Στο πλαίσιο μιας μεγάλης συνέντευξής του στον Φιλελεύθερο, ο Κύπριος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) Κυριάκος Κακουρής αναφέρει πως στις προτεραιότητες της Κύπρου πρέπει να είναι η αύξηση της δυναμικότητας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η υλοποίηση του 10ετούς επενδυτικού σχεδίου της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ), το οποίο θα συμβάλει, όπως σημειώνει, στον εκσυγχρονισμό του δικτύου μεταφοράς και διανομής, συμβάλλοντας στην υλοποίηση επενδύσεων και εγκαταστάσεων αποθήκευσης. Παράλληλα θα πρέπει να επισπευθούν οι προσπάθειες για ολοκλήρωση του τερματικού επαναεριοποίησης φυσικού αερίου στο Βασιλικό.
Αναλύοντας τη θέση του, ο κ. Κακουρής επισημαίνει ότι η χώρα μας πρέπει να απεξαρτηθεί ταχύτερα από τα ορυκτά καύσιμα και να επενδύσει περισσότερο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς και σε επενδύσεις αποθήκευσης ενέργειας, που θα βοηθήσουν τη χώρα να μειώσει το κόστος της ενέργειας. «Ήδη έχουν γίνει βήματα προς αυτή την κατεύθυνση και στην ΕΤΕπ δεσμευόμαστε να υποστηρίξουμε το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα» προσθέτει.
Ειδικότερα για το έργο του τερματικού στο Βασιλικό, ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ αναφέρει στον «Φ» ότι οι καθυστερήσεις δεν υπονομεύουν τη στρατηγική σημασία του έργου για τη χώρα (οικονομική και περιβαλλοντική) και διαβεβαιώνει ότι το συγκεκριμένο έργο παραμένει στις βασικές προτεραιότητες της ΕΤΕπ για την Κύπρο θέλει να το δει να ολοκληρώνεται.
Η συνέντευξη με τον κ. Κακουρή κάλυψε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που αφορούν την επιτυχημένη συνεργασία της Κύπρου με την ΕΤΕπ και την επωφελή για τη χώρα αξιοποίηση των €5,6 δισ. που επένδυσε ο οργανισμός για την οικονομική ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του κ. Κακουρή θα δημοσιευθεί στο τεύχος του οικονομικού-επιχειρηματικού περιοδικού Insider, που θα κυκλοφορήσει στις 22 Δεκεμβρίου.
Πράσινη ανάπτυξη
– Μεγάλη πρόκληση τόσο για την Κύπρο όσο και για τα άλλα κράτη μέλη αποτελεί η πράσινη μετάβαση. Ποια είναι η συμβολή της ΕΤΕπ για τη συγκεκριμένη προσπάθεια στην Κύπρο;
Μετά από χρόνια προειδοποιήσεων και εκκλήσεων για δράση και πρόληψη, υπάρχουν επιτέλους ενδείξεις ότι η πράσινη μετάβαση προχωρά με γρήγορους ρυθμούς. Ο λόγος είναι ο εξής: η καθαρή ενέργεια είναι πλέον φθηνότερη και αποδοτικότερη από τα ορυκτά καύσιμα, κυρίως χάρη στη βελτίωση των συστημάτων αποθήκευσης μπαταριών. Όπως αντιλαμβάνεστε, το σωστότερο που πρέπει να κάνουμε για τον πλανήτη μας είναι πλέον και το εξυπνότερο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε για τις οικονομίες μας. Κάθε δολάριο που επενδύεται στην προσαρμογή για την κλιματική αλλαγή και την ανθεκτικότητα μπορεί να εξοικονομήσει 5-7 δολάρια έναντι μελλοντικών καταστροφών, για να μην αναφέρουμε ζωές και εισοδήματα.
Οι περισσότερες επιχειρήσεις γνωρίζουν πολύ καλά ότι μπορούν να συμβάλουν οι ίδιες στην εξοικονόμηση ενέργειας, με όχι μόνο ίδιον αλλά και περιβαλλοντικό όφελος και ενεργούν πλέον αναλόγως. Περίπου το 60% των 12.000 και πλέον επιχειρήσεων στην ΕΕ αλλά και στις ΗΠΑ που συμμετείχαν στην έρευνα του Ομίλου ΕΤΕπ επενδύουν πλέον στην πράσινη μετάβαση, ενώ το 90% έχει λάβει μέτρα για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Η μείωση των αποβλήτων, η μείωση του κόστους και η ενίσχυση της ανθεκτικότητας συνεπάγεται καλή επιχειρηματική λογική. Και αυτό είναι το κλειδί που μπορεί να ενθαρρύνει τις εταιρείες και τους επενδυτές να χρηματοδοτήσουν την απαλλαγή της παγκόσμιας οικονομίας από τον άνθρακα.
Στον Όμιλο ΕΤΕπ δεσμεύουμε περισσότερο από το ήμισυ των ετήσιων δανειοδοτήσεών μας – σχεδόν 50 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως – για έργα που επιταχύνουν την πράσινη μετάβαση στην Ευρώπη αλλά και πέραν αυτής. Η επένδυση στην ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή και την προσαρμογή διασφαλίζει σε ολόκληρη την Ευρώπη αλλά και στην πατρίδα μας τις υποδομές, τη γεωργία και ό,τι άλλο συνεπάγεται της σωστής διαβίωσης επιτρέποντας ταυτόχρονα την ισχυρή και ταχεία ανάκαμψη από καταστροφές, όπως ήταν οι πολύνεκρες πλημμύρες που κατέκλυσαν ολόκληρες πόλεις στην Κεντρική Ευρώπη τον Σεπτέμβριο και έπληξαν την Ισπανία τον Οκτώβριο.
Αν θα μπορούσα να δώσω μία συμβουλή για την Κύπρο θα ήταν η εξής: Η χώρα μας πρέπει να απεξαρτηθεί ταχύτερα από τα ορυκτά καύσιμα και να επενδύσει περισσότερο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς και να επενδύσει σε επενδύσεις αποθήκευσης ενέργειας, που θα βοηθήσουν τη χώρα να μειώσει το κόστος της ενέργειας. Ήδη έχουν γίνει βήματα προς αυτή την κατεύθυνση και στην ΕΤΕπ δεσμευόμαστε να υποστηρίξουμε το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα. Η εφαρμογή των παραμέτρων του εν λόγω σχεδίου είναι ζωτικής σημασίας για την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης της χώρας. Και φυσικά, είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε με κάθε τρόπο, μέσω των χρηματοδοτικών μας εργαλείων, για επιλέξιμα έργα αλλά και μέσω των συμβουλευτικών μας υπηρεσιών.
Προς το παρόν, πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να δοθεί προτεραιότητα:
(i) αύξηση της δυναμικότητας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
(ii) την υλοποίηση του 10ετούς επενδυτικού σχεδίου της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ), το οποίο θα συμβάλει στον εκσυγχρονισμό του δικτύου μεταφοράς και διανομής, αλλά και στην αύξηση της δυναμικότητας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συμβάλλοντας να υλοποιηθούν επενδύσεις και εγκαταστάσεις αποθήκευσης παράλληλα, και
(iii) στην ολοκλήρωση του τερματικού στο Βασιλικό.
Έχουμε ήδη συναντηθεί με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε όχι μόνο χρηματοδοτώντας, αλλά παρέχοντας και τεχνική βοήθεια στα ενεργειακά έργα, κινητοποιώντας και την απαραίτητη ιδιωτική χρηματοδότηση, με στόχο η Κύπρος να καταφέρει να απορροφήσει τα κοινοτικά κονδύλια της ΕΕ ύψους 8 εκατ. ευρώ του Πυλώνα 3 του Μηχανισμού Δίκαιης Μετάβασης.
Ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Ελλάδας
– Υπάρχει η εντύπωση πως η ΕΤΕπ εξακολουθεί να μην βλέπει θετικά την παροχή δανείου στον φορέα υλοποίησης της Ηλεκτρικής Διασύνδεσης. Παρατηρείται μια καθυστέρηση στη λήψη απόφασης. Κάποιοι λένε πως η Κυβέρνηση της Κύπρου αναμένει την ΕΤΕπ να αποφασίσει για το δάνειο και να πάρει και αυτή την απόφασή της για συμμετοχή στην επένδυση αλλά και η ΕΤΕπ περιμένει την κυβέρνηση να πάρει απόφαση για να πάρει και η τράπεζα τη δική της. Πώς ακριβώς χειρίζεστε αυτό το θέμα;
Ο Όμιλος ΕΤΕπ, όπως σας προείπα, είναι έτοιμος να στηρίξει την πλήρη απαλλαγή της κυπριακής οικονομίας από τις εκπομπές άνθρακα, σύμφωνα με την ομόφωνη δέσμευση και των 27 κυβερνήσεων της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου, για την κλιματική ουδετερότητα
Η χώρα μας, η οποία απολαμβάνει τέτοια αφθονία ηλιοφάνειας, είναι ιδιαίτερα κατάλληλη για την ανάπτυξη της ηλιακής ηλεκτροπαραγωγής, η οποία είναι ουσιαστικά και η φθηνότερη πηγή ενέργειας. Φυσικά, πρέπει να γνωρίζετε πως η ανάπτυξη περισσότερων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας απαιτεί ταυτόχρονα σημαντικές επενδύσεις και σε δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, αποθήκευσης και διασυνδέσεις.
Σε ό,τι αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου, υπάρχει μια πολιτική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών και η ΕΤΕπ βρίσκεται σε επαφές με την ελληνική και την κυπριακή κυβέρνηση, καθώς και με την Κομισιόν, για την αξιολόγηση του έργου στο πλαίσιο αναθεωρημένων Εθνικών Σχεδίων για την Ενέργεια και το Κλίμα.
Το τερματικό στο Βασιλικό
– Στο μικροσκόπιο της ΕΤΕπ βρέθηκε και η επένδυση του τερματικού στο Βασιλικό. Υπήρξαν πληροφορίες πως η τράπεζα απαιτούσε την επιστροφή της χρηματοδότησης, ωστόσο μετά την επανέναρξη των διαδικασιών από την Κύπρο για υλοποίηση του έργου το αίτημα αποσύρθηκε. Τι νεότερο έχουμε για το θέμα;
Η πραγματικότητα είναι πως το έργο παρουσίασε μεγάλες καθυστερήσεις, όμως είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως τα μεγάλα έργα ανάπτυξης υποδομών, ιδίως του τομέα της ενέργειας, αντιμετωπίζουν συχνά απρόβλεπτες προκλήσεις, όπως είναι οι διαταραχές στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού λόγω γεοπολιτικών κρίσεων, οι διαφωνίες μεταξύ εργολάβων και δικαιούχων, ρυθμιστικές προσαρμογές αλλά και οι τεχνολογικές εξελίξεις, που απαιτούν συνεχή επαναξιολόγηση.
Οι συμβάσεις τηςΕΤΕπ περιλαμβάνουν δεσμεύσεις για τον ανάδοχο, διασφαλίζοντας ότι τα έργα υλοποιούνται σύμφωνα με τις ισχύουσες οδηγίες της ΕΕ.
Γνωρίζουμε ότι το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συμβούλιο ζήτησε από την κυπριακή Κυβέρνηση να απαντήσει σε πιθανά ζητήματα που εντοπίστηκαν από τον Γενικό Ελεγκτή και ότι υπάρχει εν εξελίξει έρευνα από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO), οπότε προς το παρόν αναμένουμε τα συμπεράσματα των εν εξελίξει ερευνών.
Οι καθυστερήσεις δεν υπονομεύουν τη στρατηγική σημασία του έργου για τη χώρα (οικονομική και περιβαλλοντική), την ενεργειακή μετάβαση και την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Η ΕΤΕπ δεσμεύεται πλήρως, πρωτίστως να διασφαλίσει ότι το έργο αυτό πληροί διεθνή πρότυπα και συμμορφώνεται με τις οδηγίες της ΕΕ. Το συγκεκριμένο έργο παραμένει ανάμεσα στις βασικές προτεραιότητες της ΕΤΕπ για την Κύπρο αλλά και για την Κυβέρνηση της Κύπρου και θα θέλαμε να το δούμε να ολοκληρώνεται.
Πηγή: philenews.com