«Απαντάμε αγωνιστικά στο νέο αντεργατικό τερατούργημα για τον κατώτερο μισθό. Εδώ και τώρα η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας να ικανοποιήσουν τα αιτήματα των συνδικάτων. Να επανέλθουν οι Συλλογικές Συμβάσεις. Να καταργηθούν οι αντεργατικοί νόμοι», «Συλλογικές Συμβάσεις, αυξήσεις των μισθών, αυτή είναι η απαίτηση των εργατών» απαίτησαν συνδικάτα και εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα που διαδήλωσαν το απόγευμα της Τετάρτης στο Σύνταγμα.
Μαζί με τα εργατικά σωματεία διαδήλωσαν συνταξιούχοι, φοιτητικοί σύλλογοι και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, καταδικάζοντας το νομοσχέδιο και απαιτώντας πραγματικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις.
Στη συγκέντρωση συμμετείχε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής μέλη του ΠΓ. Στη συγκέντρωση μίλησαν ο Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, η Νίκη Χρονοπούλου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και ο ‘Αχμετ Μουσταφά, γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας.
Πρόταση Νόμου από 637 συνδικάτα
Τα Συνδικάτα ανανέωσαν το ραντεβού τους σε νέο συλλαλητήριο την Τετάρτη 11 Δεκέμβρη, στις 6.30 μ.μ., στο Σύνταγμα, με αφορμή τη συζήτηση στη Βουλή «ενός ακόμα προϋπολογισμού που ισοπεδώνει τις ανάγκες του λαού για να ενισχύει τα κέρδη των επιχειρήσεων και να αυξάνει τις πολεμικές δαπάνες».
Στην Πρόταση Νόμου που έχουν καταθέσει 637 συνδικάτα, «για την κατάργηση όλου του αντεργατικού πλαισίου που έχουν χτίσει οι κυβερνήσεις των τελευταίων 15 ετών και συνεχίζει να ενισχύει σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ με το δικό της νομοθέτημα», αναφέρθηκε ο Μάρκος Μπεκρής.
«Να ψηφίσουν τώρα μέσα στη Βουλή το δικό μας πόρισμα, την δική μας πρόταση νόμου, που εκφράζει τις πραγματικές μας ανάγκες και τα δικαιώματα, σε αντίθεση με το νομοσχέδιο για τον κατώτατο μισθό που έφερε στη Βουλή η κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και τα μπαλώματα του ΠΑΣΟΚ», τόνισε.
Όπως επισήμανε, «η Πρόταση Νόμου που συσπειρώνει τον αριθμό-ρεκόρ των 637 συνδικαλιστικών οργανώσεων ξεκαθαρίζει ότι οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε με τους μισθούς – ψίχουλα, που δεν καλύπτουν ούτε στο ελάχιστο το κόστος ζωής».
«Για μας υπάρχει μόνο ένας μαθηματικός τύπος, αυτός που αποτυπώνει πως εμείς που παράγουμε τα πάντα, θα ικανοποιούμε τις ανάγκες μας με τους καρπούς του μόχθου μας. Όποιος λοιπόν σήμερα δεν ψηφίσει τη πρόταση νόμου των σωματείων να ξέρει πολύ καλά πως τον βάζουμε απέναντι μας και η κλιμάκωση του επόμενου διαστήματος περνάει από τα δικά μας χέρια, γιατί γνωρίζουμε πως όταν οι μισθοί και τα μεροκάματα βρίσκονται ανάμεσα στις συμπληγάδες της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας θα συνθλίβονται και εμείς οι εργαζόμενοι θα μετράμε απώλειες ενώ το κεφάλαιο θα γεμίζει τα ταμεία του», τόνισε.
«Εργαζόμενοι από τον δημόσιο και ιδιωτικό Τομέα απαιτούν από την κυβέρνηση να πάρει τώρα πίσω το νέο αντιλαϊκό τερατούργημα που έχει ετοιμάσει για τον κατώτατο μισθό» υπογράμμισε η Νίκη Χρονοπούλου.
«Μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο αυτό», είπε, «στόχο έχει να μονιμοποιήσει όλες τις περικοπές των τελευταίων χρόνων σε βάρος των δημοσίων υπαλλήλων που έφτασαν το 40% και να ενταφιάσει το αίτημα για επιστροφή του 13ου και 14ου μισθού, με επιτροπές εμπειρογνωμόνων και αλγορίθμους, η κυβέρνηση προσπαθεί να ξεμπερδέψει με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τα συνδικάτα. Δε θα της περάσει!».
Υπογραμμίζοντας πως «δεν αποδεχόμαστε την ανέχεια, τη ζωή – λάστιχο, την ανεργία! Δε θα βάλουμε πλάτη για να πλουτίζουν όλο και περισσότερο οι μονοπωλιακοί όμιλοι!» πρόβαλλε την απαίτηση «η κυβέρνηση να αποδεχθεί την πρόταση νόμου που καταθέτουν πάνω από 600 συνδικάτα για την κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων που υπονομεύουν τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και τον σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας».
Ακόμα παρουσίασε αιτήματα για τους εργαζόμενους στο δημόσιο όπως «αυξήσεις 20% στους μισθούς όλων των δημοσίων υπαλλήλων. Επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού. Κατάργηση του χαρατσιού της «ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας». Προσμέτρηση στη μισθολογική εξέλιξη της διετίας 2016 – 2017 που έχει «παγώσει». Μέτρα ενάντια στην ακρίβεια και στη φοροληστεία».
Στον χαιρετισμό του ο ‘Αχμετ Μουσταφά αναφέρθηκε στην «αλλαγή σελίδας» που έγινε με τη ΔΑΣ να αναλαμβάνει να παίρνει το «τιμόνι» της Ομοσπονδίας.
«Η Ομοσπονδία» τόνισε «που εκπροσωπεί δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους είναι εδώ! Η μεγαλύτερη Ομοσπονδία του Ιδιωτικού Τομέα, άλλαξε σελίδα. Και από εργαλείο της εργοδοσίας και της κυβέρνησης, πέρασε στα χέρια των εργαζομένων και ενώνει τις δυνάμεις της με άλλα Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, Συνδικάτα, κάτω από το σύνθημα «Ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας»».
Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο επισήμανε ότι ενώ «οι εργαζόμενοι σε όλους τους κλάδους βιώνουν το ξήλωμα εργασιακών δικαιωμάτων, την επίθεση στους μισθούς, τα ωράρια – λάστιχο, την ανασφάλεια έρχεται η κυβέρνηση με αυτό το νομοσχέδιο να καθορίζει τους μισθούς μας, προς τα κάτω πάντα, με βάση τα κέρδη των αφεντικών που θα είναι προς τα πάνω πάντα. Και σαν μην έφταναν όλα αυτά βάζει προς συζήτηση και 13ο και 14ο μισθό».
Τέλος, ανέφερε τη «δέσμευση της Ομοσπονδίας να πρωτοστατήσει στην οργάνωση των αγώνων για ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς και δικαιώματα, για μέτρα για την Υγεία και Ασφάλεια, μέτρα που θα προστατεύουν τα δικαιώματα των χιλιάδων γυναικών στην κύηση και την μητρότητα».
Πηγή: To Vima