Το οπλοστάσιο του Πούτιν περιλαμβάνει από σαμποτάζ σε εγκαταστάσεις και παρεμβάσεις σε εκλογές μέχρι εργαλειοποίηση μεταναστών και εκστρατείες επιρροής στοχεύοντας την ασφάλεια των Ευρωπαίων
Ξημερώματα Δευτέρας, ένα εμπορευματικό αεροσκάφος της DHL που είχε απογειωθεί από τη Λειψία συνετρίβη ενώ ετοιμαζόταν να προσγειωθεί στο Βίλνιους, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας από τους τέσσερις επιβαίνοντες. Θα μπορούσε να είναι ένα τραγικό ατύχημα, αλλά οι Αρχές υποψιάστηκαν αμέσως τη Ρωσία.
Advertisement
«Το γεγονός ότι […] πρέπει τώρα να αναρωτηθούμε σοβαρά αν πρόκειται για ατύχημα ή για ακόμα ένα υβριδικό περιστατικό, έπειτα από εκείνο της περασμένης εβδομάδας, δείχνει σε πόσο ασταθείς καιρούς ζούμε, ακόμα και στο κέντρο της Ευρώπης» δήλωσε χαρακτηριστικά η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, ΑναλέναΜπέρμποκ.
Αναφερόταν στην κοπή δύο υποθαλάσσιων καλωδίων τηλεπικοινωνιών, στις 17 και 18 Νοεμβρίου, στα σουηδικά ύδατα της Βαλτικής Θάλασσας. Στην περίπτωση του αεροσκάφους της DHL, οι λιθουανικές αρχές δήλωσαν πως σε ένα πρώτο στάδιο δεν έχουν εντοπίσει σημάδια τρομοκρατίας ή δολιοφθοράς. Στην περίπτωση των υποθαλάσσιων καλωδίων, οι σουηδικές αρχές έχουν στρέψει την προσοχή τους σε ένα κινεζικό πλοίο χύδην φορτίου, το «Yi Peng 3» – που φέρεται να έχει ρώσο καπετάνιο.
Ανεξαρτήτως συνέχειας, οι ειδικοί συμφωνούν: με τον πόλεμο στην Ουκρανία να εισέρχεται στον τρίτο χειμώνα του, η Ρωσία εντείνει τον υβριδικό της πόλεμο στην Ευρώπη, οργανώνοντας πιο συχνές επιχειρήσεις με μια συνεχώς μεταβαλλόμενη γραμμή του μετώπου. Ωστόσο, παρά την ολοένα και εντονότερη ανησυχία τους, οι δυτικές κυβερνήσεις διαθέτουν περιορισμένα συντονισμένα μέσα για να αμυνθούν.
Περιστατικά του υβριδικού πολέμου
Ο κατάλογος των πράξεων υβριδικού πολέμου που αποδίδονται στη Ρωσία γίνεται, ειδικά από το περασμένο καλοκαίρι, όλο και μακρύτερος. Τέλη Οκτωβρίου, οι πολωνικές εισαγγελικές αρχές ανακοίνωσαν τη σύλληψη τεσσάρων ατόμων ύστερα από έρευνα σχετικά με πυρκαγιά που προκλήθηκε από έκρηξη δέματος σε εταιρεία ταχυμεταφορών κοντά στη Βαρσοβία.
Ηταν ένα από τρία παρόμοια περιστατικά που έλαβαν χώρα τον Ιούλιο: ένα δεύτερο δέμα προκάλεσε πυρκαγιά σε αποθήκη της DHL σε προάστιο του Μπέρμιγχαμ, ενώ το τρίτο έβαλε φωτιά σε κοντέινερ στον κόμβο της DHL στη Λειψία, τον μεγαλύτερο κόμβο αεροπορικών μεταφορών στον κόσμο. Τα δέματα, που στάλθηκαν όλα από τη Λιθουανία, περιείχαν ηλεκτρικές μηχανές μασάζ με μια εξαιρετικά εύφλεκτη ουσία, με βάση το μαγνήσιο, στο εσωτερικό τους και, σύμφωνα με τις πολωνικές αρχές, έμοιαζαν με πρόβα τζενεράλε για περαιτέρω επιχειρησιακή δραστηριότητα.
Πιο πρόσφατα, το Κρεμλίνο φέρεται να έβαλε στο στόχαστρο προμήθειες νερού στη Φινλανδία, τη Γερμανία και τη Σουηδία. Αλλα περιστατικά περιλαμβάνουν μια εμπρηστική επίθεση σε επιχείρηση στο Ανατολικό Λονδίνο που συνδέεται με την Ουκρανία, τη στόχευση στρατιωτικών εγκαταστάσεων των ΗΠΑ στη Βαυαρία, την αύξηση των παρεμβολών σε GPS και συστήματα αυτόματης αναγνώρισης (AIS) στη Βαλτική, μια εκστρατεία παραπληροφόρησης κατά των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, καθώς και μια απόπειρα δολοφονίας του Αρμιν Πάπεργκερ, διευθύνοντος συμβούλου της γερμανικής Rheinmetall, βασικού προμηθευτή βλημάτων πυροβολικού για τον ουκρανικό στρατό.
Ωστόσο το οπλοστάσιο της Ρωσίας είναι ακόμα ευρύτερο, περιλαμβάνει από παρεμβάσεις σε εκλογές (πλήθος τα πρόσφατα παραδείγματα…) και χρηματοδότηση κομμάτων μέχρι εργαλειοποίηση των μεταναστών και εκστρατείες επιρροής με στόχο την υπονόμευση της ασφάλειας των ευρωπαίων πολιτών, συχνά μέσω της στρατολόγησης «αναλώσιμων» πρακτόρων, που έχουν είτε ιδεολογικά είτε οικονομικά κίνητρα.
Πώς αντιδρούν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εμφανίζονται όλο πιο πρόθυμες να αποδώσουν τα του Καίσαρος τω Καίσαρι. Σε πρόσφατη δήλωσή του, ο Κεστούτις Μπούντρις, ανώτερος σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του λιθουανού προέδρου, κατηγόρησε τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες ότι διεξάγουν «μη συμβατικές κινητικές επιχειρήσεις εναντίον χωρών του ΝΑΤΟ».
Ο Μπρούνο Καλ, επικεφαλής της υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών της Γερμανίας, δήλωσε ότι η ρωσική επιχειρησιακή δραστηριότητα στην Ευρώπη βρίσκεται πλέον σε πρωτοφανές επίπεδο. Σε κοινό άρθρο τους στους «Financial Times», οι επικεφαλής της CIA και της MI6 περιέγραψαν τη δραστηριότητα των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών ως μια «απερίσκεπτη εκστρατεία σαμποτάζ σε όλη την Ευρώπη», σημειώνοντας πως η χρήση της τεχνολογίας από τη Ρωσία για τη «διάδοση ψευδών και παραπληροφόρησης» έχει σχεδιαστεί ώστε να σπέρνει τον διχασμό.
Οπως σημειώνει ωστόσο στον ιστότοπο του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Σπουδών (IISS) ο Τσάρλι Εντουαρντς, παρά την ανησυχία του ΝΑΤΟ και των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων δεν είναι σαφές πώς θα απαντήσουν στις δραστηριότητες του Κρεμλίνου, πέρα από την επέκταση των προσπαθειών αντικατασκοπίας, οι οποίες είχαν κάποια επιτυχία στην αναχαίτιση της ρωσικής δραστηριότητας.
Αν εξαιρέσει κανείς την επίκληση του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ -ενδεχόμενο που δεν απέκλεισε προχθές να εξεταστεί μελλοντικά ο επικεφαλής της γερμανικής υπηρεσίας πληροφοριών, Μπρούνο Καλ, αλλά επί του παρόντος δεν συζητείται καν- η Δύση στερείται στρατηγικής και ικανότητας να δράσει γρήγορα ως απάντηση στον ρωσικό υβριδικό πόλεμο.
Η συλλογική δράση αποτελεί πρόκληση όταν η απειλή είναι διφορούμενη, ενώ η καλύτερη ολοκλήρωση των εθνικών δυνατοτήτων, όπως οι υπηρεσίες πληροφοριών, αποτελεί κόκκινη γραμμή για ορισμένα μέλη του ΝΑΤΟ. Αυτό που απομένει είναι οι επενδύσεις στην ανθεκτικότητα, όπου εξακολουθούν να υπάρχουν δυσκολίες, κυρίως επειδή οι κρίσιμες υποδομές σε όλη την Ευρώπη αποτελούν εθνική ευθύνη, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις ανήκουν, τις διαχειρίζεται και τις εκμεταλλεύεται ο ιδιωτικός τομέας.
Οσο το ΝΑΤΟ και τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη διαφωνούν σχετικά με το πώς να απαντήσουν πιο δυναμικά στον υβριδικό πόλεμο του Κρεμλίνου, καταλήγει ο Εντουαρντς, η Ευρώπη θα παραμείνει ευάλωτη, και τα τρωτά αυτά σημεία θα επιδεινωθούν από μια κυβέρνηση Τραμπ που θέλει τα κράτη-μέλη της EE να βασίζονται λιγότερο στην ομπρέλα ασφαλείας των ΗΠΑ.
Το πιο σημαντικό, δήλωσε από την πλευρά του στο Politico ο Αρντ Φρέιταγκ φον Λόρινγκχοβεν, πρώην πρεσβευτής της Γερμανίας ο οποίος διετέλεσε ο πρώτος επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών του ΝΑΤΟ, είναι να συνειδητοποιήσει η Ευρώπη την απειλή και να κάνει τη Ρωσία να πληρώσει το τίμημα: «Ακόμη κοιμόμαστε» επισήμανε. «Η επιθετική συμπεριφορά πρέπει να έχει πολιτικό κόστος».
Πηγή: «Τα ΝΕΑ»
Πηγή: Cyprus Times