Η Neuralink, η τεχνολογική startup που ίδρυσε ο Elon Musk, ανακοίνωσε πρόσφατα ότι έλαβε έγκριση για την έναρξη μιας νέας μελέτης, η οποία θα χρησιμοποιήσει το εγκεφαλικό της εμφύτευμα σε συνδυασμό με έναν πειραματικό ρομποτικό βραχίονα. Η συγκεκριμένη μελέτη, γνωστή ως PRIME, στοχεύει στην αξιολόγηση της ασφάλειας του wireless brain-computer interface που έχει αναπτύξει η Neuralink, καθώς και του χειρουργικού ρομπότ που απαιτείται για την εμφύτευση της συσκευής.
Στο πλαίσιο της μελέτης, η Neuralink εξετάζει την επίδραση του εμφυτεύματος σε ασθενείς με τετραπληγία, μια σοβαρή μορφή παράλυσης. Το εμφύτευμα επιτρέπει στους ασθενείς να ελέγχουν εξωτερικές συσκευές, όπως υπολογιστές, αποκλειστικά με τη δύναμη των σκέψεών τους. Μέσω αυτής της τεχνολογίας, ασθενείς μπορούν να εκτελούν ενέργειες όπως πλοήγηση στο διαδίκτυο, δημοσιεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και χρήση προγραμμάτων υπολογιστή.
Η εταιρεία έχει ήδη εφαρμόσει τη συσκευή σε δύο ασθενείς στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο πρώτος ασθενής κατάφερε να χρησιμοποιήσει το εμφύτευμα για να παίξει βιντεοπαιχνίδια, να περιηγηθεί στο διαδίκτυο και να κινήσει τον κέρσορα στον φορητό του υπολογιστή. Ο δεύτερος ασθενής προχωράει επίσης με επιτυχία, χρησιμοποιώντας τη συσκευή για να σχεδιάζει τρισδιάστατα αντικείμενα.
Η Neuralink, η οποία έλαβε πρόσφατα έγκριση από την Health Canada, σκοπεύει να επεκτείνει τη μελέτη στον Καναδά. Σε συνεργασία με Καναδούς νευροχειρουργούς, η εταιρεία έχει λάβει άδεια να στρατολογήσει έξι ασθενείς με παράλυση για τη συμμετοχή στη δοκιμή. Αν και η FDA και η Neuralink δεν έχουν δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τη μελέτη, η πρόοδος αυτή αποτελεί σημαντικό βήμα προς τη χρήση της τεχνολογίας εμφυτευμάτων για την αποκατάσταση βασικών λειτουργιών σε άτομα με σοβαρές αναπηρίες.