Δίκτυ ασφαλείας έναντι παράνομων δραστηριοτήτων με όριο στις συναλλαγές από Βουλή – Με 24 ψήφους υπέρ και 2 εναντίον
Η Ολομέλεια, με 24 ψήφους υπέρ και 2 εναντίον, ενέκρινε πρόταση νόμου του Βουλευτή του ΔΗΣΥ ΔημήτρηΔημητρίου που τροποποιεί τον περί της Παρεμπόδισης και Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες Νόμο, ώστε να τεθεί όριο στις συναλλαγές μεγάλων ποσών σε ρευστά διαθέσιμα, έναντι αγαθών και υπηρεσιών, για προστασία από παράνομες δραστηριότητες.
Advertisement
Ειδικότερα, η πρόταση νόμου αποσκοπεί στην υιοθέτηση ορισμένων προνοιών ευρωπαϊκού κανονισμού σχετικά με την πρόληψη της χρησιμοποίησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ή για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, σύμφωνα με τις οποίες, πρόσωπα που εμπορεύονται αγαθά ή παρέχουν υπηρεσίες, δύνανται να εισπράττουν ή να καταβάλλουν πληρωμή σε ρευστά διαθέσιμα μόνο έως το ποσό των δέκα χιλιάδων ευρώ ή το ισόποσο σε εθνικό ή ξένο νόμισμα.
Το ποσό αυτό ισχύει επιπρόσθετα σε περιπτώσεις αγοράς και πώλησης ακινήτων και προβλέπεται η δυνατότητα επιβολής, πέραν της χρηματικής ποινής, ποινής φυλάκισης πέντε ετών σε πρόσωπο το οποίο, κατά παράβαση του προτεινόμενου ορίου συναλλαγών, εμπορεύεται αγαθά ή παρέχει υπηρεσίες ή εισπράττει ή καταβάλλει πληρωμή σε ρευστά διαθέσιμα πέραν του ποσού των δέκα χιλιάδων ευρώ.
Τα ρευστά διαθέσιμα περιλαμβάνουν πέραν των μετρητών, διαπραγματεύσιμους τίτλους στον κομιστή, αγαθά που χρησιμοποιούνται ως ιδιαίτερα ρευστοποιήσιμα μέσα αποθήκευσης αξίας, καθώς και προπληρωμένες κάρτες.
Η πρόταση περιλαμβάνει πρόνοια η οποία να επιτρέπει την προσωρινή αναστολή της προτεινόμενης ρύθμισης, σε περίπτωση που τα μέσα πληρωμής με χρηματικά ποσά, εκτός από τα χαρτονομίσματα και τα κέρματα, καθίστανται μη διαθέσιμα λόγω ανωτέρας βίας.
Προνοείται η επιβολή χρηματικής ποινής, σε περίπτωση καταδίκης προσώπου που παραβιάζει το ως άνω όριο, η οποία δεν υπερβαίνει το δέκα τοις εκατό (10%) του ποσού που εισπράχθηκε σε ρευστά διαθέσιμα.
Ο εισηγητής της πρότασης υπενθύμισε ότι η Βουλή βρέθηκε προ εκπλήξεως μπροστά σε αναφορές και τοποθετήσεις αρμοδίων για ελλιπείς ελέγχους όταν προέκυψε το ζήτημα με Ουκρανή που ήρθε στην Κύπρο με 400.000 ευρώ και κατήγγειλε κλοπή τους.
Έγινε παραδοχή, είπε, ότι τα τελευταία 3,5 χρόνια έχουν περάσει από το τελωνείο 120 εκατομμύρια σε μετρητά και καμία υπηρεσία δεν ήξερε που κατέληγαν.
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης διερωτήθηκε γιατί κάποιος να είναι αντιμέτωπος με φυλάκιση, αν τα χρήματα είναι νόμιμα.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Πασιουρτίδης χαιρέτισε την πρόταση λέγοντας ότι καλύπτεται ένα κενό και γίνεται ένα βήμα, καθώς στη συζήτηση διαφάνηκε έλλειψη συντονισμού στις αρμόδιες αρχές. Χρειάζεται όμως, είπε, παρακολούθηση και έλεγχος για αποτροπή διαφόρων φαινομένων.
Η ανεξάρτητη Βουλευτής Αλεξάνδρα Ατταλίδου ανέφερε ότι κατά την συζήτηση της πρότασης διαπιστώθηκε ότι είμαστε «ξέφραγο αμπέλι», κατά την έκφρασή της και ότι χρήματα δηλώνονταν αλλά δεν ήταν γνωστό που πήγαιναν. Ανέφερε επίσης ότι οι συναλλαγές μετρητών διευκολύνουν το ξέπλυμα και βοηθούν τις ψευδείς επιχειρήσεις.
Πηγή: ΚΥΠΕ
Πηγή: Cyprus Times