Πραγματοποιήθηκε στις 18-20 Νοεμβρίου 2024 στη Βουδαπέστη, με συμμετοχή της Ομοσπονδίας Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ), συνέδριο για τις Μικρομεσαίες Επιχείρησες (ΜΜΕ), ένα κορυφαίο γεγονός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Το συνέδριο πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας για τις ΜΜΕ με συμμετοχή εκατοντάδων στελεχών επιχειρήσεων, φορέων χάραξης πολιτικής, εκπροσώπων επιχειρηματικών οργανώσεων, ακαδημαϊκών και άλλων ενδιαφερομένων μερών.
Το συνέδριο κάλυψε τη θεματολογία που ήδη μονοπωλεί τα τελευταία χρόνια την οικονομική και όχι μόνο επικαιρότητα όπως η μετάβαση των επιχειρήσεων αλλά και των εθνικών οικονομιών της Ευρώπης στην πράσινη και ψηφιακή εποχή, το κόστος ενέργειας, οι νέες δεξιότητες, οι γεωπολιτικές εξελίξεις αλλά και αναδυόμενα θέματα όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η αμυντική βιομηχανία. Διαφάνηκε για μια ακόμη φορά η σημασία των ΜΜΕ και ο κρίσιμος ρόλος που διαδραματίζουν στην προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης και ανθεκτικότητας της Ε.Ε.
Ταυτόχρονα, στο συνέδριο αναδείχθηκε η μειωμένη ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, καθώς και η υστέρηση της στην έρευνα και την καινοτομία σε σχέση με τους κυριότερους ανταγωνιστές της, όπως η Κίνα και οι ΗΠΑ.
Ειδικότερα για τη διαβρωμένη ανταγωνιστικότητα της γηραιάς ηπείρου, ξεχώρισε η κραυγή αγωνίας εκπροσώπων ευρωπαϊκών ΜΜΕ για την ανάγκη συγκράτησης του συνεχώς αυξανόμενου κόστους συμμόρφωσης που προκύπτει μέσα από την θέσπιση νέων νομοθεσιών, κανονισμών, υποχρεώσεων από τις Βρυξέλλες σε μια σωρεία οριζόντιων και κάθετων θεμάτων, που επιβαρύνουν δυσανάλογα τις ΜΜΕ και θέτουν σε κίνδυνο ακόμη και τη βιωσιμότητα τους.
Ουδείς αμφιβάλλει για την ανάγκη λήψης μέτρων για καίρια θέματα, όπως η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος από δυσμενείς επιπτώσεις λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας, η παραγωγή καθαρής ενέργειας, η διασφάλιση των δικαιωμάτων των καταναλωτών και για άλλες ευρωπαϊκές υποχρεώσεις για τις επιχειρήσεις με πιο «τεχνικό» και σύνθετο περιεχόμενο (π.χ. CSDDD, ESPR, REACH, IED, SFRD).
Κάπου, όμως, πρέπει να εξευρεθεί το σημείο εξισορρόπησης ανάμεσα στη βιωσιμότητα των ΜΜΕ και των ευρωπαϊκών πολιτικών που εφαρμόζονται για να μην «σκοτώσουμε» τις επιχειρήσεις και την επιχειρηματικότητα. Διότι, αναμφίβολα, χωρίς επιχειρήσεις δεν θα υπάρχει ευρωπαϊκή οικονομία, αφού οι κοινωνίες εξαρτώνται από τις επιχειρήσεις και ειδικά τις ΜΜΕ.
Έχοντας υπόψη ότι η Κίνα και οι ΗΠΑ καταβάλλουν λιγότερες προσπάθειες από την Ε.Ε. για λήψη μέτρων στους προαναφερθέντες τομείς, η Ε.Ε. πρέπει να αναθεωρήσει τις πολιτικές της για σαφή συμπερίληψη ενεργειών για εξάλειψη της κανονιστικής ασυνέπειας, των αντικρουόμενων στόχων, της περιττής πολυπλοκότητας στη νομοθεσία, της υπερβολικής υποβολής εκθέσεων και γενικά να προωθήσει την απλοποίηση και μείωση της υπερβολικής επιβολής υποχρεώσεων (over-regulation).
«Draghi Report»
Οι προβληματισμοί για την πορεία της Ε.Ε. που εκφράστηκαν στο συνέδριο της Βουδαπέστης αναφέρονται και στο «Draghi Report», του πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με παρατηρήσεις σχετικά με τη βιώσιμη ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης.
Η έκθεση Ντράγκι καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Ε.Ε. αποτυγχάνει να μετατρέψει τα πλεονεκτήματα της σε ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της στο παγκόσμιο επίπεδο, καθότι ένας από τους παράγοντες που βλάπτει την ανταγωνιστικότητα της είναι οι πολλές και υπερβολικές ρυθμίσεις για τις επιχειρήσεις σε σχέση με άλλους ανταγωνιστές.
Η ΟΕΒ, ως ο κατεξοχήν φορέας εκπροσώπησης των κυπριακών επιχειρήσεων, επιβεβαιώνει ότι έχει επέλθει κόπωση στις επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους, από το κόστος, κόπο και χρόνο που απαιτείται για συμμόρφωση τόσο με νέες αλλά και υφιστάμενες εθνικές ή ευρωπαϊκές υποχρεώσεις και διαδικασίες, τις συνεπακόλουθες αλλαγές και τις γραφειοκρατίες που προκύπτουν. Πλέον, ένα σημαντικό ποσοστό των πόρων των επιχειρήσεων σε ανθρώπινο δυναμικό και χρήμα δαπανείται αποκλειστικά για παρακολούθηση και συμμόρφωση με τις νομοθετικές και άλλες απαιτήσεις, αντί να αξιοποιείται παραγωγικά με τις καθημερινές τους λειτουργίες.
Καταληκτικά, για να αποκτήσει ουσιαστικό νόημα η άποψη ότι η βιωσιμότητα και η ανταγωνιστικότητα δεν αλληλοαποκλείονται αλλά αλληλοσυμπληρώνονται – καθιστώντας τη βιωσιμότητα ως επενδυτική ευκαιρία για ανάπτυξη, πρέπει τα εθνικά και ευρωπαϊκά κέντρα λήψης αποφάσεων να αναλογιστούν τα προβλήματα που προκύπτουν από το “over-regulation” και να αφουγκραστούν την κραυγή αγωνίας των Ευρωπαϊκών επιχειρήσεων για την ανταγωνιστικότητα.
Αυτές οι ανησυχίες έχουν ενταθεί λόγω της ενδεχομένης επιβολής δασμών σε ευρωπαϊκά προϊόντα που εξάγονται στην αγορά των ΗΠΑ.
Προς την κατεύθυνση ελάφρυνσης του νομοθετικού βάρους επί των επιχειρήσεων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προγραμματίζει να αναπτύξει πρόταση για επαναξιολόγηση και λήψη διορθωτικών μέτρων σε όλους τους υφιστάμενους κανονισμούς και νομοθεσίες.
* Ανώτερος Λειτουργός, Τμήμα Επιχειρηματικής Ανάπτυξης (ΟΕΒ)
Πηγή: philenews.com