Wednesday, December 18, 2024
Home » Δεν έβρισκαν βουλευτές για ψηφοφορία στη Βουλή. «Ο πλήρης εξευτελισμός» (video)

Δεν έβρισκαν βουλευτές για ψηφοφορία στη Βουλή. «Ο πλήρης εξευτελισμός» (video)

0 comments

Ψηφοφορία με βουλευτή… λιγότερο στη βουλή. «Ο πλήρης εξευτελισμός» – 37 βουλευτές αντί 38 που απαιτούνταν για τροποποίηση Συντάγματος

Γιαπλήρη εξευτελισμό της Βουλής έκανε λόγο η Πρόεδρος του σώματος ΑννίταΔημητρίου, κατά την επεισοδιακή συνεδρία της Ολομέλειας με αφορμή την παρουσία λιγότερων από τα ελάχιστα απαραίτητα μέλη

Advertisement

Συγκεκριμένα, τα 37μέλη που βρίσκονταν στην αίθουσα, χρειάζονταν άλλο ένα προκειμένου να συμπληρώσουν τους 38βουλευτές που απαιτούνταν στην περίπτωση αλλαγής του Συντάγματος.

Ενώπιον των βουλευτών στην προκειμένη περίπτωση, πρόταση νόμου του Βουλευτή του ΑΚΕΛ Άριστου Δαμιανού που τροποποιεί το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, για την κατοχύρωση, ως αυτοτελούς δικαιώματος, του δικαιώματος εκάστου σε ένα ασφαλές, καθαρό, υγιές και βιώσιμο περιβάλλον.

Η πρόταση πέρασε τελικά με 37 ψήφους καθώς η Γενική Διευθύντρια της Βουλής Τασούλα Ιερωνυμίδου ενημέρωσε την Πρόεδρο της Βουλής Αννίτα Δημητρίου ότιστο παρελθόν υπήρξε παρόμοιο προηγούμενο όπου το σύνταγμα τροποποιήθηκε χωρίς την ειδική πλειοψηφία.

Η ΠτΒ ανέφερε πως θα ζητηθεί γνωμάτευση ώστε στο μέλλον να αποφεύγονται ατέρμονες συζητήσεις και μίλησε για τον «απόλυτοεξευτελισμό» με τα όσα διαδραματίζονται.

Η σχετική αναφορά της Αννίτας Δημητρίου στο 2.28.

Πριν τεθεί σε ψηφοφορία η πρόταση, έγινε από τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΑΚΕΛ Γιώργο Λουκαΐδη εισήγηση για αναβολή ή διακοπή της συνεδρίασης και σύγκλησή της αύριο, Παρασκευή. Υπήρξαν επ’ αυτού διαφωνίες με Βουλευτές να λένε ότι αυτό δεν προνοείται στον κανονισμό της Βουλής.

Ο εισηγητής της πρότασης Άριστος Δαμιανού είπε ότι προτίθεται να την αποσύρει και να την επανακαταθέσει για να υπάρχει ειδική πλειοψηφία και να σταλεί «ισχυρό μήνυμα». Πρόσθεσε ότι η διαδικασία όπως εξελίσσεται δεν περιποιεί τιμή σε κανένα.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου είπε ότι η Βουλή εκτίθεται και κάλεσε να υπάρξει ψηφοφορία και ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του για μην έχουμε περαιτέρω απαξίωση, όπως ανέφερε, του Σώματος.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ ΝικόλαςΠαπαδόπουλος είπε ότι η διακοπή θα δώσει πολύ χειρότερη εντύπωση παρά η αναβολή, προσθέτοντας ότι η τυπολατρία δεν είναι πάντα ο καλύτερος σύμβουλος.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ ΝίκοςΤορναρίτης είπε ότι η ολομέλεια ως κυρίαρχο σώμα μπορεί να αποφασίσει για αναβολή ενώ ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης ανέφερε πως αν αναβληθεί ή διακοπεί η συνεδρίαση, στην επόμενη θα απουσιάζουν περισσότεροι βουλευτές.

Από την πλευρά του ΔΗΣΥ τον λόγο έλαβε και ο Βουλευτής Δημήτρης Δημητρίου, λέγοντας ότι στο παρελθόν υπήρξε αναβολή ενώ είχε ήδη γίνει συζήτηση. Ανέφερε πως το ότι ψάχνουμε 30 συναδέλφους για ειδική πλειοψηφία δεν τιμά κανένα. Ο Βουλευτής Ονούφριος Κουλλά τάχθηκε και αυτός κατά της αναβολής.

Από τη ΔΗΠΑ, ο Βουλευτής ΜαρίνοςΜουσιούττας ανέφερε ότι όφειλαν τα κόμματα να ειδοποιήσουν τους βουλευτές τους να είναι παρόντες και προειδοποίησε για το ενδεχόμενο αναφοράς από τον ΠτΔ για το επίμαχο σημείο της ειδικής πλειοψηφίας.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων ΣταύροςΠαπαδούρης εξέφρασε θλίψη με τα τεκταινόμενα λέγοντας ότι στέλνονται λάθος μηνύματα.

Ο ανεξάρτητος Βουλευτής Ανδρέας Θεμιστοκλέους επέμεινε σε αυστηρή τήρηση των όσων λέει ο κανονισμός της Βουλής για αναβολή ή διακοπή.

Η ανεξάρτητη Βουλευτής Αλεξάνδρα Ατταλίδου ανέφερε ότι ντρέπεται για το τι εκτυλίσσεται και έθεσε θέμα για όσους απουσιάζουν αδικαιολόγητα, ενώ γνώριζαν για την ειδική πλειοψηφία.

Τι λέει η πρόταση

Με τις ρυθμίσεις της πρότασης παρέχονται οι αναγκαίες διαδικαστικές εγγυήσεις για αποτελεσματική εφαρμογή του εν λόγω περιβαλλοντικού δικαιώματος, όπως η αναγνώριση των δικαιωμάτων πρόσβασης σε περιβαλλοντικές πληροφορίες, πρόσβασης στη δικαιοσύνη για ζητήματα που αφορούν το περιβάλλον και αποτελεσματικής θεραπείας για την παραβίαση οποιουδήποτε δικαιώματος προκύπτει από την εν λόγω πρόνοια και σχετική νομοθεσία της Δημοκρατίας.

Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις αποσκοπούν στον προοδευτικό εκσυγχρονισμό του Συντάγματος της Δημοκρατίας κατά τρόπο που συνάδει με την ανάγκη προστασίας των δικαιωμάτων της λεγόμενης «τρίτης γενιάς» ή αλλιώς «των δικαιωμάτων αλληλεγγύης», καθώς και με τη γενικότερη διεθνή τάση επί του θέματος.

Πρόσθετα, σημειώνεται ότι, παρ’ όλο που, λόγω της απουσίας ενός νομικά δεσμευτικού αυτόνομου δικαιώματος σε ένα υγιές περιβάλλον, αριθμός διεθνών και δικαιοδοτικών οργάνων έχει εφαρμόσει διαχρονικά τη θεωρία της διαπερατότητας των ανθρώπινων δικαιωμάτων, δηλαδή τη δυνατότητα επίκλησης ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων για την προστασία του δικαιώματος σε ένα υγιές περιβάλλον, οι μεταβαλλόμενες συνθήκες θέτουν σε κίνδυνο την οικολογική βιωσιμότητα του πλανήτη και συνακόλουθα την ανθρώπινη ζωή, καθιστώντας πλέον επιτακτική την ανάγκη αυτόνομης συνταγματικής αναγνώρισης και προστασίας του εν λόγω δικαιώματος, τάση που καταγράφεται διεθνώς.

Τοποθετήσεις Βουλευτών

Ο εισηγητής Άριστος Δαμιανού ανέφερε ότι με την πρόταση κάνουμε ένα βήμα μπροστά ως χώρα για διασφάλιση της προοπτικής υγιούς περιβάλλοντος για μας και τις επόμενες γενεές, καθώς τώρα δεν υπάρχει το δικαίωμα αυτό σε επίπεδο ανώτατου νόμου όπως είναι το σύνταγμα.

Υπέδειξε ότι το δικαίωμα στο σύνταγμα υπάρχει σε πολλά άλλα κράτη και ότι για την κατάθεση της πρότασης μελετήθηκαν κατευθύνσεις από οργανώσεις, ΜΚΟ και από το ΣτΕ.

Χαρακτήρισε ως πολύ σημαντική την πρόνοια για προσβασιμότητα σε δημόσια αρχεία για το τι πρόκειται να γίνει σε περιπτώσεις ρυπογόνων βιομηχανιών ή άλλων επιχειρήσεων.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης ανέφερε ότι η προστασία του περιβάλλοντος και των πολιτών δεν είναι πολυτέλεια αλλά η βάση της ύπαρξης και της ευημερίας μας. Έχουμε κρίση, ανέφερε, και οφείλουμε να δράσουμε γιατί έχουμε ευθύνη προς τους πολίτες.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου χαιρέτισε την πρόταση αλλά υπέδειξε ότι πρέπει να γίνουν και νομοθεσίες για να εξειδικεύσουμε τα όρια προστασίας.

Η ανεξάρτητη Βουλευτής Αλεξάνδρα Ατταλίδου ανέφερε ότι η κατοχύρωση του δικαιώματος σε ασφαλές περιβάλλον είναι προϋπόθεση για ποιότητα ζωής και για σωματική και ψυχική υγεία αλλά και για την οικονομική ανάπτυξη μέσω της πράσινης τεχνολογίας.

Ο ανεξάρτητος Βουλευτής Ανδρέας Θεμιστοκλέους αμφισβήτησε τα περί κλιματικής κρίσης, μίλησε για «υπερβολές» και υποστήριξε ότι έχουμε αύξηση της θερμοκρασίας και αυτό οδηγεί σε αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα και όχι το αντίστροφο.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

Πηγή: Cyprus Times

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00