Tuesday, December 17, 2024
Home » «Αφέλεια» η άποψη για ένταξη Κύπρου στο ΝΑΤΟ χωρίς λύση λέει ο Ν. Παπαδόπουλος

«Αφέλεια» η άποψη για ένταξη Κύπρου στο ΝΑΤΟ χωρίς λύση λέει ο Ν. Παπαδόπουλος

0 comments

Όσα είπε ο Νικόλας Παπαδόπουλος σε ομιλία του στο Φόρουμ εξωτερικής πολιτικής

Είναι«αφέλεια» να πιστεύει κανείς ότι η Κύπρος μπορεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ χωρίς να επιλυθεί πρώτα το κεφάλαιο της ασφάλειας, στο πλαίσιο επίλυσης του Κυπριακού, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, στην ομιλία του στο Φόρουμ εξωτερικής πολιτικής που διοργάνωσε η Ομάδα Εξωτερικής Πολιτικής του κόμματος, με τίτλο «Ο ρόλος της Κύπρου ως γέφυρα σταθερότητας και ασφάλειας μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής».

Advertisement

Η εκδήλωση πραγματοποιηθήκε στο πλαίσιο του Προσυνεδριακού Διαλόγου του κόμματος, ενόψει του Πολιτικού και Καταστατικού Συνεδρίου του ΔΗΚΟ τον ερχόμενο Μάρτιο.

Όπως σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος, για το ΔΗΚΟ τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής δεν προσφέρονται για κομματικές αντιπαραθέσεις. Πρόσθεσε ότι μπορούν να υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις και εκτιμήσεις για τις διεθνείς εξελίξεις και να καταγράφονται ακόμη και ιδεολογικές διαφορές σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. «Όμως θέλω να πιστεύω ότι ο στόχος υπεράσπισης των συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι κοινός, γιατί ζούμε σε μια περιοχή που αποτελεί πραγματικό ναρκοπέδιο με σημαντικούς κινδύνους και ως χώρα και ως λαός πρέπει να διεξέλθουμε αλώβητοι από τη δίνη των πολέμων και στης αστάθειας της περιοχής μας».

Επιπλέον, τόνισε την ανάγκη για προσοχή και σωστές εκτιμήσεις, καθώς η χώρα εξακολουθεί να δοκιμάζεται εδώ και 50 χρόνια από τη συνεχιζόμενη κατοχή και εξακολουθεί να βρίσκεται αντιμέτωπη με τον υπαρξιακό κίνδυνο του τουρκικού επεμβατισμού και αναθεωρητισμού. «Οφείλουμε λοιπόν να διαμορφώσουμε συμμαχίες, πρώτα και κύρια σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά φυσικά και με σημαντικές χώρες και υπερδυνάμεις, όπως είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής», ανέφερε.

«Θέλω να ξεκαθαρίσω πως ως ΔΗΚΟ δεν έχουμε αλλεργία στο ΝΑΤΟ. Το αντίθετο. Κατανοούμε πλήρως τον καθοριστικό ρόλο ισχυρών δυνάμεων όπως οι ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο. Είναι όμως αφέλεια να πιστεύει οποιοσδήποτε ότι μπορεί να ενταχθεί η Κύπρος στο ΝΑΤΟ χωρίς πρώτα να έχει επιλυθεί το κεφαλαιώδες ζήτημα της «Ασφάλειας» στο πλαίσιο επίλυσης του Κυπριακού», σημείωσε, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει περίπτωση η Τουρκία να αποδεχθεί την ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ και αφού απαιτείται ομοφωνία από όλα τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ για κάτι τέτοιο, «είναι πέραν από πασιφανές ότι η Τουρκία, ως μέλος του ΝΑΤΟ, θα αποτρέψει με κάθε τρόπο μια τέτοια πρωτοβουλία».

Την ίδια ώρα όμως, συνέχισε ο κ. Παπαδόπουλος, αυτό δεν αναιρεί τη σημασία της επιδίωξης στενής και ισχυρής συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες σε όλα τα επίπεδα, σημείωσε, αναφέροντας ότι ο στρατηγικός προσανατολισμός της εξωτερικής πολιτικής της Κύπρου είναι σαφώς δυτικός, καθώς είμαστε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Χαιρετίζουμε λοιπόν τις πρωτοβουλίες του ΠτΔ προς αυτή την κατεύθυνση και τη στενή συνεργασία που έχει αναπτύξει με τις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε, σημειώνοντας ότι αυτή η συνεργασία έχει φέρει αποτελέσματα με τον ανθρωπιστικό διάδρομο προς τη Γάζα, με τη στρατηγική Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας με τις ΗΠΑ και την αναβάθμιση της αεροπορικής βάσης «Ανδρέας Παπανδρέου».

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, αυτές οι πρωτοβουλίες κατέστησαν δυνατή την πρώτη επίσκεψη Προέδρου της Κύπρου στον Λευκό Οίκο μετά από 28 χρόνια και πέτυχαν την εκλογή της Κύπρου στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Εξάλλου, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε ότι οι πόλεμοι στην Ουκρανία και στη Γάζα δεν έχουν μόνο διαταράξει τις διεθνείς ισορροπίες αλλά προκαλούν ειδικά προβλήματα στην Κύπρο, με πρωταρχικό παράδειγμα την μεταναστευτική κρίση που εντείνεται στην περιοχή μας.

Για αυτό το λόγο, είπε, η ημερίδα χωρίζεται σε τρεις θεματικές που θέτουν σημαντικά ερωτήματα σε σχέση με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τον ρόλο της Κύπρου, τις νέες ισορροπίες που διαμορφώνονται και κατά πόσο μπορεί η Κύπρος να συμβάλει στην επίλυση του Μεσανατολικού Προβλήματος, για τον ρόλο της Ευρώπης και την κοινή ευρωπαϊκή άμυνα, κατά πόσο παρουσιάζεται η ανάγκη δημιουργίας Κοινής Ευρωπαϊκής Άμυνας υπό το φως των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία και για τη Μεταναστευτική Κρίση, τις κοινωνικές της διαστάσεις και κατά πόσο οι ευρωπαϊκές πολιτικές είναι επαρκείς και ποιος είναι ο ρόλος της Κύπρου σε αυτό το περιβάλλον.

Καταληκτικά, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι η Κύπρος αποτελεί μία από τις μοναδικές «παραφωνίες» δημοκρατίας μέσα σε μία περιοχή δικτατοριών και αυταρχισμού, αστάθειας και συγκρούσεων, φονταμενταλισμού και εθνικισμού, διάλυσης και κατάρρευσης κρατικών δομών.

«Η Κύπρος είναι το Ευρωπαϊκό κράτος που μπορεί να αποτελέσει πόλο σταθερότητας και συνεργασίας. Η Κύπρος είναι το Κράτος Μέλος της ΕΕ που εφαρμόζει τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες. Είναι η χώρα που σέβεται και προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Και το κάνουμε, ως χώρα και ως λαός, παρά του τι έχουμε περάσει, παρά του τι μας έχουν κάνει και παρά τι έχουμε να αντιμετωπίσουμε καθημερινά», κατέληξε.

Πηγή: Cyprus Times

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00