Thursday, November 14, 2024
Home » Δρόμος Πάφου – Πόλεως Χρυσοχούς: Πόλεμος εντυπώσεων για τις ευθύνες

Δρόμος Πάφου – Πόλεως Χρυσοχούς: Πόλεμος εντυπώσεων για τις ευθύνες

0 comments

Προτού καλά-καλά επιδοθεί η επιστολή τερματισμού της σύμβασης κατασκευής της πρώτης φάσης του δρόμου Πάφου-Πόλεως στον εργολάβο, άρχισαν τα όργανα ως προς το ποιος ευθύνεται για το αδιέξοδο που δημιουργήθηκε.

Από τη μια, η κυβέρνηση φορτώνει τα πάντα στον εργολάβο προσπαθώντας παράλληλα να πείσει τους παράγοντες της Πάφου και ιδιαίτερα τους συγκροτήματος Πόλεως Χρυσοχούς (που αναμένουν από το 1997 την υλοποίηση του έργου) ότι έπραξε παν το ανθρωπίνως δυνατό προκειμένου να αποφευχθεί το ναυάγιο. Από την άλλη, ο εργολάβος προφανώς δεν θα μείνει με σταυρωμένα χέρια και όλα καταδεικνύουν ότι θα διεκδικήσει αποζημιώσεις και τελικά είναι πολύ πιθανό να κριθεί στο Δικαστήριο ποιος θα πληρώσει τη νύφη.

Πάντως, ο υπουργός Μεταφορών Αλέξης Βαφεάδης έσπευσε χθες στην Πόλη Χρυσοχούς με σκοπό να καθησυχάσει τους τοπικούς παράγοντες σχετικά με την εξέλιξη και να υποσχεθεί, πως το έργο θα ολοκληρωθεί εντός τριών ετών. Ωστόσο, όσοι ασχολούνται με την κατασκευή δρόμων και έχουν γνώση της διαδικασίας των προσφορών κ.ο.κ., θεωρούν πως κάτι τέτοιο είναι αδύνατο.

Όμως, ο κ. Βαφεάδης είπε και κάτι άλλο προϊδεάζοντας για το τι έπεται, ως προς την οικονομική πτυχή. Συγκεκριμένα, αναγνώρισε πως «εκ των πραγμάτων το κόστος θα είναι πλέον αυξημένο», με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Πρόσθεσε, ωστόσο, πως «το κράτος μπορεί να διεκδικήσει αποζημιώσεις από τον ανάδοχο αν εξ υπαιτιότητας του οδηγούμαστε σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο».

Ποια όπλα, έχει στο οπλοστάσιο της η κάθε πλευρά και ποια θεωρούνται τα σημεία τριβής τα οποία οδήγησαν κυβέρνηση και εργολάβο να τραβήξουν διαφορετικούς δρόμους;

Με βάση τα δεδομένα, μεταξύ άλλων, οι δύο πλευρές ερίζουν ως προς την καταλληλότητα των υλικών επιχωμάτωσης, για την επάρκεια ή μη των λατομικών υλικών, για το αν υπήρχαν χώροι απόθεσης των υλικών που προέκυψαν από τις εκσκαφές και γενικά για το ποιος ευθύνεται για το γεγονός ότι μερικές μέρες πριν την προγραμματισμένη παράδοση του έργου είχαν εκτελεστεί εργασίες κάτω του 30%, εξ’ ου και ο εργολάβος ζήτησε παράταση περίπου πέντε χρόνων και επιπλέον €36 εκατ.

Πιο αναλυτικά, το υπουργείο Μεταφορών θεωρεί ότι κάποια από τα υλικά εκσκαφής ήταν ακατάλληλα και δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν, γι αυτό και δεν ενέκρινε τη χρήση τους. Από πλευράς του ο εργολάβος θεωρούσε πως ήταν κατάλληλα γι’ αυτό και προσέφυγε ενώπιον της Δικαιοσύνης για επίλυση της διαφοράς η οποία εκκρεμεί. Το υπουργείο υποστηρίζει πως διαβεβαίωσε τον εργολάβο ότι εάν η απόφαση του δικαστηρίου κριθεί εναντίον του (υπουργείου), θα θεωρήσει την απομάκρυνση των ακατάλληλων υλικών και τη χρήση άλλων ως επιπρόσθετη εργασία, την οποία θα πληρώσει προς τον εργολάβο.

Από πλευράς του εργολάβου, διατυπώνεται ο ισχυρισμός περί εσφαλμένης ερμηνείας των όρων του συμβολαίου από πλευράς του υπουργείου, κάτι το οποίο, οδήγησε (σύμφωνα πάντα με τον εργολάβο) σε οδηγία (του εργοδότη) για απόρριψη υλικών κατασκευής επιχωμάτων ως ακατάλληλα, με σημαντικές τεχνικές, οικονομικές, χρονικές και περιβαλλοντικές συνέπειες.

Σχετικά με την απόρριψη των υλικών εκσκαφής τα οποία ανέρχονται σε περίπου 3,8 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (από τα οποία έπρεπε να αποτεθούν σε καθορισμένους χώρους περίπου δύο εκατομμύρια κυβικά μέτρα) η κυβερνητική πλευρά υποστηρίζει πως υπήρχαν επαρκείς χώροι, τους οποίους και υπέδειξε στον εργολάβο. Πέραν τούτου, το υπουργείο θεωρεί πως επειδή το έργο είχε τη μορφή «μελέτη-κατασκευή», η ευθύνη απόθεσης των υλικών αφορούσε τον ίδιο.

Από πλευράς του ο εργολάβος υποστηρίζει πως παρεμποδίστηκε από κατοίκους να αποθέσει ακατάλληλα υλικά εκσκαφής σε έναν από τους χώρους, ενώ το υπουργείο καθυστέρησε να απαλλοτριώσει συγκεκριμένους χώρους για απόθεση υλικών.

Στο θέμα της επάρκειας ή μη, αδρανών υλικών τα οποία θα χρησιμοποιούνταν για υλοποίηση του έργου, το υπουργείο υποδεικνύει πως στην Πάφο υπάρχουν τρία λατομεία τα οποία διαθέτουν αρκετό υλικό ενώ υποδεικνύει πως ο εργολάβος πρόσφατα δεν συνεργάστηκε καν μαζί τους.

Αντίθετα, ο εργολάβος επικαλείται έλλειψη αδρανών λόγω έκδοσης μεταγενέστερης νομοθεσίας (ΚΔΠ 62/2023 της 24.02.2023) που αφορά την επάρκεια λατομικών αδρανών υλικών από την επαρχία Πάφου για τις ανάγκες του έργου.

Τα πιο πάνω είναι μόνο μερικά από τα σημεία τριβής μεταξύ των δύο πλευρών οι οποίες τα επικαλούνται, η κάθε μια από τη δική της σκοπιά, προκειμένου να πείσει ότι δεν φέρει ευθύνη για τη διακοπή του συμβολαίου.

Το κόστος θαείναι αυξημένο

Ως προς το κόστος του έργου, ο Αλέξης Βαφεάδης παραδέχθηκε ότι εκ των πραγμάτων το κόστος θα είναι πλέον αυξημένο, παρατήρησε όμως ότι οι όροι των συμβολαίων προνοούσαν πως το κράτος μπορεί να διεκδικήσει αποζημιώσεις από τον ανάδοχο αν εξ υπαιτιότητας του οδηγούμαστε σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ο αρμόδιος υπουργός ήταν κατηγορηματικός στις δηλώσεις του χθες μετά τη σύσκεψη ότι η ευθύνη για τη νέα αστοχία σε ένα μεγάλο έργο βαρύνει τον ανάδοχο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι όταν σε μια συμφωνία μόνο ο ένας προσπαθεί να υπερβεί προβλήματα και ο άλλος βλέπει μόνο το δικό του συμφέρον, είναι ευνόητο ποια θα είναι η κατάληξη.

Τα Δημόσια Έργα διαβεβαιώνουν για παράδοση του έργου εντός τριετίας

Τη διαβεβαίωση ότι ο δρόμος που αποτελεί διαχρονικό αίτημα ολόκληρης της επαρχίας Πάφου θα υλοποιηθεί, έστω και μέσα από τις αντιξοότητες που εμφανίζονται, έδωσε χθες στις αρχές του διαμερίσματος Χρυσοχούς ο Υπουργός Μεταφορών. Ο Αλέξης Βαφεάδης μετέβη το πρωί στην Πόλη Χρυσοχούς και παρακάθησε στο Δημοτικό Μέγαρο σε ευρεία σύσκεψη κατά την οποία ενημέρωσε για τις εξελίξεις ως προς την ακύρωση του συμβολαίου του αναδόχου και για τις επόμενες κινήσεις του κράτους προς την κατεύθυνση της επιλογής νέου αναδόχου και της ταχύτερης δυνατής επανέναρξης των κατασκευαστικών εργασιών.

Ο αρμόδιος υπουργός έκανε λόγο για μια κακή εξέλιξη και κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, επεσήμανε ωστόσο ότι το κράτος όφειλε πλέον να πράξει αυτό που έπραξε και η προσοχή όλων των αρμοδίων στρέφεται προς τα επόμενα βήματα, όπως είπε.

Τα επόμενα βήματα αφορούν, εξήγησε, σε μια καταμέτρηση της δουλειάς που έγινε ήδη, στην ετοιμασία των εγγράφων για τις νέες προσφορές, στην ανάθεση στο νέο εργολάβο και σε τρία χρόνια από σήμερα το έργο θα είναι έτοιμο. Εντός Ιανουαρίου, είπε, θα δούμε τις διαδικασίες που προωθούνται πλέον ώστε να έχουμε μια σαφέστερη εικόνα για τα χρονοδιαγράμματα. Έχω όμως κάθε λόγο να πιστεύω το Τμήμα Δημοσίων Έργων όταν διαβεβαιώνει ότι εντός τριετίας μπορεί να παραδώσει το έργο, είπε.

Παράλληλα, τόνισε ο κ. Βαφεάδης, τα όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα, δεν αλλάζουν τον προγραμματισμό για την επόμενη φάση του έργου. Η επόμενη φάση προχωρεί, ανέφερε, αποκαλύπτοντας ότι η διαφοροποίηση που θα γίνει μετά τις εξελίξεις των ημερών αυτών είναι πως τα έργα της επόμενης φάσης θα ξεκινήσουν πλέον από την Πόλη Χρυσοχούς προς το Στρουμπί, αντί αντιθέτως όπως ήταν ο σχεδιασμός.

Ο υπουργός Επικοινωνιών, Μεταφορών και Έργων τόνισε ακόμη ότι μελετήθηκε το προηγούμενο διάστημα και το θέμα των συνδέσεων των διαφόρων περιοχών κατά μήκος του νέου δρόμου με το έργο, δεδομένων των καθυστερήσεων που παρατηρούνταν και επεσήμανε ότι η εξέλιξη που προέκυψε είναι μια καλή ευκαιρία για να μελετηθεί εκ νέου το ζήτημα από τα Δημόσια Έργα. Ξεκαθάρισε ωστόσο, ότι δεν μιλάμε για ταυτόχρονη προώθηση των δύο φάσεων, χαρακτηρίζοντας μια τέτοια εξέλιξη ως αδικία, αφού η πρώτη φάση είναι ήδη πολύ πιο ώριμη, όπως είπε.

Δεν υπόσχομαι, τόνισε στους φορείς του διαμερίσματος Χρυσοχούς ο κ. Βαφεάδης, ότι αυτά τα έργα θα ξεκινήσουν άμεσα, αλλά θα τα βάλουμε στο τραπέζι για να δούμε και με το Υπουργείο Οικονομικών την δυνατότητα να συνυπάρξουν ταυτόχρονα τα έργα αυτής της φάσης με της προηγούμενης.

Πρόθεση μας είναι να συνεχίσουν τα έργα με τους ίδιους γοργούς ρυθμούς και με εργατικότητα, κατέληξε, για να υλοποιηθεί το έργο στους χρόνους που ανακοινώνουμε σήμερα.

Πηγή: Philenews

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More