Saturday, November 23, 2024
Home » Σύσκεψη για ενδεχόμενο σεισμού έγινε στα κατεχόμενα υπό τον Τατάρ

Σύσκεψη για ενδεχόμενο σεισμού έγινε στα κατεχόμενα υπό τον Τατάρ

0 comments

Σύσκεψη για ενδεχόμενο σεισμού έγινε στα κατεχόμενα υπό τον Τατάρ – Aντηλλάγησαν πληροφορίες για ρήγματα, χάρτες σεισμών, εδαφολογική έρευνα

Σύσκεψη υπό την προεδρία του Τ/κ ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, για τους κινδύνους από ενδεχόμενο σεισμό και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, έγινε στα κατεχόμενα με τη συμμετοχή του «προέδρου» της «επιτροπής σεισμών της προεδρίας», γεωλόγο – μηχανικό Τζιαβίτ Αταλάρ, των «διευθυντών» των «τμημάτων γεωλογίας και μεταλλίων, μετεωρολογίας, σεισμολογίας», των επιμελητηρίων μηχανικών, πολιτικών μηχανικών, του πολεοδομικού επιμελητηρίου, του επιμελητηρίου αρχιτεκτόνων και του γεωφυσικού μηχανικού Χιλμί Ντιντάρ.

Advertisement

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ανακοίνωση της «προεδρίας» αναφέρει ότι στη σύσκεψη αντηλλάγησαν πληροφορίες για ρήγματα, χάρτες σεισμών, εδαφολογική έρευνα, κατάσταση υφιστάμενων κτιρίων, τι πρέπει να εφαρμοστεί για νέα κτίρια, «νομικές» ρυθμίσεις, προφυλάξεις και επιθεωρήσεις που πρέπει να γίνουν σε σχέση με τους σεισμούς.

Ο Τ/κ ηγέτης στη σύσκεψη ανέφερε ότι δεν είναι σαφές πότε και πώς θα συμβεί ένας σεισμός και υπενθύμισε ότι το 2021 ιδρύθηκε στην «προεδρία» «επιτροπή σεισμών». Ολόκληρο το νησί θα πληγεί από έναν πιθανό μεγάλο σεισμό, δήλωσε λέγοντας ότι έκανε πρόταση στη ε/κ πλευρά να συνεργαστούν στις μελέτες για σεισμούς, αλλά αυτή δεν έγινε αποδεκτή.

Ο ίδιος, είπε, είναι υπέρ της οικονομικής ανάπτυξης, αλλά υπάρχουν κίνδυνοι στις κατασκευές χωρίς τις απαραίτητες μελέτες. Γι αυτό, ανέφερε, συγκάλεσε τη σύσκεηή ώστε να υποβληθεί σχετική έκθεση στις αρμόδιες «αρχές».

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του επιμελητηρίου μηχανικών γεωεπιστημών, Μεχμέτ Νετζντέτ, είπε ότι κατά καιρούς έρχονται στο προσκήνιο σενάρια για πιθανό σεισμό στο νησί ή που θα επηρεάσει και το νησί και σήμερα υπάρχουν τρόποι οι επιστήμονες να λαμβάνουν πληροφόρηση και δεδομένα από γεωτρήσεις εδάφους.

Ως αποτέλεσμα των κοινών μελετών που πραγματοποιήθηκαν στην Κύπρο από το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS) το 1999 μετά τον μεγάλο σεισμό στη Σακάρια στην Τουρκία, είπε, η ζημιά μιας πιθανής δόνησης 6,4 Ρίχτερ στο Χασπολάτ (ΣΣ: Μια Μηλιά) εκτιμήθηκε ότι θα ανέλθει στο 1 δις δολάρια.

Εντοπίστηκε τότε, είπε, ενεργό ρήγμα στη Μια Μηλιά κι έγιναν ορύγματα. “Ένας αριθμός δειγμάτων λήφθηκε με βάση την παρουσία ορισμένων ρηγμάτων στην περιοχή Νταρντερε (Στενός ποταμός), που βρίσκεται στα βορειοδυτικά της Λευκωσίας, και τα ίχνη που άφησαν προηγούμενοι σεισμοί», είπε.

Η δουλειά που έγινε τότε, πρόσθεσε, άνοιξε μια πολύ σημαντική πόρτα. «Συνέβαλε καθοριστικά στη διάδοση αυτού του είδους των μελετών, που ονομάζουμε γεωτεχνικές. Τώρα εξετάζονται εδαφολογικές μελέτες και γίνονται σχέδια», επεσήμανε.

Σύμφωνα με τη μελέτη που έγινε τα έτη 2000-2004, ανέφερε, ενδέχεται να υπάρξουν δύο πηγές σεισμού, στα βορειοδυτικά της τεκτονικής περιοχής στο κυπριακό τόξο. Η Κύπρος, είπε, είναι μεταξύ τριών πλακών, στα νότια υπάρχει η αραβική πλάκα και η περιοχή της Ανατολίας. Με τις μελέτες, συνέχισε, ανακαλύφθηκαν ρήγματα και στη θάλασσα, ενώ ρήγμα εντοπίστηκε και στο Πέργαμος.

Σε περίπτωση σεισμού 6,4 Ρίχτερ στη Μια Μηλιά, είπε, έγιναν προβλέψεις για οικονομικές απώλειες που μπορεί να φτάσουν το 1 δις δολάρια.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Πηγή: Cyprus Times

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More