονται.
Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση διατηρεί το δημοσκοπικό της προβάδισμα, οι επιδόσεις της στα ποιοτικά στοιχεία, όπως η δυσαρέσκεια των πολιτών για επιμέρους ζητήματα της λεγόμενης καθημερινότητας, ή ακόμα και η δημοφιλία του Πρωθυπουργού, είναι χαμηλές, ενώ μία νέα παράμετρος προκύπτει από τις πρόσφατες έρευνες.
«Να επανεφεύρουμε τον εαυτό μας»
Πρόκειται για το γεγονός ότι το ΠαΣοΚ επανακάμπτει, ενδεχομένως και δυναμικά, στον χώρο του Κέντρου. Οπως φάνηκε στην έρευνα της Alco, μεταξύ όσων αυτοπροσδιορίζονται ως κεντρώοι, έρχεται πρώτο με ποσοστό 35%, ενώ η ΝΔ βρίσκεται με μεγάλη απόσταση χαμηλότερα, με ένα 20%. Η τάση αυτή καταγράφεται για πρώτη φορά στα χρόνια της διακυβέρνησης της ΝΔ και αξιολογείται ως ένα εύρημα ιδιαίτερα σημαντικό.
Η κυβέρνηση μοιάζει να έχει εγκλωβιστεί στον στενό πυρήνα του 30%, ένα ποσοστό αντίστοιχο με τις διαχρονικά χαμηλές εκλογικές επιδόσεις της ΝΔ και στο Μέγαρο Μαξίμου αναζητούνται πλέον διέξοδοι και ευκαιρίες για την ανατροπή αυτής της συνθήκης.
Στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως και μεταξύ ορισμένων υπουργών, έχει αρχίσει να εκδηλώνεται μια ανησυχία και ορισμένοι μιλούν για το σύνδρομο της περιόδου 2007-2009.
Ηταν η εποχή κατά την οποία ανατράπηκε η αίσθηση της δημοσκοπικής βεβαιότητας της κυβέρνησης Καραμανλή και το ΠαΣοΚ, παρά τις εκτιμήσεις που κυριαρχούσαν έως τότε, έφτασε το 2009 να κατακτήσει την εκλογική νίκη με ένα ποσοστό κοντά στο 45%.
Κάτι τέτοιο μπορεί να μην είναι ορατό στις σημερινές έρευνες, όμως η επαναδιαμόρφωση του παραδοσιακού μεταπολιτευτικού διπόλου, σε συνδυασμό με την κατάρρευση της Αριστεράς και τις φυγόκεντρες τάσεις προς τα δεξιά, δημιουργούν όρους και προϋποθέσεις συσπειρώσεων, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πολιτικές ανατροπές και πάντως ήδη μεταβάλλουν την αίσθηση βεβαιότητας και ηγεμονίας, η οποία κυριάρχησε στο κυβερνητικό επιτελείο την τελευταία πενταετία.
Ο δημοσκοπικός εγκλωβισμός της ΝΔ εξηγείται πολιτικά και μαθηματικά, καθώς είναι σαφές ότι δέχεται πιέσεις από τα δεξιά, ενώ οι αμφιταλαντεύσεις και τα συγκεχυμένα πολιτικά μηνύματα της τελευταίας περιόδου φαίνεται ότι έχουν κόστος και στον χώρο του Κέντρου, ο οποίος θεωρούνταν προνομιακό πεδίο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ζητούμενο πλέον είναι η επιστροφή σε μία συνθήκη η οποία θα δικαιολογεί την προσδοκία της αυτοδυναμίας, κάτι που αυτή τη στιγμή μοιάζει μακρινό.
Εν αναμονή των ανακοινώσεων για την Προεδρία της Δημοκρατίας, που προεξοφλείται ως μία σαφής ένδειξη των πολιτικών διαθέσεων του Πρωθυπουργού, είναι χαρακτηριστική η διαπίστωση κορυφαίου υπουργού: «Πρέπει να επανεφεύρουμε τον εαυτό μας και να αναζητήσουμε έναν νέο τρόπο καλλιέργειας προσδοκιών. Η επίκληση της σταθερότητας δεν είναι βέβαιο ότι αποδίδει και το δίλημμα των επόμενων εκλογών θα πρέπει να ακούγεται πειστικό. Αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται όμως ποιο μπορεί να είναι αυτό».
Υπό αυτές τις συνθήκες, οι ψίθυροι μεταξύ υπουργών πληθαίνουν, ενώ στην ΚΟ αρχίζουν να εκδηλώνονται διαθέσεις και να διατυπώνονται έμμεσες αλλά αντιφατικές παραινέσεις, αφενός για την ανακοπή των διαρροών προς τα δεξιά και, αφετέρου, για την ανάκτηση της κυριαρχίας στο Κέντρο.
Προσεγγίζοντας παραδοσιακά ακροατήρια
Για πρώτη φορά μετά από καιρό το ΠαΣοΚ ξεδιπλώνει πολιτικές για να προσεγγίσει συγκεκριμένα ακροατήρια, ειδικά αυτά που απαρτίζουν τον χώρο του Κέντρου, στον οποίο καταγράφει συνεχή άνοδο από τις ευρωεκλογές και έπειτα.
Η πιο πρόσφατη έρευνα που αποτυπώνει το άνοιγμα της ψαλίδας ανάμεσα στο ΠαΣοΚ και στη ΝΔ στον χώρο του Κέντρου είναι αυτή της Alco, στην οποία το ΠαΣοΚ προηγείται με ποσοστό 35%. Ακολουθούν η Νέα Δημοκρατία με 20% και ο ΣΥΡΙΖΑ με 5%. Ο πρόεδρος του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης στο συνέδριο για τα «50 χρόνια Εξωτερικής Πολιτικής» που διοργάνωσε «Το Βήμα» δήλωσε ότι αυτό οφείλεται στο ότι «ο κόσμος του Κέντρου αποστρέφεται την αλαζονεία της Νέας Δημοκρατίας και την τοξικότητα των κομμάτων της αντιπολίτευσης» και τόνισε ότι το ΠαΣοΚ υπηρετεί μία νέα πολιτική κουλτούρα.
Στη Χαριλάου Τρικούπη έχουν κατανείμει τις κοινοβουλευτικές και κομματικές δυνάμεις που διαθέτουν με τέτοιον τρόπο ώστε να εργάζονται συμπληρωματικά και να κάνουν προτάσεις για όλα τα θέματα που απασχολούν την καθημερινότητα των πολιτών και βλέπουν ότι η κυβέρνηση αφήνει κενά ή έχει αστοχίες.
Και το κάνουν αυτό ξεκαθαρίζοντας ότι δεν κάνουν αντιπολίτευση της συναίνεσης, όπως τους κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ότι θα ασκούν σκληρή αντιπολίτευση όπου απαιτείται και δεν θα αρνούνται τα θετικά μέτρα για τους πολίτες. Με την κατεύθυνση της οικονομίας διαφωνούν πλήρως, και αυτό φάνηκε στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό.
«Διαφωνούμε στη βάση του παραγωγικού μοντέλου και στη φτωχοποίηση της κοινωνίας» εξηγεί η υπεύθυνη πολιτικού σχεδιασμού Αννα Διαμαντοπούλου, σημειώνοντας ότι ο κόσμος του Κέντρου έχει παραδοσιακούς δεσμούς με το ΠαΣοΚ και επιστρέφει σε αυτό γιατί ψάχνει λύσεις στα προβλήματά του.
«Στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό φάνηκε για ακόμη μία φορά η διαφωνία μας και η διαφορά μας με την κυβέρνηση. Αυτή τη στιγμή υπάρχει φθηνή εργασία. Η χώρα έχει φτωχούς εργαζόμενους που δεν μπορούν να έχουν προοπτική, να αγοράσουν, να καταναλώσουν. Αν δεν αντιμετωπίσεις το θέμα αυτό στη ρίζα του, αν δεν αντιμετωπίσεις το θέμα της στέγης, των τραπεζών, τα εργασιακά, το μεγάλο θέμα της υγείας, δεν μπορείς να κάνεις ένα νέο παραγωγικό μοντέλο» πρόσθεσε.
Κατά την Αννα Διαμαντοπούλου το ΠαΣοΚ τη συγκεκριμένη περίοδο ξανασυστήνεται με τους ψηφοφόρους του Κέντρου και διαμορφώνει μία νέα σχέση εμπιστοσύνης μαζί τους.
Την επιστροφή των ψηφοφόρων του Κέντρου στο ΠαΣοΚ βλέπει και ο δημοσκόπος Στράτος Φαναράς, για άλλο λόγο όμως. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Metron Analysis επισημαίνει στο βήμα ότι τελείωσε η περίοδος που χώριζε το εκλογικό κοινό σε μνημόνιο-αντιμνημόνιο και πλέον επιστρέφουμε στην παραδοσιακή διαιρετική τομή Αριστερά – Δεξιά.
«Το βασικό πολιτικό σύστημα στηρίζεται στον διπολισμό» ανέφερε χαρακτηριστικά και εξήγησε πως «από τη στιγμή που φύγαμε από το αντιμνημόνιο, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέρρευσε και οι παραδοσιακοί κεντρώοι ψηφοφόροι άρχισαν να επιστρέφουν στο κόμμα που έχουν ξαναψηφίσει στο παρελθόν. Αυτές είναι οι καταβολές του ΠαΣοΚ, άρα ακόμη κι αν είχε αποδυναμωθεί η φυσιογνωμία του, εκεί είναι ο προσανατολισμός του. Οι ψηφοφόροι που δείχνουν ρευστή συμπεριφορά είναι οι ψηφοφόροι του Κέντρου» δήλωσε, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι το ΠαΣοΚ πρέπει να κάνει πολλά βήματα ακόμη για να αποδείξει πως μπορεί να γίνει κυβέρνηση.
Υπηρετώντας την τακτική της μετωπικής σύγκρουσης με την κυβέρνηση το ΠαΣοΚ καταθέτει μπαράζ τροπολογιών στη Βουλή ώστε να αναδείξει τις προτάσεις και το πρόγραμμά του. Η συζήτηση για τον προϋπολογισμό ήταν μια μεγάλη ευκαιρία για να αναπτύξει όλη τη βεντάλια του οικονομικού και κοινωνικού του προγράμματος επιχειρώντας να καθιερωθεί και στην πράξη ως ο αντίπαλος πόλος.
Πηγή: To Vima